Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 22

Η αγία Ειρήνη
Η Αγία Ειρήνη είναι το δωδεκάχρονο κοριτσάκι που μαρτύρησε για το Χριστό μαζί με τους Αγίους Ραφαήλ και Νικόλαο, και μια σειρά άλλων μαρτύρων στη Θερμή της Μυτιλήνης, όπου βρίσκεται το μοναστήρι των Αγίων. Η Αγία Ειρήνη ήταν κόρη του προεστού του χωριού, τους γονείς της τους έλεγαν Βασίλειο και Μαρία και μαρτύρησαν για το Χριστό την ίδια ημέρα με την Αγία Ειρήνη, την Τρίτη του Πάσχα, στις 9 Απριλίου 1463. Στην Μυτιλήνη ο Άγιος Ραφαήλ ήτα αρχιμανδρίτης. Είχε σπουδάσει στο Παρίσι, όπου γνώρισε τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος αποφάσισε να τον ακολουθήσει, με το να γίνει μοναχός και διάκονος. Ο Άγιος Ραφαήλ έμεινε πολλά χρόνια στη Θερμή, ιερουργούσε στην Εκκλησία του χωριού. Όταν οι Τούρκοι μπήκαν στην Μυτιλήνη, τους έσφαξαν με φρικτό τρόπο. Οι Άγιοι αρνήθηκαν να γίνουν μουσουλμάνοι και αυτό ήταν το έγκλημά τους. Οι Τούρκοι έκαψαν σ’ ένα πιθάρι την δωδεκάχρονη Ειρήνη, γιατί κι αυτή παρέμεινε πιστή στο Χριστό και μαζί βρήκαν τραγικό θάνατο οι γονείς της, και ο νεογέννητος αδερφός της!
Οι Άγιοι έμειναν εξαφανισμένοι για 500 χρόνια περίπου, καθώς οι Τούρκοι τους παραχώσανε στη γη, ενώ γκρεμίστηκε και η Εκκλησία. Το 1959 ο Θεός επέτρεψε οι Άγιοι να φανερωθούν ξανά στον κόσμο και να βρεθούν με πολλές αποκαλύψεις και οράματα στους ανθρώπους του χωριού τα οστά τους. Πρώτα βρέθηκαν τα λείψανα του Αγίου Ραφαήλ, στη συνέχεια, μια μέρα με βροχή τα λείψανα του Αγίου Νικολάου και τέλος τα οστά της Αγίας Ειρήνης, όπως επίσης και των άλλων ανθρώπων που μαρτύρησαν για την αγάπη του Χριστού.
Το 1963 οι μαρτυρικές αυτές μορφές που θυσιάστηκαν για την αγάπη του Χριστού, ανακηρύχτηκαν Άγιοι της Εκκλησίας μας, και κάνουν πάμπολλα θαύματα. Τα λείψανά τους βρίσκονται στη Μυτιλήνη, όπως επίσης και στο μοναστήρι τους στη Γουμένισσα του Κιλκίς.
Η Αγία Ειρήνη αγαπά ιδιαίτερα τα νέα παιδιά και προσεύχεται γι’ αυτά, ακριβώς διότι η ίδια μαρτύρησε παιδί ακόμα για το Χριστό!
Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη της Αγίας Ειρήνης, όπως επίσης και των Αγίων Ραφαήλ και Νικολάου την Τρίτη του Πάσχα κάθε χρόνο, όπως επίσης και στις 9 Απριλίου, ημέρα του μαρτυρίου τους.

