Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 20

Ο άγιος Απόστολος ο Νέος
Ο Άγιος Απόστολος καταγόταν από το χωριό Άγιος Λαυρέντιος του Πηλίου. Γεννήθηκε στα 1667 και σε ηλικία 15 χρονών έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς του, οπότε πήγε στην Κωνσταντινούπολη κι εργαζόταν σε κάποια ταβέρνα της Πόλης, σε κάποιο γνωστό της οικογένειας. Παρά το νεαρό της ηλικίας του ζούσε χριστιανικά και μυαλωμένα.
Πίσω στο χωριό του οι κάτοικοι της περιοχής, επειδή φορολογούνταν σκληρά και άδικα, ζήτησαν από τη Βαλιδέ Χανούμ, τη μητέρα του Σουλτάνου Μεχμέτ του Δ΄, να πληρώνουν λιγότερα, πράγμα που έγινε, καθώς η ευρύτερη περιοχή του Πηλίου ήταν δώρο από το Σουλτάνο στη μητέρα του. Ο τοπικός όμως Βοεβόδας δεν αναγνώρισε την παραχώρηση, θεώρησε πλαστά τα έγγραφα και θυμωμένος φυλάκισε τους επιτρόπους και πήγε ο ίδιος στην Κωνσταντινούπολη να μεταφέρει τα ψέματα όπως πίστευε στο Σουλτάνο και τη μητέρα του, με σκοπό να τιμωρηθούν αναλόγως. Από το χωριό έστειλαν το συντομότερο δυνατόν επιτροπή στην Πόλη να διαμαρτυρηθούν στη Βαλιδέ Χανούμ και ο Άγιος, που ζούσε ήδη τέσσαρα χρόνια εκεί, προσφέρθηκε να τους βοηθήσει ως διερμηνέας. Τρεις από τους συμπατριώτες του αγίου τούς έκλεισαν στη φυλακή.
Υπερασπιζόμενος το δίκιο των συμπατριωτών του, που έσπευσαν να τον συναντήσουν εκεί, και συκοφαντούμενος ως υποκινητής της διαμαρτυρίας των συγχωριανών του, συλλαμβάνεται από τους Τούρκους και πιέζεται, αρχικά με ταξίματα και υποσχέσεις και στη συνέχεια βασανιζόμενος και με ύπουλο τρόπο να αλλαξοπιστήσει. Ο Απόστολος, μένοντας σταθερός στην πίστη του, έγινε ομολογητής, δηλαδή υπερασπίστηκε την πίστη του με θάρρος: «Εγώ Χριστιανός είμαι και από της αγίας μου πίστεως ουδέποτε παραιτούμαι». Τον μεταφέρουν από κριτή σε κριτή και κάθε φορά του τάζουν διάφορα δελεαστικά, μήπως για το νεαρό της ηλικίας του κατορθώσουν να τον φέρουν με το μέρος τους. Για το λόγο αυτό μέχρι και ένα άλογο χρυσοστόλισαν, μήπως τον γλυκάνουν με αξιώματα και τιμές. Ο Άγιος όμως τους απαντά: «Σας διαβεβαιώνω ως τίμιος Χριστιανός, ότι με οποιονδήποτε θάνατο θέλετε να με θανατώσετε, χάριν του Χριστού μου θα τον δεχτώ προθυμότατα. Μην αργοπορείτε λοιπόν». Αφού λοιπόν τον βασάνισαν σκληρά, ο δήμιος έκοψε την αγία του κεφαλή κι έτσι έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου την 16η Αυγούστου του 1686, ημέρα Δευτέρα, εμπρός στα σκαλιά του Γενί τζαμί, σε ηλικία 19 ετών.
Το λείψανό του ρίχτηκε στο Βόσπορο, ενώ μόνο η Τίμια Κάρα του διασώθηκε από μερικούς χριστιανούς και παραδόθηκε στο Πατριαρχείο. Στα 1795 μεταφέρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την κωμόπολη του Αγίου Λαυρεντίου, και από τότε η μνήμη του τιμάται στη γενέτειρα και σε ολόκληρη τη Μαγνησία με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια στις 16 Αυγούστου, με επίκεντρο το μεγαλοπρεπή ναό του (στο μέρος όπου βρίσκονταν το σπίτι του) και με συμμετοχή χιλιάδων πιστών από πολλές περιοχές της Ελλάδος.
Έχει ανακηρυχθεί προστάτης άγιος των νέων της περιοχής του Βόλου και του Πηλίου και γιορτάζει και δεύτερη φορά το χρόνο, στις 3 Νοεμβρίου, οπότε και έγινε η ανακομιδή του λειψάνου του.
Ερμηνευτικά σχόλια:
έμεινε ορφανός: ο άγιος από την μικρή του ηλικία μπήκε στα βάσανα της ζωής. Αναγκάζεται να αφήσει την πατρίδα του, καθώς οι γονείς του έχουν πεθάνει, και να πάει στην Κωνσταντινούπολη να εργαστεί κοντά σε κάποιον γνωστό της οικογένειάς του. Κάνει έναν άλλο τόπο πατρίδα του, δεν ξεχνά όμως και τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε, δείχνοντάς μας ότι κύριο χαρακτηριστικό στη ζωή μας πρέπει να είναι η μνήμη. Να θυμόμαστε από ποια πατρίδα καταγόμαστε, να την αγαπούμε και όταν μπορούμε, να το δείχνουμε.
