Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 13η 8 – 9.2.2014
Πριν ξεκινήσουν ο Βαρνάβας και ο Παύλος για την Κύπρο, όπου ανθύπατος ήταν ο Σέργιος Παύλος, ήρθαν κάποιοι προφήτες στην Αντιόχεια για να συζητήσουν μαζί τους και με την Εκκλησία. Οι προφήτες ήταν διδάσκαλοι του λόγου του Θεού, αλλά και κάποιοι που είχαν από το Θεό το χάρισμα να βλέπουν τι πρόκειται να συμβεί. Ένας από αυτούς ήταν και ο Άγαβος. Αυτός είπε ότι επρόκειτο να πέσει μεγάλη πείνα σε όλη την οικουμένη. Και οι μαθητές, σκέφτηκαν να στείλουν ο καθένας τους ότι μπορούσε για να βοηθήσουν τους αδελφούς που κατοικούν στην Ιουδαία και πεινούσαν. Αυτό και έκαναν απέστειλαν τη βοήθεια προς τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, μέσω του Βαρνάβα και του Παύλου.
Ο Παύλος έφυγε κατόπιν για την Ελλάδα, όπου οδήγησε στο χριστιανισμό πολλούς Έλληνες. Κάποια στιγμή επέστρεψε στην Καισάρεια της Παλαιστίνης και ο σκοπός του ήταν να πάει στα Ιεροσόλυμα. Ήταν ο καιρός που ο Θεός είχε ορίσει για να συλληφθεί και να μεταφερθεί αιχμάλωτος στη Ρώμη, για να μπορέσει κι εκεί να κηρύξει το μήνυμα του Ευαγγελίου. Στο σπίτι του Φιλίππου, ο οποίος είχε τέσσερις κόρες που είχαν ιεραποστολικό ζήλο και μιλούσαν στους ανθρώπους για το Θεό, ήρθε πάλι ο προφήτης Άγαβος. Πήρε από τον Παύλο την ζώνη που φορούσε στη μέση του και έδεσε μ' αυτήν τα χέρια και τα πόδια του και τους είπε:
-«Αυτά λέει το Άγιο Πνεύμα. Τον άνθρωπο αυτόν, στον οποίο ανήκει η ζώνη, μ' αυτόν τον τρόπο πρόκειται να τον δέσουν οι Ιουδαίοι στα Ιεροσόλυμα και να τον παραδώσουν στα χέρια των ειδωλολατρών». Μόλις άκουσαν αυτό όλοι, τόσο οι επισκέπτες και συνεργάτες του Παύλου, όσο και οι ντόπιοι, παρακαλούσαν τον Παύλο να μην πάει στα Ιεροσόλυμα.
Ο Παύλος τους απάντησε τότε: «Γιατί κλαίτε και κάνετε την καρδιά μου να ραγίζει; Εγώ είμαι έτοιμος όχι μόνο να δεθώ, αλλά και να πεθάνω στα Ιεροσόλυμα για χάρη του Χριστού». Και καθώς δεν πείθονταν να μην πάει στα Ιεροσόλυμα, όλοι ησύχασαν, προσευχήθηκαν και είπαν: «Ας γίνει το θέλημα του Κυρίου».
Πράγματι, ο Παύλος πήγε στα Ιεροσόλυμα, τον συνέλαβαν οι Ιουδαίοι και πήγε αιχμάλωτος στην Ρώμη. Δεν πρόκειτο όμως να πεθάνει αμέσως, αλλά να κηρύξει και σε άλλους τόπους το μήνυμα του Ευαγγελίου.
Ο Άγαβος στη συνέχεια κήρυξε το Ευαγγέλιο σε διάφορα μέρη του κόσμου και πέθανε σε μεγάλη ηλικία όχι μαρτυρικά, αλλά ειρηνικά. Η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αποστόλου Αγάβου στις 8 Απριλίου κάθε χρόνο. (Πράξ. 11, 27-30 και 21, 1-16)
Ερμηνευτικά σχόλια
χάρισμα από το Θεό: Ο Άγαβος επειδή είχε καθαρή καρδιά και αγαπούσε το Θεό, φωτίστηκε από το Αγ. Πνεύμα (το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος) και προανήγγειλε την πείνα που θα έπεφτε στον κόσμο. Η πείνα αυτή πράγματι συνέβη στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου. Η προφητεία δεν είναι μόνο να προλέγει κάποιος τι πρόκειται να συμβεί, αλλά και το να μπορεί να αναφέρει το θέλημα του Θεού. Είναι ένα χάρισμα από το Θεό που το δίνει σ' εκείνους που γνωρίζει ότι θα το χρησιμοποιήσουν σωστά, όχι για να κάνουν τους έξυπνους, αλλά για να φανερώσουν το θέλημά Του.
πείνα: αυτό που επρόκειτο να συμβεί δεν έκανε τους χριστιανούς να φοβηθούν, αλλά να κινητοποιηθούν. Συγκέντρωσαν οικονομική βοήθεια, ώστε να μπορέσουν οι άλλοι χριστιανοί να αντέξουν τις δυσκολίες της πείνας. Η πίστη στο Χριστό μας διδάσκει και μας ωθεί να είμαστε δυναμικοί άνθρωποι, να μην φοβόμαστε και να μην κάνουμε πίσω σε οποιαδήποτε δυσκολία, είτε υλική είτε που αφορά στη στάση των άλλων έναντι της πίστης.
πήρε τη ζώνη του Παύλου: ο Άγαβος φανέρωσε και τι επρόκειτο να συμβεί στον Παύλο. Όταν οι άλλοι χριστιανοί άκουσαν την προφητεία του Άγαβου, παρακαλούσαν τον Παύλο να μην πάει στα Ιεροσόλυμα. Από αγάπη και πόνο γι' αυτόν ήταν η στάση τους. Όμως εκείνος δεν υποχώρησε. Όσο κι αν αγαπάμε τη ζωή ή τους άλλους, όταν πιστεύουμε στο Χριστό δεν κάνουμε πίσω σε ό,τι θεωρούμε σωστό, γιατί αυτή η αγάπη είναι πιο πάνω από οποιαδήποτε άλλη.
ας γίνει το θέλημα του Κυρίου: το θέλημα του Κυρίου είναι το κριτήριο για το πώς αντιμετωπίζουμε τη ζωή και όχι το δικό μας. Και στην περίπτωση του Παύλου, εκείνος ήξερε πως αυτό το θέλημα ήταν να πάει στα Ιεροσόλυμα. Δεν έκανε πίσω. 0ι άλλοι χριστιανοί υπάκουσαν σ' αυτό το θέλημα και τότε διαπίστωσαν πως ούτε ο Παύλος επρόκειτο να πεθάνει, αλλά και ο λόγος του Θεού θα διαδιδόταν στον υπόλοιπο κόσμο. Ας μην κάνουμε πίσω λοιπόν σε ό,τι είναι σωστό, ακόμη κι αν οι άλλοι που μας αγαπούν δεν θέλουν να στενοχωρηθούμε και ο Θεός θα μας ενισχύσει. Αυτό στις καθημερινές σχέσεις μεταφράζεται για παράδειγμα στο να πηγαίνουμε στην Εκκλησία την Κυριακή, ακόμη κι αν οι άλλοι φίλοι μας δεν πηγαίνουν, να νηστεύουμε όσο μπορούμε, ακόμη κι αν οι άλλοι δεν το κάνουν, να συγχωρούμε αυτούς που μας κάνουν κακό ή μας πειράζουν, αλλά και να ζούμε όπως θέλει ο Θεός γενικότερα, χωρίς υποχωρήσεις και εκπτώσεις σ' αυτά που πιστέουμε.
Ερωτήσεις
1. Τι προφήτευσε ο Άγαβος ότι θα γίνει σε όλη την οικουμένη;
2. Τι προφήτευσε ότι θα γίνει για τον Παύλο;
3. Πώς αντέδρασαν οι χριστιανοί στην μία και στην άλλη περίπτωση;
4. Πώς αντέδρασε ο Παύλος στην δεύτερη προφητεία του Άγαβου;
5. Τι ζητά από μας η Εκκλησία όταν βρισκόμαστε στο δίλημμα να επιλέξουμε το σωστό ή το λάθος;
Συμπέρασμα: Η Εκκλησία μας μαθαίνει να μην υποχωρούμε σε ό,τι είναι σωστό, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι πάντοτε ευχάριστο για τη ζωή μας, γιατί ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει.
Ώρα για παιχνίδι
Φτιάξτε την ακροστιχίδα

Ο προφήτης προφήτεψε πως θα πέσει … ………………………
Οι προφήτες ήρθαν από τα Ιεροσόλυμα στην … ………………………
Οι απόστολοι κήρυξαν στον κόσμο το … του Χριστού ………………………
Οι ειδωλο … θα συλλάμβαναν τον μαθητή του Χριστού ………………………
Η πρώτη προφητεία του Άγαβου ήταν για όλη την … ………………………
Το μικρό όνομα του Ρωμαίου ανθύπατου της Κύπρου ……………………….