Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 24

Ο άγιος Καλλιόπιος ο Εσταυρωμένος

Ο Άγιος Καλλιόπιος έζησε τον 3ο αιώνα μ. Χ. Καταγόταν από την Παμφυλία της Μικράς Ασίας. Η μητέρα του ονομάζονταν Θεοκλεία και ήταν αληθινά πιστή και ευλαβική χριστιανή. Γι’ αυτό και μεγάλωσε το γιο της με πολλή ευσέβεια. Μάλιστα, ο Καλλιόπιος διάβαζε με ιδιαίτερη επιμέλεια την Αγία Γραφή. Όταν μεγάλωσε ο Καλλιόπιος και έγινε 15 χρονών, το 294 μ.Χ. στο Ρωμαϊκό κράτος Αυτοκράτορας ήταν ο Μαξιμιανός, ο οποίος κήρυξε διωγμό εναντίον των χριστιανών.
Ο Καλλιόπιος αγαπούσε πολύ το Θεό και πήγε και παρουσιάστηκε μόνος του στον έπαρχο της Πομπηϊούπολης Μάξιμο και ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό. Ο τύραννος τα έχασε και με πολλές απειλές και υποσχέσεις προσπάθησε να πείσει τον Καλλιόπιο να αλλάξει πίστη. Όταν είδε πως δεν τα κατάφερνε, διέταξε να τον βασανίσουν και να τον δέσουν σ’ έναν τροχό και να του βάλουν φωτιά. Ο Καλλιόπιος με δύναμη που ο Θεός του έδινε, υπέμενε τα βασανιστήρια και προσευχόταν στο Θεό. Εμφανίστηκε τότε ένας Άγγελος, ο οποίος έσβησε τη φωτιά και ελευθέρωσε το μάρτυρα από τον τροχό. Ο Μάξιμος έδωσε τότε την εντολή να τον κλείσουν στη φυλακή και επέτρεψε στην μητέρα του τη Θεοκλεία να τον φροντίσει, με την ελπίδα, βλέποντας η μητέρα του τις φρικτές πληγές του Καλλιοπίου, θα τον έπειθε να αλλαξοπιστήσει.
Η μητέρα του όμως είχε ήδη μοιράσει την περιουσία της στους φτωχούς και όχι μόνο δεν έπεισε τον Καλλιόπιο να αλλαξοπιστήσει, αλλά μαζί του προσεύχονταν και παρακαλούσε το Θεό να τους αξιώσει να πάνε κοντά του στον Παράδεισο. Τη νύχτα, ακούστηκε μια ουράνια φωνή από τον ουρανό, η οποία προέτρεπε τον μάρτυρα να σταθεί αντρειωμένος μέχρι τέλους! Ήταν η φωνή του Χριστού που στήριζε το νέο παλληκάρι!
Την άλλη μέρα ο Μάξιμος διέταξε να σταυρώσουν τον Καλλιόπιο. Ήταν Μεγάλη Πέμπτη του 294 μ.Χ., την ημέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός. Ο Άγιος πέθανε πάνω στο Σταυρό την άλλη μέρα, Μεγάλη Παρασκευή. Η μητέρα του, όταν τον κατέβαζαν από το Σταυρό, έσπευσε να τον αγκαλιάσει και ξεψύχησε εκείνη την ώρα, πηγαίνοντας κι αυτή στο Θεό
Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Καλλιοπίου στις 7 Απριλίου , ημέρα του μαρτυρίου του, κάθε χρόνο.

Ερμηνευτικά σχόλια
διάβαζε με ιδιαίτερη επιμέλεια την Αγία Γραφή: η μελέτη της Αγίας Γραφής έκανε τον Καλλιόπιο να πιστεύει αληθινά στο Χριστό. Να ξέρει ποιος είναι ο Χριστός για τη ζωή τόσο τη δική του όσο και του κόσμου. Κύρια διδασκαλία της Αγίας Γραφής είναι η Σταύρωση και η Ανάσταση του Χριστού, για τη σωτηρία των ανθρώπων.
παρουσιάστηκε μόνος του: ο άγιος, παρότι δεκαπέντε χρονών παλικάρι, παρότι θα μπορούσε να χαρεί τη ζωή του, έχει αποφασίσει ότι είναι χριστιανός. Θα σηκώσει τον σταυρό του και θα πορευτεί για το μαρτύριο. Κανείς δεν του το ζήτησε. Ξέρει όμως εκείνος ότι αν είναι χριστιανός, δεν πρέπει να το κρατά για τον εαυτό του. Είναι έτοιμος λοιπόν να δώσει την μαρτυρία για την πίστη. Μάς δείχνει λοιπόν ότι η ζωή για τον Χριστό είναι σταυρός. Νικάμε τους φόβους μας, τη διάθεση για καλοπέραση, το να μένουμε κρυμμένοι μπροστά στο κακό και παίρνουμε θάρρος από την πίστη μας να προχωρήσουμε μπροστά.
Εμφανίστηκε τότε ένας Άγγελος: ο Θεός σ’ αυτόν που Τον ακολουθεί, δίνει δύο ειδών δυνάμεις: την εσωτερική στον ίδιο τον εαυτό του να έχει πίστη και να νικά το κακό σε όλες τις μορφές του και την εξωτερική, δηλαδή την βοήθεια των Αγγέλων και των Αγίων που με τις προσευχές και την παρουσία τους στη ζωή μας μάς δίνουν δύναμη να σηκώσουμε το σταυρό μας και να μην κάνουμε πίσω, όσα κι αν μάς τάξει το κακό για να απαρνηθούμε την αλήθεια. Αυτός είναι ένας δρόμος τον οποίο καλούμαστε να ακολουθήσουμε από την παιδική μας ηλικία.
η μητέρα του παρακαλούσε το Θεό: μάς κάνει εντύπωση η στάση της μητέρας. Ενισχύει τον Καλλιόπιο στην απόφασή του να παλέψει για τον Χριστό μέχρι το τέλος. Έχει σημασία οι δικοί μας άνθρωποι να μάς στηρίζουν. Το ίδιο όμως καλούμαστε να κάνουμε κι εμείς σ’ αυτούς. Να τους αγαπούμε και να τους δίνουμε δύναμη ώστε να σηκώνουν τον σταυρό τους.
ουράνια φωνή: η φωνή του Χριστού ακούγεται την πιο κρίσιμη ώρα. Εκεί που ο μάρτυρας θέλει βοήθεια, ώστε να μην λυγίσει η πίστη του έρχεται ο Χριστός να τον ενισχύσει. Ο Κύριος δεν μάς αφήνει στους σταυρούς μας. Ο Άγιος, μάλιστα, πέθανε την Μεγάλη Παρασκευή, όπως ο Χριστός. Μαζί του έφυγε και η μητέρα του, ευτυχισμένη που το παιδί της μαρτύρησε για το Χριστό και αγίασε.
τιμά την μνήμη του: όλοι μας σηκώνουμε σταυρούς στη ζωή μας. Η αποτυχία μας σε ένα μάθημα, η αδυναμία των άλλων να μας αγαπήσουν και η επιλογή τους να μας κρατούνε κακία μάς στενοχωρεί κι αυτό είναι σταυρός. Σταυρός είναι τα ψέματα που λέμε και μάς κάνουν να μην είμαστε αληθινοί. Σταυρός είναι οι μικρές ή μεγάλες αδυναμίες μας, το να μην θέλουμε να νηστέψουμε, να βαριόμαστε, να τεμπελιάζουμε, να μην είμαστε έτοιμοι να συγχωρήσουμε τους άλλους. Όταν αποφασίζουμε όμως αυτούς τους σταυρούς να τους σηκώσουμε, δηλαδή να μετανιώσουμε για τα λάθη μας και να τα προσφέρουμε στον Εσταυρωμένο Χριστό, μαζί με την ζωή μας και την αγάπη μας προς Αυτόν και τον πλησίον μας, τότε διαπιστώνουμε ότι μαζί με τον Σταυρό έρχεται η Ανάσταση, γιατί ο Χριστός είναι μαζί μας. Μας δίνει την δύναμη σιγά-σιγά να διορθώσουμε τα λάθη μας και μέσα από την ζωή της Εκκλησίας να κάνουμε βήματα προς Εκείνον. Ας το παλέψουμε από την παιδική μας ηλικία, ιδίως τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος στις οποίες Τον βλέπουμε να σηκώνει στους ώμους Του όλες τις αμαρτίες μας και να μάς δείχνει ότι με τον Σταυρό έρχεται η Ανάσταση, δηλαδή η επιστροφή στην αγάπη του Θεού και η πορεία προς Εκείνον ως αγιότητα. Αξίζει να κάνουμε μάλιστα σωστά τον Σταυρό μας, όχι βιαστικά. Να βάζουμε δηλαδή το χέρι μας (τα τρία δάχτυλα ενωμένα, τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα) στο κεφάλι (δηλαδή να θυμόμαστε ότι ο Χριστός είναι στον ουρανό), στην κοιλιά (κατέβηκε στη γη), στα δεξιά μας (να μάς βάλει εκ δεξιών Του) και στα αριστερά (και όχι από τα αριστερά Του) στην Δευτέρα Παρουσία. Όχι βιασύνες, αλλά με σεβασμό στον Κύριό μας.

Ερωτήσεις
1. Πώς έζησε την παιδική του ηλικία ο Καλλιόπιος;
2. Ποια είναι η δύναμη του Σταυρού στη ζωή μας;
3. Είναι σπουδαίο να σταυρώνουμε τα λάθη μας και τις αδυναμίες μας;
4. Πώς κάνουμε τον Σταυρό μας σωστά;
5. Μένουμε μόνοι μας στον Σταυρό;
Συμπέρασμα
Ο Σταυρός είναι η βοήθεια και το όπλο μας στη ζωή και πρέπει να τον κάνουμε σωστά!


ΞΚΗΚΑΛΛΙΟΠΙΟΣΜΚΞΗΓΦΘΕΟΚΛΕΙΑΚΞΗΓΦΔΣΑΛΚΞΗΙΓΝΗΜΚΞΑΓΓΕΛΟΣΚΗΞΓΦΔΣΧΡΙΣΤΟΣΚΗΞΛΚΗΞΦΔΗΠΑΛΛΗΚΑΡΙΚΔΕΙΘΥΗΣΘΑΑΣΔΦΙΣΤΑΥΡΟΣΚΓΞΕΡΤΥΘΙΑΠΡΙΛΙΟΣΛΚΞΗΓΦΔΝ

Βρες στο κρυπτόλεξο 7 λέξεις από την ιστορία που άκουσες και διάβασες. Τις λέξεις θα τις βρεις διαβάζοντας με προσοχή τα γράμματα το ένα μετά το άλλο.

Επόμενη συνάντηση κατηχητικών,
πρώτα ο Θεός, το Σάββατο 14 Μαΐου.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!