διερμηνέας: ο άγιος βάζει τον εαυτό του σε κίνδυνο, πηγαίνοντας να βοηθήσει τους συμπατριώτες του, όμως δεν κάνει πίσω. Ξέρει ότι εκείνοι δεν γνωρίζουν τούρκικα, ξέρει ότι ο βοεβόδας, ο διοικητής των Τούρκων στην πατρίδα του, μπορεί να του επιρρίψει την ευθύνη για το ότι θα αναιρεθεί η βαριά φορολογία, όμως δεν κάνει πίσω. Αγαπά την πατρίδα του και τους ανθρώπους της, δεν δέχεται την αδικία και είναι αποφασισμένος να παλέψει μέχρι το τέλος της ζωής του να δείξει την αληθινή του ταυτότητα, ότι είναι Έλληνας και χριστιανός.
να αλλαξοπιστήσει: οι Τούρκοι ένα δεκαεννιάχρονο παλικάρι να υπερασπίζεται το δίκαιο. Έτσι σπεύδουν να τον πιέσουν για να τον κάνουν να αλλάξει πίστη. Του υπόσχονται ότι θα έχει περιουσία, δόξα και, κυρίως, την δυνατότητα ως μουσουλμάνος, δηλαδή ως Τούρκος, να ζήσει μία καλύτερη ζωή. Ο άγιος όμως δεν κάνει πίσω. Ξέρει ότι νόημα έχει η ζωή όταν έχεις ταυτότητα. Όχι όταν έχει χρήματα και δόξα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο που οι άνθρωποι την εποχή μας βλέπουν τον κόσμο και τη ζωή. Όμως ο άγιος δεν θέλει να απαρνηθεί ούτε την πίστη του ούτε την πατρίδα και την καταγωγή του. Και ο Χριστός θα του δώσει τη δύναμη να αντέξει τα μαρτύρια.
Η τιμία κάρα του: κάνει θαύματα μέχρι σήμερα, γιατί ο Χριστός της έδωσε την δύναμη της χάριτός του. Έτσι το ανυποχώρητο παλικάρι το θυμόμαστε μέχρι σήμερα και μάς διδάσκει να αγαπούμε και την πίστη και την πατρίδα μας. Είναι αυτό που έκαναν οι αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Πάλεψαν για την ελευθερία της πατρίδας μας, αλλά και για να κρατήσουν την πίστη στο Χριστό από τις επιθέσεις των Τούρκων
προστάτης άγιος των νέων: ο άγιος προστατεύει τα παιδιά κι τους νέους της περιοχής όπου έζησε ο ίδιος, αλλά και κάθε παιδί και κάθε νέο που αγαπά την πατρίδα του. Ας μην το ξεχνούμε αυτό σήμερα, που η πατρίδα μας περνά δύσκολες στιγμές. Αγαπώ την πατρίδα μου σημαίνει ότι αν χρειαστεί θυσιάζομαι γι’ αυτήν, όχι για να κάνω κακό στους άλλους, αλλά για να υπερασπιστώ το δίκαιο και την ελευθερία. Καλούμαστε σήμερα να μην αδιαφορούμε για την πατρίδα μας και να μην την απορρίπτουμε, αλλά να είμαστε ευαίσθητοι γι’ αυτήν. Να ξέρουμε την ιστορία της και να μην λησμονούμε αυτό το δίπτυχο: πίστη στο Χριστό και ελευθερία για την πατρίδα. Αυτός είναι και ο δρόμος της Εκκλησίας.
Ερωτήσεις:
1. Ο άγιος ξέχασε την πατρίδα του;
2. Τι έκανε τον άγιο να μην φοβηθεί να βοηθήσει τους συμπατριώτες του;
3. Γιατί οι Τούρκοι οδήγησαν τον άγιο στο μαρτύριο;
4. Τι μας δείχνει το γεγονός ότι η κάρα του αγίου κάνει μέχρι και σήμερα θαύματα;
5. Πώς καλούμαστε να δείξουμε την αγάπη μας για την πατρίδα μας;
Συμπέρασμα
Η Εκκλησία μάς διδάσκει ότι η αγάπη για την πατρίδα γίνεται βοήθεια και θυσία και όχι αδιαφορία ή απόρριψη.


Ακροστιχίδα του αγίου Αποστόλου!
Α _ _ _ _ Το πρώτο όνομα του χωριού του αγίου
Π_ _ _ _ Το βουνό που βρίσκεται το χωριό του αγίου
Ο_ _ _ _ _ _ Ο άγιος έμεινε ... από γονείς
Σ_ _ _ _ _ _ _ _ Ο Τούρκος βασιλιάς
Τ_ _ _ _ Τόσοι από τους συμπατριώτες του αγίου κλείστηκαν φυλακή
Ο_ _ _ _ _ _ _ _ _ Ο άγιος υπερασπίτηκε με θάρρος την πίστη ως ...
Λ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Το δεύτερο όνομα του χωριού του αγίου
Ο_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Η κάρα του αγίου παραδόθηκε στο... (ανάποδα)
Σ_ _ _ _ _ _ Ο άγιος έλαβε το ... του μαρτυρίου