Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 14

Ο άγιος Ιωάννης του Ασπρόκαστρου
Ο Νεομάρτυρας αυτός γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου το 1300 μ. Χ. Ήταν λόγιος πρόκριτος της πόλης αυτής και πολύ ευσεβής. Ασχολούμενος με το εμπόριο, κάποτε επιβιβάσθηκε σ' ένα τούρκικο πλοίο και συνόδευε τα εμπορεύματα του. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η προσευχή, η νηστεία και η ελεημοσύνη στους φτωχούς επιβάτες που εκδήλωσε ο Ιωάννης κίνησαν τον φθόνο του πλοιάρχου, ο οποίος με μακρές συζητήσεις προσπαθούσε να τον προσηλυτίσει. Ο Ιωάννης έμπειρος στις Γραφές, νίκησε τον πλοίαρχο στις θρησκευτικές αυτές συζητήσεις.
Όταν αποβιβάστηκαν στο Ασπρόκαστρο, ο πλοίαρχος συκοφάντησε τον Ιωάννη στον Τούρκο ηγεμόνα, ότι δήθεν έδωσε λόγο να γίνει μωαμεθανός. Μετά από λίγο οδηγούσαν με τιμές τον Ιωάννη, μπροστά στον ηγεμόνα, που με κολακείες και υποσχέσεις προσπαθούσε να επιτύχει τον σκοπό του. Αλλά ο Ιωάννης περίτρανα ομολόγησε: «Εγώ πιστεύω και προσκυνώ τον εν Τριάδι Θεό, που διδάχθηκα από τους γονείς μου, και εκείνο που σου είπα από την αρχή, εκείνο λέω και τώρα, ότι δε θα αρνηθώ την πίστη μου. Μην αργοπορείς, αλλά βασάνιζε με όσα κολαστήρια και αν έχεις. Έτοιμος είμαι να τα υποφέρω μετά χαράς, για την αγάπη του Χριστού μου». Θυμωμένος ο ηγεμόνας, διέταξε και τον βασάνισαν τόσο σκληρά, ώστε το αίμα του έτρεχε σαν ποτάμι. Κατόπιν έτσι αιμόφυρτο τον έριξαν στη φυλακή.
Την επόμενη ήμερα, όταν τον ξαναπαρουσίασαν στον ηγεμόνα, ο Ιωάννης ομολόγησε με περισσότερο θάρρος την πίστη του, λέγοντας πως αυτά τα βασανιστήρια που του έκαναν δεν του φάνηκαν τίποτα και αν έχουν άλλα καινούργια ας τα εφαρμόσουν. Εξοργισμένος ακόμα περισσότερο από τα λόγια αυτά ο τύραννος, διέταξε και τον μαστίγωσαν τόσο βάρβαρα, ώστε άρχισαν να πέφτουν κομμάτια οι σάρκες του. Στη συνέχεια τον έδεσαν στην ουρά ενός αγρίου αλόγου, που τον έσερνε μέσα στους δρόμους της πόλης. Τη στιγμή που περνούσε από την εβραϊκή συνοικία, οι Εβραίοι έβριζαν και κακοποιούσαν τον Μάρτυρα. Ένας μάλιστα, πήρε ένα σπαθί και του έκοψε το κεφάλι στις 2 Ιουνίου 1332 μ.Χ.
