Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΠΟΣΟ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ!
Ένα κοριτσάκι, πήρε τον κουμπαρά του κι άδειασε το περιεχόμενο. Μέτρησε τρεις φορές τα κέρματα, του για να μην κάνει κανένα λάθος. Ήταν ένα δολάριο και 11 σέντς. Πήρε τα κέρματα και πήγε στο φαρμακείο της γειτονιάς.
Ο φαρμακοποιός, εκείνη την στιγμή, μιλούσε με ένα καλοντυμένο κύριο και δεν πρόσεξε την μικρή. Το κοριτσάκι έκανε κάποιο θόρυβο με τα πόδια του, αλλά τίποτε. Τότε πήρε ένα από τα κέρματα της και το χτύπησε πάνω στο γραφείο του.

- Τι θέλεις; την ρωτά κάπως εκνευρισμένος εκείνος. Δεν βλέπεις, ότι μιλώ με τον αδελφό μου, που έχω χρόνια να τον δω:

Τότε η μικρή του είπε:

- Θέλω να σου μιλήσω για τον αδελφό μου, που είναι πολύ άρρωστος, και θέλω να αγοράσω ένα θαύμα!

- Συγγνώμη, της απάντησε αυτός, αλλά δεν πουλάμε θαύματα.
- Ξέρετε, είπε το κοριτσάκι, ο αδελφός μου έχει κάτι στο κεφάλι του, που μεγαλώνει, κι ο μπαμπάς μου λέει, ότι μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει. Λοιπόν, πόσο κάνει ένα θαύμα για να το αγοράσω; Έχω χρήματα...

Ο αδελφός του φαρμακοποιού, που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον την συζήτηση, ρώτησε την μικρή τι είδους θαύμα χρειαζόταν ο αδελφός της.

- Δεν ξέρω, του απάντησε με μάτια βουρκωμένα. Εκείνο που ξέρω είναι, ότι χρειάζεται εγχείρηση και ο μπαμπάς δεν έχει τα χρήματα. Γι' αυτό, θέλω να πληρώσω εγώ, με τα δικά μου χρήματα.

Στην ερώτηση του καλοντυμένου κυρίου, πόσα λεπτά έχει, η μικρή του απάντησε: «Ένα δολάριο και 11 σέντς, κι αν χρειασθούν και άλλα θα τα βρω».

- Τι σύμπτωση, χαμογέλασε ο καλοντυμένος κύριος. Είναι το ακριβές αντίτιμο για ένα θαύμα, για ένα μικρό αδελφό: Ένα δολάριο και 11 σεντς!

Πήρε τα λεπτά, έπιασε την μικρή απ' το χεράκι, και της είπε: «Πάμε μαζί στο σπίτι σου για να δω τον αδελφό σου και τους γονείς σου και να κάνουμε το θαύμα».

Ο καλοντυμένος κύριος ήταν ο Κάρτον Άρσμποργκ, ο γνωστός νευροχειρουργός.

Η εγχείρηση έγινε με επιτυχία και ο μικρός αδελφός επέστρεψε στο σπίτι του υγιής.

