Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 15


Ο άγιος Μιχαήλ ο Μαυρουδής

Ο Άγιος αυτός μάρτυρας του Χριστού γεννήθηκε μετά το 1500 στο χωρίο Γρανίτσα της Ευρυτανίας. Οι γονείς του, Δημήτριος και Σωτήρα, ήταν θεοσεβείς, ελεήμονες και φιλακόλουθοι. Τον συμβούλευσαν να είναι ταπεινός, σεμνός, και γενικά να φυλάει τις εντολές του Θεού. Όταν ο πατέρας του πέθανε, η μητέρα του τον πάντρεψε και ο Μιχαήλ πήγε στη Θεσσαλονίκη για να ζήσει. Εργάστηκε σε διάφορα αρτοποιεία και τέλος άνοιξε δικό του φούρνο. Από τον ίδρωτα του ζούσε αυτός, έδινε στους πτωχούς και βοηθούσε και τις Εκκλησίες. Ο Μιχαήλ έτρεχε πάντοτε στις Ακολουθίες της Εκκλησίας. Έτρεχε επίσης και όπου γινόταν κήρυγμα. Ήθελε μάλιστα να γίνει και μοναχός.
Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Μιχαήλ ήταν από τα μεσάνυχτα στην Εκκλησία και άκουσε όλη την Ακολουθία. Την άλλη ημέρα, μετά την Ακολουθία επήρε ευλογία και έφυγε γρήγορα για το μαγαζί του. Εκεί άρχισε συζήτηση περί θρησκείας με ένα τουρκόπουλο. Περνούσε τότε από εκεί ένας νομοδιδάσκαλος των Οθωμανών και του λέει:
—Τι είναι αυτά που λες, άνθρωπε. Γιατί βλαστημάς την ένδοξη πίστη μας;
—Εγώ, του λέγει ο Άγιος, είμαι πιστός και αληθινός ευσεβής, με την Χάρη του Χριστού μου του αληθινού Θεού. Και ξέρω τι πιστεύω και τι λέω. Είμαι έτοιμος να πεθάνω για την πίστη μου. Εσείς ταλαίπωροι, είστε πλανεμένοι και βαδίζετε στο σκοτάδι, διότι έχετε μια θρησκεία γεμάτη από παραμύθια.
Στο μεταξύ συγκεντρώθηκε πλήθος Τούρκων εκεί. Τον έπιασαν και τον πήγαν στο δικαστή και ξεκίνησε η ανάκριση του Αγίου. Αυτός με θάρρος ομολόγησε ότι είναι Χριστιανός και κήρυξε τις αλήθειες της πίστης μας, λέγοντας τους:
—Εσείς πιστεύετε στο Θεό, αλλά δεν τον πιστεύετε ορθά. Πρώτον δεν πιστεύετε, ότι είναι Τριαδικός, Πατήρ, Υιός και Άγιος Πνεύμα. Και δεύτερον, ότι ο Χριστός είναι Θεός και άνθρωπος, που θα κρίνει ζώντας και νεκρούς.
Έπειτα τον φυλάκισε. Το ίδιο βράδυ πήγαν πιστοί να ενισχύσουν τον Άγιο και τον βρήκαν να προσεύχεται χωρίς ταραχή η φόβο γιατί τον είχε επισκεφτεί ο Κύριος δίνοντας του θάρρος.
Την επομένη το πρωί (Πέμπτη) αφού δεν μπόρεσαν να τον κάνουν να αλλαξοπιστήσει τον βάζουν αλυσοδεμένο μέσα σε φωτιά. Ο Άγιος έλαμπε από χαρά. Ήταν δώδεκα το μεσημέρι και κόσμος πολύς έβλεπε το μαρτύριο του Αγίου. Έτσι παρέδωσε τη ψυχή του στο Θεό. Οι αλλόπιστοι με το μαρτύριο του Αγίου Μιχαήλ καταντροπιάστηκαν, οι Χριστιανοί όμως χάρηκαν και αναθάρρησαν. Κάθε έτος πανηγυρίζεται η μνήμην του, την Πέμπτη της Διακαινησίμου.