Από τα θαύματα που έκανε το εγκαταλελειμμένο λείψανο του Αγίου, ο ηγεμόνας φοβήθηκε και έδωσε την άδεια στους χριστιανούς να το παραλάβουν και να το κηδεύσουν με τιμές σε κάποιο Ναό. Δεν πέρασαν πολλές ημέρες και ο πλοίαρχος που είχε συκοφαντήσει τον Ιωάννη, θέλησε να κλέψει το άγιο λείψανο και να φύγει, επειδή μετανόησε για την κακία του. Μια νύχτα βρίσκοντας κατάλληλο καιρό, πήγε με τους ανθρώπους του και άνοιξε τον τάφο του Μάρτυρα. Ο Άγιος, όμως, την ίδια ώρα φάνηκε στον εφημέριο της Εκκλησίας εκείνης και του λέει: «σηκώσου γρήγορα και πήγαινε στην Εκκλησία, γιατί ήλθαν να με κλέψουν». Και αμέσως πήρε ο ιερέας και άλλους πολλούς και έτρεξαν στην Εκκλησία και τους έδιωξαν από εκεί. Το λείψανο έμεινε εκεί 70 χρόνια θαυματουργώντας. Αργότερα, με βασιλικές τιμές, μετακομίστηκε στη Σουτσάβα της Μολδαβίας. Ο Άγιος τιμάται ως προστάτης της Μολδαβίας.
Η μνήμη του Αγίου Ιωάννη εορτάζεται στις 2 Ιουνίου.
Ερμηνευτικά σχόλια
η προσευχή, η νηστεία και η ελεημοσύνη: ο αληθινός χριστιανός είναι άνθρωπος που αγωνίζεται, νηστεύει και ασκείται με ποικίλους τρόπους, επικοινωνεί με το Θεό πατέρα του προσευχόμενος από αγάπη, μα και για να παίρνει δύναμη στη ζωή του. Η αγάπη που έχει για το Θεό τον οδηγεί και στην αγάπη των εικόνων Του, των πλασμάτων Του, που θεωρεί αδέρφια του για αυτό και δείχνει την αγάπη του στον συνάνθρωπο με την ελεημοσύνη.
προσπαθούσε να τον προσηλυτίσει/έμπειρος στις Γραφές: στη ζωή μας θα έρθουν στιγμές που είτε από ενδιαφέρον, είτε από πονηριά θα ερωτηθούμε για πράγματα της πίστης μας. Ξέρουμε άραγε στοιχεία της πίστης μας; Μπορούμε να πούμε δυο λόγια σε μια ψυχή που θέλει να μάθει; Μπορούμε να την υπερασπιστούμε; Η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο, το έργο του Ιησού Χριστού για τη σωτηρία μας, οι αλήθειες της πίστεως και η ζωή της Εκκλησίας έχουν αποθησαυριστεί στην αγία γραφή. Αυτός ο πλούτος, τα θεόπνευστα αυτά λόγια του Ευαγγελίου είναι η τροφή της ψυχής κάθε χριστιανού. Αν θέλουμε να μάθουμε τις αλήθειες της πίστης μας και το πρόσωπο του Χριστού, οφείλουμε να μελετάμε την Αγία Γραφή με ενδιαφέρον και όρεξη. Η Γραφή ενισχύει την πίστη μας. Την ακούμε τις Κυριακές στην θεία λειτουργία, όταν διαβάζουμε τον Απόστολο και το Ευαγγέλιο και στο κήρυγμα. Μπορούμε όμως να την διαβάζουμε και μόνοι μας σε βιβλίο ή και στο μάθημα των Θρησκευτικών στο σχολείο.
με κολακείες και υποσχέσεις: όταν μας ζητάνε να κάνουμε κάτι και συνοδεύεται το αίτημα αυτό με κολακείες και υποσχέσεις, οφείλουμε να σκεφτούμε καλά πριν πράξουμε. Πολλές φορές οι κολακείες κρύβουν τον αληθινό σκοπό των πραγμάτων, που δεν αποτελούν όφελος για την ψυχή μας.
Εγώ πιστεύω και προσκυνώ τον εν Τριάδι Θεό: ο Θεός που πιστεύουμε ως ορθόδοξοι χριστιανοί είναι ένας αλλά με τρία πρόσωπα (Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα). Το μυστήριο αυτό της πίστης μας, που μας αποκάλυψε ο Χριστός, έχει μεγάλη σημασία για εμάς που αποτελούμε εικόνες Του και τη ζωή μας. Επειδή είναι τριαδικός ο Θεός, δηλαδή εν αγάπη κοινωνία προσώπων, έτσι κι εμείς είμαστε πρόσωπα που κοινωνούμε με αγάπη με τους συνανθρώπους μας.
την πίστη μου: η Εκκλησία μας διδάσκει ότι πίστη δεν είναι απλά γνώση αλλά είναι περισσότερο σχέση με το Θεό. Πιστεύω σημαίνει εμπιστεύομαι. Σημαίνει ότι η καρδιά μου, η ζωή μου στρέφεται στο Θεό. Πως μπορώ όμως να μάθω για Αυτόν; Μέσα από τη ζωή της Εκκλησίας και τη μελέτη του λόγου. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας λέει ότι η Καινή Διαθήκη είναι τα γράμματα που στέλνει ο Πατέρας στα παιδιά Του, σε όλους εμάς δηλαδή.
ομολόγησε με περισσότερο θάρρος: Σε όλους τους βίους των Αγίων και ειδικά εφέτος στη μελέτη των νέων παιδιών – νεομαρτύρων - που αγιάσανε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η μεγάλη αγάπη τους για το Θεό τους κάνει να ομολογούν με θάρρος την πίστη τους. Το βίωμα της Εκκλησίας και κάθε χριστιανού είναι ένας πολύτιμος θησαυρός που δεν κρατάμε για τον εαυτό μας. Όπως κάποιος που πεινάει και μας ζητάει λίγο φαγητό, έτσι υπάρχει στους ανθρώπους πείνα και δίψα για Χριστό και το λόγο Του. Ας μιλήσουμε λοιπόν για την πίστη μας με λόγια απλά σε ψυχές που θέλουν ειλικρινά να μάθουν και ας μελετήσουμε το λόγο Του.
Ο Άγιος, όμως, την ίδια ώρα φάνηκε στον εφημέριο: Ο Άγιος Ιωάννης μπορεί να είχε φύγει από τούτη τη ζωή με τον σκληρό αυτό τρόπο, αλλά δεν έχει παύσει να ζει. Θαυματουργούσαν τα λείψανα του με τη δύναμη του Θεού, αλλά και ο ίδιος προειδοποίησε τον Ιερέα για τον κίνδυνο να κλέψουν το λείψανο του. Πιστεύουμε λοιπόν σε Θεό ζώντων. Η σχέση μας με τον Χριστό που είναι η όντως ζωή, μας καθιστά κι εμάς ζώντες και πέρα από τα όρια του κόσμου αυτού.
Ερωτήσεις
1. Τι έκανε ο Άγιος στην περίοδο του ταξιδίου;
2. Τι προσπάθησε να κάνει ο πλοίαρχος και πως αντέδρασε ο Αγ.Ιωάννης;
3. Τι ομολόγησε ο Άγιος στον Τούρκο άρχοντα;
4. Ποιο ήταν το τέλος του αγίου και πως σώθηκε το ιερό του λείψανο;
5. Τι επίδραση είχε στη ζωή του Αγίου και στη δική μας η μελέτη της Αγίας Γραφής;
Συμπέρασμα
Η μελέτη του λόγου του Θεού είναι αποκάλυψη Θεού στο νου μας, τροφή της ψυχής μας και φως στη ζωή μας.


Βρες 6 λέξεις από την ιστορία που είναι γραμμένες από το τέλος προς την αρχή

ΔΓΗΞΑΒΑΣΤΥΟΣΣΓΔΑΔΗΤΣΙΠΦΓΑΒΑΝΑ
ΛΚΞΗΦΑΡΓΑΙΓΑΣΑΣΔΦΓΗΞΚΣΟΧΡΑΙΟΛΠΚΗΞΓΦΟΡΤΣΑΚΟΡΠΣΑΦΔΣΣΗΝΝΑΩΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: