Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Το δίδαγμα του Σταυρού

Άραγε τι ζητά κάθε άνθρωπος από το Θεό; Φαντάζομαι πως η ζωή, η υγεία, τα διάφορα αγαθά είναι τα κυρίαρχα αιτήματα που θα λάβουμε ως απάντηση. Η Εκκλησία μας σήμερα μας δίνει απαντήσεις σε πολλές απορίες. Προβάλει τον Τίμιο Σταυρό και μας παρέχει τόσο για το τώρα όσο και για το ταξίδι της αιωνιότητας δώρα σπουδαία.
Την Ταπείνωση:
Ο άνθρωπος αρνήθηκε να υπακούσει εν ταπεινώσει στο θέλημα του Θεού, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην διακοπή της κοινωνίας μαζί Του. Ο Χριστός επάνω στο Σταυρό μπορεί να φαίνεται ότι πεθαίνει διαπομπευμένος και απορριμμένος από τους ανθρώπους, την ίδια στιγμή όμως «η δύναμίς Του εν ασθενεία τελειούται». Επειδή αποδέχεται εν ταπεινώσει το θέλημα του Πατρός Του.
Την Αγάπη και τη Συγχώρεση:
Τις αρετές αυτές ο άνθρωπος τις καλλιεργεί όχι για να γίνει καλύτερος άνθρωπος, αλλά για να κοινωνεί Ιησού Χριστό, να προετοιμάζουμε την καρδιά και την σύνολη ύπαρξή μας, ψυχή και σώμα, ώστε Εκείνος να κατοικεί εντός μας. Καλούμαστε να αφήσουμε κατά μέρος τις δικαιολογίες για τα πάθη και τις κακίες και να αγωνιστούμε. . Η οδός λοιπόν της χαρμολύπης του Σταυρού και της Ανάστασης ας είναι το δώρο που ζητάμε από το Θεό, καθώς προσκυνούμε στην μέση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τον Τίμιο Σταυρό στους ναούς μας και τα υπόλοιπα θα μας προστεθούν.