Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 13


Η αγία Αγάθη
Η Αγία Αγάθη γεννήθηκε στο Πάνορμο της Σικελίας (περιοχή της Κατάνης) από ευγενείς και πολύ πλούσιους ειδωλολάτρες γονείς το 236 μ.Χ., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος, φανατικός διώκτης των Χριστιανών. Ηγεμόνας της Σικελίας ήταν ο Κουϊντιανός. Οι γονείς της πέθαναν πριν γίνει δεκαπέντε χρονών. Εκείνη έγινε πιστή Χριστιανή και αγαπούσε το Χριστό πιο πολύ απ΄ όλους και απ΄ όλα. Σύντομα αυτό μαθεύτηκε και ο Κουϊντιανός διέταξε να τη συλλάβουν και να τη φέρουν μπροστά του. Ήταν σίγουρος πως ένα ορφανό δεκαπεντάχρονο κορίτσι θα ήταν εύκολο να αλλάξει μυαλό και, καθώς μάλιστα ήταν ευγενής και πλούσια, σκεφτόταν κι άλλα πράγματα.
Πραγματικά την έφεραν μπροστά του και ο Κουϊντιανός έμεινε άναυδος από την ομορφιά της. Άρχισε να την καλοπιάνει και να της υπόσχεται δόξα και μεγαλεία, της πρότεινε μάλιστα να την παντρευτεί. Όμως η απάντηση της Αγάθης ήταν καταπέλτης: «Άδικα χάνεις τον καιρό σου, Τύραννε, δεν πρόκειται να γίνει αυτό που θέλεις. Ούτε θα σε παντρευτώ ούτε θα αρνηθώ το Χριστό!» Η απόλυτη απάντηση της Αγάθης έκανε τον Κουϊντιανό να θυμώσει πολύ. Την έκλεισε φυλακή και ζήτησε από την Αφροδισία, γνωστή αμαρτωλή της περιοχής, και τις εννέα κόρες της να πάρουν στο σπίτι τους την Αγάθη, να της αλλάξουν μυαλά, ώστε να θέλει να τον παντρευτεί και να απαρνηθεί το Χριστό, τάζοντάς της πολλά χρήματα.
Η δοκιμή όμως απέτυχε. Ένα μήνα μετά η Αφροδισία ομολόγησε πως ευκολότερα μπορεί να λυγίσει το σίδερο παρά η θέληση της Αγάθης. Ο Κουϊντιανός την ξαναρώτησε με καλό και άγριο τρόπο αλλά η απάντηση τον κατατρόπωσε: «Δε φοβάμαι τις απειλές σου, Τύραννε Κουϊντιανέ! Βοηθός μου είναι ο ανίκητος Χριστός!» Και τότε άρχισαν τα βασανιστήρια. Την έδεσαν σε μια κολώνα και τη χτυπούσαν , της έγδερναν το σώμα, την έκανα όλη μια ματωμένη πληγή. Εκείνη όμως άντεχε και δοξολογούσε το Θεό. Η Αγάθη πονούσε απ΄ τα βασανιστήρια και ο Κουϊντιανός ούρλιαζε από την οργή γιατί ένα δεκαπεντάχρονο καλομαθημένο κορίτσι περιφρονούσε κι εξευτέλιζε και τον ίδιο και την εξουσία του.
Όσο πιο πολύ τη χτυπούσαν, τόσο περισσότερο εκείνη έλεγε: «ούτε τα βασανιστήρια σας φοβάμαι, ούτε τις απειλές σας! Ποτέ δεν θα αρνηθώ τον Ιησού Χριστό!» Έβαζε πάνω απ΄ όλα τη δόξα του Χριστού. Όσο για την δύναμη και τη δόξα των ανθρώπων, από την προσευχή της έπαιρνε δύναμη και δεν την υπολόγιζε καθόλου. Και οι βασανιστές συνέχιζαν. Το κορίτσι, που ήταν όλο μια πληγή, αντί να λυγίσει, έψαλε ύμνους ευχαριστίας στο Θεό. Στο τέλος οι δήμιοι διατάχθηκαν να την ρίξουν σ΄ ένα σκοτεινό υπόγειο, φρουρώντας την, για να μην την πλησιάσει να τη βοηθήσει κανείς. Την άφησαν εκεί να τρέμει μισοπεθαμένη, παγωμένη κι αβοήθητη.
