Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 15η 22 – 23.2.2014

Η θεραπεία του Αινέα και η ανάσταση της Ταβιθά
Κάποτε, καθώς ο Απόστολος Πέτρος περιόδευε σ' όλα αυτά τα μέρη για να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Χριστού, κατέβηκε και στους πιστούς που κατοικούσαν στην περιοχή της Λύδδας. Εκεί βρήκε κάποιον που ονομαζόταν Αινέας, ο οποίος ήταν κατάκοιτος για οχτώ χρόνια, γιατί ήταν παράλυτος. Του είπε, λοιπόν, ο Πέτρος: "Αινέα, σε γιατρεύει ο Ιησούς Χριστός! Σήκω και τακτοποίησε μόνος σου το κρεβάτι σου". Κι αμέσως σηκώθηκε! Και τον είδαν όλοι οι κάτοικοι της Λύδδας και του Σάρωνα, και πίστεψαν στον Κύριο.
Στην Ιόππη, επίσης, ζούσε μια πιστή που ονομαζόταν Ταβιθά, το όνομα της οποίας στα Ελληνικά σημαίνει Δορκάδα (δηλαδή ζαρκάδι). H ζωή της ήταν γεμάτη από καλά έργα και ελεημοσύνες που έκανε. Αρρώστησε όμως τις μέρες εκείνες και πέθανε. Την έλουσαν, λοιπόν, και την έβαλαν στη σοφίτα. Κι επειδή η Λύδδα ήταν κοντά στην Ιόππη κι άκουσαν οι πιστοί πως ο Πέτρος ήταν εκεί, έστειλαν δύο άντρες, παρακαλώντας τον να πάει μέχρι εκεί χωρίς αναβολή. Σηκώθηκε, λοιπόν, ο Πέτρος και πήγε μαζί τους. Μόλις έφτασε εκεί, τον ανέβασαν στη σοφίτα, όπου και τον κύκλωσαν όλες οι χήρες κλαίγοντας και δείχνοντάς του παλτά κι άλλα ρούχα, που έφτιαχνε για τους φτωχούς η Δορκάδα, όσο ζούσε μαζί τους. Τότε, ο Πέτρος, αφού τους έβγαλε όλους έξω, έπεσε στα γόνατα και προσευχήθηκε. Έπειτα, στράφηκε στο νεκρό σώμα και είπε: "Ταβιθά, σήκω!" Κι εκείνη άνοιξε τα μάτια της και, βλέποντας τον Πέτρο, ανακάθισε. Της έδωσε τότε το χέρι του και τη σήκωσε. Φώναξε κατόπιν τους πιστούς και τις χήρες και τους την παρουσίασε ζωντανή !
Κι έγινε γνωστό αυτό σε όλη την Ιόππη και πολλοί πίστεψαν στον Κύριο. Εκεί, λοιπόν, στην Ιόππη, ο Πέτρος έμεινε αρκετές μέρες στο σπίτι κάποιου Σίμωνα, που ήταν βυρσοδέψης.
(Πράξ. 9, 32-43)
Ερμηνευτικά σχόλια
Σε γιατρεύει ο Ιησούς Χριστός: οι απόστολοι έκαναν πολλά θαύματα, αλλά πάντοτε έλεγαν ότι τη δύναμη την παίρνουν από το Χριστό ή το Άγιο Πνεύμα. Δεν προσπαθούσαν να δείξουν ότι έχουν θαυματουργικές ικανότητες για να κερδίσουν δόξα ή χρήματα από τους ανθρώπους. Εμείς σήμερα κάθε φορά που καταφέρνουμε να επιτύχουμε κάτι, έστω και το πιο μικρό, θέλουμε να μας θαυμάζουν οι φίλοι μας και οι συγγενείς μας, αλλά ξεχνάμε να πούμε ένα ευχαριστώ στο Θεό που μας βοήθησε να πετύχουμε τους στόχους μας.
Σήκω και τακτοποίησε μόνος σου το κρεβάτι σου: ο Χριστός είναι πάντοτε δίπλα μας και μας απλώνει το χέρι για να μας βοηθήσει. Πρέπει όμως και εμείς οι ίδιοι να δεχτούμε τη βοήθεια που μας προσφέρει, να βοηθήσουμε και εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας αν θέλουμε να βιώσουμε το θαύμα. Ο Θεός δεν μας αναγκάζει να είμαστε μαζί Του, μας έχει δώσει την ελευθερία να Τον ακολουθήσουμε. Έτσι και κάθε φορά που κάνει ένα θαύμα για εμάς, έχουμε κι εμείς την ευθύνη να το δεχτούμε.
Οι κάτοικοι της Λύδδας και του Σάρωνα: Η θεραπεία του Αινέα δεν βοήθησε μόνο τον ίδιο. Με το θαύμα αυτό πίστεψαν στο Χριστό οι κάτοικοι από δυο πόλεις. Πολλά θαύματα έγιναν και γίνονται στο όνομα του Ιησού Χριστού. Δεν γίνονται όμως ούτε για να κάνει επίδειξη αυτός που το τελεί, ούτε για να δείξει ο Θεός τη δύναμη του. Κάθε ένα από τα θαύματα που γίνονται έχουν σκοπό να βιώσουμε την αγάπη του Χριστού ώστε να μετανοήσουμε και να επιστρέψουμε κοντά Του.
Γεμάτη από καλά έργα: Η Ταβιθά είχε αφιερώσει τη ζωή της στη βοήθεια των άλλων. Γι' αυτό και την αγαπούσαν πολύ οι κάτοικοι της Ιόππης. Αυτό ζητάει και από εμάς ο Χριστός, να μην είμαστε κλεισμένοι στον εαυτό μας και στις ανάγκες μας, αλλά να δίνουμε σημασία και στις ζωές των γύρω μας. Να μην γινόμαστε εγωιστές, αλλά να ανοίγουμε την καρδιά μας στους γύρω μας και να προσφέρουμε απλόχερα υλικά αλλά και πνευματικά αγαθά.
Τον κύκλωσαν όλες οι χήρες κλαίγοντας: Η καλοσύνη της Ταβιθά φαίνεται από την αγάπη που της είχαν οι κάτοικοι της Ιόππης. Όλοι οι πιστοί στενοχωρήθηκαν που πέθανε γι'αυτό και έτρεξαν να καλέσουν τον Απόστολο Πέτρο. Όταν δίνεις αγάπη στους άλλους τότε σου την επιστρέφουν κι εκείνοι. Η Ταβιθά δεν περίμενε να πεθάνει για να βιώσει την ανάσταση. Βιώνε την ευτυχία γιατί ζούσε με τέτοιο τρόπο τη ζωή της, σκορπίζοντας την αγάπη γύρω της. Ο Χριστός δεν μας λέει να ζήσουμε εδώ δυστυχισμένοι για να ανταμειφθούμε στην Βασιλεία του Θεού. Όποιος ζει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, όπως και η Ταβιθά, ζει την ανάσταση ήδη από αυτόν τον κόσμο.
τους την παρουσίασε ζωντανή: η ανάσταση της Ταβιθά ήταν μία επιβράβευση για την αγάπη των ανθρώπων προς το πρόσωπό της. Όχι ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος, αλλά φαίνεται ότι την είχαν ανάγκη για την δική της αγάπη και έτσι ο Πέτρος παρακάλεσε το Θεό κι Εκείνος ανταποκρίθηκε, κάνοντας το θαύμα. Τα θαύματα γίνονται όταν κάποιοι θα ωφεληθούν τόσο στη σχέση τους με το Θεό, όσο και στη σχέση τους με τους ανθρώπους. Εμείς καλούμαστε να σκεφθούμε πόσα θαύματα γίνονται καθημερινά στη ζωή μας. Το ότι ανασαίνουμε, το ότι μπορούμε να χαρούμε τις ομορφιές του κόσμου, το ότι δεν είμαστε μόνοι μας, το ότι έχουμε το Χριστό και τους αγίους κοντά μας, δηλαδή μπορούμε να ζούμε τη χαρά της Εκκλησίας, αυτά είναι αληθινά θαύματα. Θαύμα είναι το γεγονός ότι ο Χριστός συγχωρεί όλους τους ανθρώπους για τις αμαρτίες τους, με την μετάνοια, δηλαδή τους γλιτώνει από τον θάνατο της ψυχής, τον πνευματικό θάνατο, που είναι η ζωή μακριά Του. Θαύμα όμως είναι και να χτίσουμε με τον τρόπο μας αγάπη τόσο προς τους άλλους, όσο και προς το περιβάλλον, την φύση, τον κόσμο. Ας το παλέψουμε λοιπόν, ζώντας τη ζωή τη Εκκλησίας. Γιατί εκεί γίνονται τα θαύματα στην αληθινή τους διάσταση.
Ερωτήσεις
1. Στο όνομα ποιου γίνονται τα θαύματα;
2. Γιατί γίνονται θαύματα;
3. Πώς ζούσε η Ταβιθά;
4. Γίνονται θαύματα και στην δική μας ζωή; Πώς μπορούμε να τα ζήσουμε;
Συμπέρασμα: Αληθινό θαύμα είναι η αγάπη που ανασταίνει τόσο από τον σωματικό όσο και από τον πνευματικό θάνατο και το θαύμα αυτό το ζούμε στην Εκκλησία.