- Η εγχείρηση ήταν ένα αληθινό θαύμα, ψιθύρισε η μαμά. Απορώ πόσο θα κόστισε.
Η μικρούλα χαμογέλασε. Ήξερε ακριβώς πόσο κοστίζει ένα θαύμα: «ένα δολάριο και 11 σέντς, συν την πίστη ενός μικρού παιδιού...».
Λίγα λόγια για το θέμα του μήνα.
Γίνονται άραγε θαύματα; Πώς έγινε θαύμα στην ιστορία μας, αφού ο γιατρός έκανε την εγχείρηση; Μήπως ήταν «τύχη» ή σύμπτωση η συνάντηση με τον κατάλληλο άνθρωπο, που έφερε εις πέρας την επέμβαση; Και αν δεν κατάφερνε το παιδί να συγκινήσει τους ανθρώπους, στους οποίους απευθύνθηκε, θα γινότανε το θαύμα; Κι αν η χειρουργική επέμβαση δεν είχε αίσιο αποτέλεσμα, θα μιλούσαμε για θαύμα;
Θα έλεγα απλά, ότι δεν υπάρχουν εύκολες και λογικές απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Υπάρχει μία απάντηση που βρίσκεται στην τελευταία σειρά της μικρής μας ιστορίας: «η πίστη ενός μικρού παιδιού». Αυτή η πίστη είναι το κλειδί που δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Γι΄ αυτόν που πιστεύει ακόμη και η αναπνοή του είναι ένα θαύμα. Η ύπαρξη ανθρώπων που τον αγαπούν, η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους αλλά και η διάθεση προσφοράς που συναντά στους συνανθρώπους του είναι και αυτό ένα θαύμα. Και τα θαύματα δεν γίνονται πάντα με την υπέρβαση των νόμων της φύσεως, αλλά και με την φυσική ροή των πραγμάτων, με τον κατάλληλο συνδυασμό προσώπων ή αντικειμένων στον κατάλληλο χρόνο και στο χώρο, κάτι που στατιστικά μπορεί να είναι ασήμαντο, αλλά η πρόνοια του Θεού το κάνει εφικτό.
Απλά, η εμπιστοσύνη και η βεβαιότητα στο ενδιαφέρον και την αγάπη του Θεού για τον καθένα μας, αυτή η πίστη, μας κάνει να δεχόμαστε το όποιο αποτέλεσμα, με τη σιγουριά ότι αυτό είναι το συμφέρον μας για την πνευματική μας ύπαρξη και υπόσταση.

Τα Λειτουργικά Βιβλία της Εκκλησίας μας:
Έχοντας τελειώσει και τη σειρά με τα ιερά σκεύη που χρησιμοποιούνται στην Εκκλησία για τη θεία λατρεία, θα παρουσιάσουμε τα Λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας μας, δηλαδή τα βιβλία που χρησιμοποιούνται για τη τέλεση των Ιερών Ακολουθιών της Εκκλησίας μας.

Το Ευαγγέλιο, το οποίο συμβολίζει την πραγματική παρουσία του Χριστού στην Εκκλησία και το γεγονός ότι η Εκκλησία διαφυλάσσει την Αλήθεια. Είναι το ιδιαίτερα διακοσμημένο βιβλίο της Εκκλησίας που θυμιάζεται, προσκυνείται και αποτίθεται πάνω στην Αγία Τράπεζα. Στη μια πλευρά του εικονίζεται η Σταύρωση και στην άλλη η Ανάσταση του Κυρίου. Στον Εσπερινό του Σαββάτου, την Κυριακή και την περίοδο των σαράντα ημερών μετά το Πάσχα, προβάλλεται η Ανάσταση. Τις άλλες ημέρες προβάλλεται η Σταύρωση.
Διαιρείται κυρίως σε δύο μέρη.
Το πρώτο περιλαμβάνει τις περικοπές των Ευαγγελίων πού αναγιγνώσκονται καθημερινά ολόκληρο το χρόνο. Αρχίζει από την Κυριακή του Πάσχα. Μέχρι την Πεντηκοστή
αναγιγνώσκονται περικοπές από το «κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον». Μέχρι την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, αναγιγνώσκονται περικοπές από το «κατά Ματθαίον». Μέχρι την αρχή της Τεσσαρακοστής από το «κατά Λουκάν» και μέχρι το Μεγάλο Σάββατο από το «κατά Μάρκον» Ευαγγέλιον. Στο τέλος του πρώτου αυτού μέρους περιέχονται και τα ένδεκα Εωθινά Ευαγγέλια πού διαβάζονται εκ περιτροπής στον Όρθρο των Κυριακών.
Περιλαμβάνει ακόμη και τις ευαγγελικές περικοπές που αναγιγνώσκονται στις διάφορες εορτές του έτους, τόσο τις σταθερές ανά μήνα, όσο και τις κινητές. Επειδή η διάρθρωση των περικοπών στο βιβλίο γίνεται με τη σειρά που αυτές αναγιγνώσκονται στο Ναό και όχι σύμφωνα με τα κεφάλαια που είναι χωρισμένη η Καινή Διαθήκη, χρησιμοποιείται ο όρος Ευαγγελιστάριο.

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΑΣ:

 Δεν κάνει το θαύμα την πίστη, αλλά η πίστη το θαύμα!