Ερμηνευτικά σχόλια

Ήταν δώδεκα χρονών: Η αγία Ειρήνη είναι ένα κορίτσι δώδεκα χρονών, το οποίο βρίσκεται στο μεταίχμιο της εφηβείας. Παραδίδεται με σθένος ψυχής στα μαρτύρια της. Μέσα από τα μαρτύρια καλείται να ωριμάσει και να γίνει δυνατή. Ο Χριστός είναι αυτός που της δίνει την δύναμη που χρειάζεται, προκειμένου να την ανταμείψει στην Βασιλεία των ουρανών. Κι εμείς στην καθημερινότητα μας, όταν βασανιζόμαστε από τις διάφορες δοκιμασίες που έρχονται στον δρόμο μας, επικαλούμαστε το όνομα του Χριστού και μέσα από την αληθινή προσευχή μάς δίνει δύναμη ν' αντέξουμε.
Ήταν αθώα: ένα παιδί είναι αθώο, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε στην αγία Ειρήνη. Η ηλικία την οποία διανύει είναι η καλύτερη ηλικία. Ο κόσμος της αθωότητας είναι ένας κόσμος αισιοδοξίας, ξεγνοιασιάς και μέσα σε αυτόν τον κόσμο μπορείς να κάνεις όνειρα για το μέλλον. Κάθε ενέργεια την οποία κάνει δεν κρύβει δόλο, γιατί η ψυχή της είναι καθαρή. Ο δρόμος της αθωότητας είναι ο δρόμος της αληθινής αγάπης. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να ζήσει και να διαφυλάξει την αθωότητα του, καθώς ζούμε σε μια εποχή η οποία στοχεύει στην διαστρέβλωση των αξιών και στην προβολή προτύπων που παρουσιάζουν έναν λανθασμένο τρόπο σκέψης που αν δεν τον ακολουθήσεις μένεις εκτός. Στην εποχή λοιπόν αυτή, ο αληθινός δρόμος που δίνει νόημα στην ζωή μας είναι ο δρόμος του Χριστού.
Κόρη προεστού: Παρόλο που ο πατέρας της αγίας Ειρήνης κατείχε αυτό το κοινωνικό αξίωμα, υποβλήθηκε σε βασανιστήρια αυτός και η οικογένεια του, επειδή ομολόγησαν την αληθινή πίστη τους στον Θεό. Και δεν δείχνουν κανένα έλεος οι Τούρκοι, καθώς η καρδιά τους είναι άδεια γιατί μέσα απ' αυτήν απουσιάζει ο Θεός.
Το μαρτύριο: το μαρτύριο του μικρού κοριτσιού ξεκινά χωρίς κανένα έλεος. Αρχικά, της κόβουν το χέρι και στην συνέχεια καθώς βλέπουν ότι είναι αμετάπειστη, την ρίχνουν μέσα στο πιθάρι με το λάδι απ' όπου και παραδίδει την ψυχή της στον Χριστό. Βέβαια, ο Χριστός δεν τη άφησε μόνη της, της έδινε δύναμη να αντέχει. Και στην εποχή μας υπάρχουν παιδομάρτυρες, παιδιά τα οποία έχουν κληθεί απ' τον Θεό να περάσουν δοκιμασίες μέσα από τις οποίες θα βγουν νικητές και θα στεφθούν με το στεφάνι της αιώνιας ζωής και θα βρεθούν στην γειτονιά των αγγέλων.
αγαπά ιδιαίτερα τα νέα παιδιά: η πίστη στο Χριστό κάνει τον άνθρωπο άγιο. Μικρότεροι και μεγαλύτεροι καλούμαστε μέσα από αυτή την πίστη και τη ζωή της Εκκλησίας να πορευόμαστε προς το Θεό. Να αγαπάμε το Θεό και το συνάνθρωπο. Να ζούμε όπως ο Θεός θέλει. Να διορθώνουμε τα λάθη μας και να βρίσκουμε παρηγοριά και δύναμη από το Χριστό, ακόμη κι αν η ζωή μας έχει δυσκολίες. Και άγιοι, όπως η αγία Ειρήνη, θα μας δίνουν δύναμη. Ας μην τα ξεχνούμε λοιπόν ούτε το καλοκαίρι, ούτε στην πορεία της ζωής μας.

Ερωτήσεις

1. Γιατί η Αγία Ειρήνη μαρτύρησε για το Χριστό;
2. Ποιος έδωσε δύναμη σε όλους, μικρότερους και μεγαλύτερους, να παλέψουν με το μαρτύριο;
3. Γιατί η Αγία αγαπά ιδιαίτερα τα νέα παιδιά;
4. Ποιος είναι ο στόχος της ζωής μας;

Συμπέρασμα
Μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες καλούμαστε να ζήσουμε την αγιότητα στην Εκκλησία!



ΕΥΩΚ ΩΞΚΒ ΒΚΜ ΒΝΗΜΕΙΡΗΝΗ ΤΞΘΩΩΝΚΜΜΘΤΒΞΙΟΚΗΙΘΕΡΜΗΔΗΝΞ
ΑΕΔΕΗΩΞΗΦΞΘΝΦΠΙΣΤΗΕΤΓΨΗΞΝΩΧΦΝΞΘΚΜΑΡΤΥΡΙΟ ΕΖΣΧΔΨΦΩΓΒΗΝ
ΚΖΑΧΨΕΔΨΡΦΩΥΗΝΠΡΟΕΣΤΟΣ ΕΤΡΡΓΤΦΨΗΘΞΒΩΠΙΘΑΡΙ ΤΨΡΨΔΓΗΞΙΟΞΙ
ΨΑΞΚΝΩΗΦΞΝΒΗΗΚΞΝΒΩΓΗ ΧΡΙΣΤΟΣΦΗΣΓΗΞΝΒΓΓΞΘΘΔΥΝΑΜΗΦΔΗΨΗΞ

Βρες στο κρυπτόλεξο 8 λέξεις από την ιστορία που άκουσες και διάβασες. Τις λέξεις θα τις βρεις διαβάζοντας με προσοχή τα γράμματα το ένα μετά το άλλο.