Ερμηνευτικά σχόλια
ήταν θεοσεβείς, ελεήμονες και φιλακόλουθοι: οι γονείς του Αγίου μας θυμίζουν ότι, η αληθινή πίστη στο Θεό δεν είναι κάτι αόριστο και ατομικό. Αγκαλιάζει τον συνάνθρωπο με αγάπη, με έργα αγάπης όπως η ελεημοσύνη, και τροφοδοτείται από τη Εκκλησία και τις Ιερές Ακολουθίες. Η Εκκλησία είναι η οικογένεια μας και στις Ακολουθίες και στα μυστήρια της, όπως η Θεία Κοινωνία, γευόμαστε τη χαρά και τη δύναμη του Θεού.
Από τον ίδρωτα του ζούσε αυτός, έδινε στους πτωχούς και βοηθούσε και τις Εκκλησίες: ο άγιος εργάζεται για να στηρίξει την οικογένεια του και τους συνανθρώπους του. Δεν μπορούμε να προοδεύσουμε στη ζωή μας χωρίς να κοπιάσουμε για κάτι και ας μη ξεχνάμε να προσφέρουμε και στους γύρω μας που έχουν ανάγκη.
Έτρεχε επίσης και όπου γινόταν κήρυγμα: ο λόγος του Θεού, τα ιερά γράμματα του Ευαγγελίου είναι η τροφή του κάθε πιστού. Εκεί θα μάθει για τη πίστη του, τις αλήθειες, τα θαυμάσια που κάνει ο Θεός για εμάς, θα πάρει ελπίδα και δύναμη. Η Θεοσέβεια αυτή δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από την Εκκλησία όμως, η οποία κρατά σαν κληρονομία την αυθεντική πίστη και ερμηνεία της. Αυτή είναι το «σχολείο της πίστης μας».
Εγώ, του λέγει ο Άγιος, είμαι πιστός και αληθινός ευσεβής, με την Χάρη του Χριστού: τα πάντα είναι δώρα της αγάπης του Θεού μας. Η ίδια μας η ζωή και όλος ο κόσμος. Η πίστη μας και η αγάπη μας για το Χριστό δεν είναι μόνο θέμα δικής μας θέλησης μόνο, αλλά και ευλογία Θεού. Στη δική μας θέληση δηλαδή έρχεται η Χάρη του Θεού να μας φωτίσει και να δυναμώσει στη πίστη μας και τη ζωή μας.
Είμαι έτοιμος να πεθάνω για την πίστη μου: οι άγιοι αγαπούν τόσο το Χριστό και σέβονται τόσο τη πίστη τους, που ακόμα και η ζωή τους δεν ήταν πολυτιμότερη από αυτά. Εμείς πόσο αγαπάμε το Χριστό;
ο Κύριος δίνοντας του θάρρος: η ευσέβεια - εν Χριστώ ζωή μας - είναι πολύ περισσότερα από την τυπική ενασχόληση μόνο με θρησκευτικά καθήκοντα. Είναι η παρουσία του Χριστού στη ζωή μας. Η παρουσία Του αυτή μας δίνει νόημα και χαρά στη ζωή, φωτίζει το νου μας όταν μελετάμε το Ευαγγέλιο και μας δίνει δύναμη να αγαπάμε και να πράξουμε κάθε καλό στους συνανθρώπους μας, αλλά και τον πόθο να αγαπάμε κάθε μέρα το Θεό μας όλο και πιο πολύ.
Ερωτήσεις:
1. Πόσο βοήθησαν οι γονείς του τον άγιο να προχωρήσει στην πίστη του στο Θεό;
2. Τι έκανε ο άγιος όταν πήγε στην Θεσσαλονίκη;
3. Ποιες αλήθειες της πίστης μας κήρυξε όταν τον συνέλαβαν;
4. Τι έκανε στη φυλακή ο άγιος και ποιος τον ενθάρρυνε;
5. Με ποιο τρόπο έδειξε τη ευσέβεια του στο Θεό ο άγιος;
6. Με ποιον τρόπο μπορούμε κι εμείς να δείξουμε την ευσέβειά μας;

Συμπέρασμα
Η ευσέβεια στη ζωή μας δώρο Θεού και δώρο που μας οδηγεί στο Θεό.



ΓΞΚΗΓΡΑΝΙΤΣΑΟΝΙΑΚΞΗΔΦΟΥΡΝΟΣΜΗΤΕΡΜΙΧΑΗΛΜΑΣΚΗΞΠΙΣΤΟΣΓΣΟΛΕΙΧΡΙΣΤΟΣΚΞΗΔΖΦΥΛΑΚΗΑΛΑΚΞΗΓΣΔΤΜΑΡΤΥΡΙΟΝΑΜΑΑΑΡΙΟ

Βρες στο κρυπτόλεξο 7 λέξεις από την ιστορία που άκουσες και διάβασες. Τις λέξεις θα τις βρεις διαβάζοντας με προσοχή τα γράμματα το ένα μετά το άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου