Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 16

Η αγία Αργυρή
Η Αγία Αργυρή καταγόταν από την Προύσα της Μικράς Ασίας το 1688, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι γονείς της ήταν ιδιαίτερα θεοσεβείς και την ανέθρεψαν με πνευματικό τρόπο. Ήταν ιδιαίτερα όμορφη και ευλαβούνταν πολύ το Θεό. Σε ηλικία 17 ετών παντρεύτηκε. Ένας γείτονάς της Τούρκος την ερωτεύθηκε και θέλησε να την χωρίσει από τον άντρα της. Αυτή αρνήθηκε και τότε αυτός τη συκοφάντησε στον Τούρκο δικαστή (τον κατή) ότι δήλωσε πως θα γίνει μουσουλμάνα και μετά το αναίρεσε. Αυτός θύμωσε, την συνέλαβε, την δίκασε και την καταδίκασε να αλλάξει πίστη, να γίνει δηλαδή μουσουλμάνα και να παντρευτεί τον γείτονα Τούρκο. Η Αργυρή αρνήθηκε και τότε ο δικαστής και την έστειλε φυλακισμένη στην Κωνσταντινούπολη.
Εκεί έμεινε φυλακισμένη για 16 χρόνια, αφού υπέστη πολλά βασανιστήρια. Μέσα στη φυλακή έζησε εν προσευχή και νηστεία και βοήθησε πολλές μουσουλμάνες να γίνουν χριστιανές. Το ίδιο και η στάση της βοήθησε και όσες χριστιανές έμπαιναν στη φυλακή να αλλάξουν ζωή. Τόση χαρά είχε η καρδιά της Αγίας που αξιώθηκε να φυλακιστεί για το Χριστό και τόσο μεγάλη ανάπαυση λογάριαζε τη φυλακή για το Χριστό, ώστε αρνήθηκε σε κάποιον που είχε τη δύναμη να την απελευθερώσει να το κάνει. Προτίμησε να παραμείνει στη φυλακή, ζώντας το μαρτύριο της στέρησης της ελευθερίας για το Χριστό.
Κάποια στιγμή αρρώστησε. Η Αργυρή ένιωσε ότι επρόκειτο να πεθάνει. Στη φυλακή ήταν τότε ένας γέροντας, ο οποίος είχε καταδικαστεί για οικονομικούς λόγους. Αυτός, επειδή ήταν μεγάλος στην ηλικία, μπορούσε να κινείται κάπως ελεύθερα. Η Αργυρή του ζήτησε να βρει έναν τρόπο ώστε να μεταλάβει των αχράντων μυστηρίων. Εκείνος μπόρεσε να ενημερώσει κάποιον ιερέα, ο οποίος έβαλε την Θεία Κοινωνία σε ένα σακουλάκι με σταφίδες. Έτσι, μπόρεσε με τη βοήθεια του γέροντα που της έφερε τις σταφίδες, η Αργυρή να κοινωνήσει. Στις 30 Απριλίου 1721 παρέδωσε την ψυχή της στο Χριστό.
Το άγιο λείψανό της το πήραν οι χριστιανοί και το ενταφίασαν στο Χάσκιοϊ. Μετά από τρία χρόνια έκαναν την ανακομιδή του και το βρήκαν άθικτο και ακέραιο και να ευωδιάζει. Το πήραν με μεγάλη ευλάβεια οι ιερείς και οι χριστιανοί και το εναπέθεσαν στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στην Κωνσταντινούπολη, όπου έκανε πολλά θαύματα. Από τότε κάθε χρόνο στην μνήμη της τελούνταν η θεία λειτουργία και κατόπιν γινόταν λιτανεία. Το 1955 οι Τούρκοι έκαψαν ελληνικές εκκλησίες και ελληνικά καταστήματα. Μεταξύ αυτών λεηλάτησαν και το ναό της Αγίας Παρασκευής και έκαψαν την λάρνακα με τα λείψανα της αγίας, από τα οποία έμειναν πολύ λίγα, τα οποία τιμούνται και σήμερα.
Η μνήμη της αγίας Αργυρής εορτάζεται στις 30 Απριλίου κάθε χρόνο.

Ερμηνευτικά σχόλια
ήταν ιδιαίτερα θεοσεβείς: οι γονείς της αγίας Αργυρής την μεγαλώνουν με κύρια αξία της την πίστη στο Χριστό. Η πίστη αυτή εκφράζεται με το να μην υποχωρεί στις προκλήσεις των ανθρώπων. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι όταν παντρεύεται, αρνείται να αλλάξει την πίστη της και να χωρίσει τον άντρα της, για να παντρευτεί έναν μουσουλμάνο με τον οποίο ήταν βέβαιο ότι θα περνούσε πολύ καλύτερα, καθώς θα είχε και χρήματα και την αποδοχή των Τούρκων, ανάμεσα στους οποίους ζούσε. Όμως για την αγία σημασία έχει η πίστη στο Χριστό, αλλά και η πίστη στον άντρα της.
ήταν όμορφη: η αγία δεν θεωρεί την ομορφιά του σώματος ως το πιο αξιόλογο επάνω της, αλλά την ομορφιά της ψυχής. Δεν θα διστάσει να θυσιάσει την ομορφιά του σώματος, ταλαιπωρούμενη για το Χριστό, αρκεί να μην χάσει την ομορφιά της ψυχής, τη σωτηρία της δηλαδή από το κακό και την απιστία. Σήμερα οι άνθρωποι θεωρούν την εξωτερική εμφάνιση το Α και το Ω στη ζωή τους, με αποτέλεσμα να σπαταλούν πολύ χρόνο γι’ αυτήν, να κοιτιούνται στον καθρέφτη, να αγοράζουν καλλυντικά και αρώματα, πολλά ρούχα και να μην σκέπτονται ότι πιο σημαντικό είναι η φροντίδα της ψυχής, δηλαδή η καλλιέργεια της πίστης και της αγάπης στο Θεό.
στη φυλακή: οι άνθρωποι έναν φυλακισμένο τον θεωρούμε κακό άνθρωπο. Έτσι δεν τον σκεφτόμαστε καθόλου και νιώθουμε ότι αξίζει την τιμωρία του. Όμως δεν είναι όλοι οι φυλακισμένοι δίκαια στην φυλακή, όπως ακριβώς στην περίπτωση της αγίας. Επομένως, ας θυμόμαστε τον λόγο του Χριστού που θα πει στην Δευτέρα Παρουσία ότι θα είναι κοντά Του στον Παράδεισο όσοι είδαν στο πρόσωπο του φυλακισμένου ανθρώπου, στο πρόσωπο, του αρρώστου, στο πρόσωπο του ξένου, στο πρόσωπο του περιθωριακού, του διαφορετικού, την εικόνα του Χριστού, τον Ίδιο τον Χριστό, προσευχήθηκαν για όσους βρίσκονται σ’ αυτή την κατάσταση και δεν τους περιφρόνησαν. Η αγία Αργυρή μάλιστα ενίσχυε στην πίστη και άλλες γυναίκες που βρέθηκαν στη φυλακή και έκανε αρκετές να πιστέψουν στο Χριστό. Επομένως, η παρουσία της στη φυλακή βοήθησε άλλους ανθρώπους και γι’ αυτό ίσως ο Χριστός να επέτρεψε να μείνει εκεί για 16 χρόνια.
σταφίδες: η τελευταία επιθυμία της αγίας ήταν να κοινωνήσει. Να λάβει δηλαδή το σώμα και το αίμα του Χριστού ως ευλογία, πριν φύγει από αυτό τον κόσμο. Είναι δείγμα της πίστης της και της αγάπης της προς το Χριστό, το ότι θέλει η τελευταία χαρά της στον κόσμο αυτό να είναι η κοινωνία της με το Χριστό. Έτσι ο γέροντας που μπορεί να κινηθεί πιο ελεύθερα θα της φέρει την θεία κοινωνία κρυμμένη στις σταφίδες. Μετά από αυτή την κίνηση η Αργυρή θα φύγει από αυτόν τον κόσμο, για να πάει από τη φυλακή στον Παράδεισο.
έκαψαν τη λειψανοθήκη: Οι Τούρκοι δεν έπαψαν να δείχνουν κακία εις βάρος των χριστιανών. Έτσι, όταν τους δόθηκε η ευκαιρία, έκαψαν την λειψανοθήκη της αγίας. Δεν την σεβάστηκαν όσο ήταν στη ζωή, δεν την σεβάστηκαν και μετά θάνατον. Όμως η αγία είναι κοντά στο Θεό και μπορούμε να την επικαλούμαστε στις προσευχές μας και εκείνη να μας βοηθά. Ιδίως όσους βρίσκονται σε δυσκολίες, όσους είναι περιθωριακοί. Ας μην το λησμονούμε λοιπόν το ότι ο Θεός αγαπά και αυτούς που ζούνε όπως όλοι, αλλά και εκείνους που για πραγματικά ή μη πραγματικά σφάλματα βγαίνουν από τον τρόπο ζωής των πολλών και γίνονται περιθωριοποιημένοι ή δεν είναι καλά στη ζωή τους, ζούνε στις φυλακές, είναι άρρωστοι, είναι διαφορετικοί από τους άλλους και εκείνοι τους απορρίπτουν. Ας προσευχόμαστε από την μικρή μας ηλικία για τους ανθρώπους που είναι στην άκρη της ζωής και ο Χριστός θα δείχνει και σε μας την αγάπη Του αλλά και σε εκείνους που την χρειάζονται πολύ. Αυτό μας κάνει αληθινά ανθρώπους του Θεού.
Ερωτήσεις
1. Γιατί η αγία δεν ήθελε να χωρίσει από τον άντρα της και να παντρευτεί τον μουσουλμάνο;
2. Γιατί οι Τούρκοι την μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη;
3. Γιατί η αγία ζήτησε να κοινωνήσει πριν πεθάνει;
4. Έχουμε το δικαίωμα να χωρίζουμε τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς ή να δείχνουμε αγάπη σε όλους;
5. Τι μας δείχνει η αγία για τους φυλακισμένους και τους περιθωριακούς;
6. Πώς μπορούμε να δείξουμε καλοσύνη σε όσους υποφέρουν;
Συμπέρασμα
Οι φυλακισμένοι, οι ανήμποροι, οι διαφορετικοί είναι κι αυτοί εικόνες του Θεού και αξίζουν την αγάπη μας.


Βρες 6 λέξεις από την ιστορία που είναι γραμμένες από το τέλος προς την αρχή
ΣΟΤΣΙΡΧΗΞΚΛΟΙΘΣΕΔΙΦΑΤΣΗΓΦΔΡΗΚΑΛΥΦΗΓΦΣΗΤΣΑΚΙΔΞΗΥΘΙΗΡΥΓΡΑΓΦΔΣΑΣΥΟΡΠ