Τα μεσάνυχτα ένα υπερκόσμιο φως απλώθηκε κι ένας σεβάσμιος γέροντας κι ένας νέος εμφανίστηκαν στο κελί ξαφνιάζοντας την Αγάθη. Εκείνη αρνήθηκε τη βοήθειά τους λέγοντας πώς μόνο ο Χριστός θα τη θεραπεύσει και μόνο όταν της είπαν ότι ήταν ο Άγιος Πέτρος και ο φύλακας άγγελός της και ότι με τη χάρη του Χριστού θα περνούσαν όλα, εκείνη απαλλάχθηκε απ΄ όλες τις πληγές της και βρέθηκε ντυμένη με καθαρά και γερά ρούχα. Όλη την υπόλοιπη νύχτα την πέρασε προσευχόμενη και την άλλη μέρα όταν την είδε ο Κουϊντιανός κι έμαθε πώς είχε θεραπευτεί διέταξε να ανάψουν φωτιά, να τη δέσουν σε αλυσίδες και να τη ρίξουν πάνω στα αναμμένα κάρβουνα. Οι πόνοι ήταν απερίγραπτοι, εκείνη όμως προσεύχονταν στο Χριστό και ζητούσε να της δίνει δύναμη , ώστε να αντέξει ως το τέλος. Και ο Χριστός ακούγοντας την προσευχή της έκανε τη φωτιά δροσερό αεράκι και θεράπευσε πάλι τις πληγές της. Την ίδια στιγμή έγινε μεγάλος σεισμός και φανερώθηκε η δόξα του Θεού.
Ο κόσμος έντρομος ζητούσε να σταματήσουν τα άδικα βασανιστήρια και μέχρι και ο Έπαρχος φοβήθηκε και την ξαναέστειλε στη φυλακή. Η Αγία προσευχόταν συνέχεια να αξιωθεί να δει το πρόσωπο του Χριστού και πραγματικά τελειώνοντας την προσευχή της η Αγάθη η ψυχή της χωρίστηκε από το σώμα και πήγε να συναντήσει το Χριστό! Κι άλλο θαύμα όμως αποδεικνύει περίτρανα τη δόξα του Θεού. Την ώρα της κηδείας, πηγαίνοντας το σώμα στον τάφο παρουσιάστηκαν εκατό άγγελοι ντυμένοι ολόλευκα φέρνοντας μία μαρμάρινη πλάκα όπου έγραφε : «Νους όσιος αυτοπροαίρετος, τιμή Θεού και πατρίδος λύτρωσις».
Ήταν 5 Φεβρουαρίου του 251 μ. Χ. και η Αγία είχε ένα τιμημένος από το Θεό τέλος. Αυτή την ημέρα τη γιορτάζει η Εκκλησία μας. Είναι προστάτιδα των εργαζομένων γυναικών (υφάντριες, μοδίστρες). Όσο για τον Έπαρχο τιμωρήθηκε την ίδια μέρα. Καθώς έτρεχε πάνω στο άλογό του να πάει να κλέψει την περιουσία της Αγάθης, τον έριξε το άλογο κάτω και το ποδοπάτησε.

Ερμηνευτικά σχόλια
Ο Κουϊντιανός εξευτελιζόταν: Έπαρχος μιας περιοχής είναι ο απόλυτος ελεγκτής και εξουσιαστής. Ο Κουϊντιανός είχε λάβει από το Δέκιο, τον αυτοκράτορα, δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στους υπηκόους ου. Τον φοβόντουσαν και τον σέβονταν όλοι. Και τώρα ένα κορίτσι τον εξευτέλιζε με τρόπο που τον τρέλαινε. Όχι μόνο δε θέλησε να τον παντρευτεί θίγοντας τον εγωισμό του αλλά αποδεικνυόταν και σωματικά δυνατή. Όλα τα βασανιστήρια που εμείς τα ακούμε και λυγίζουμε, δεν κατάφεραν να κάνουν την Αγάθη ούτε για μια στιγμή να αμφιβάλλει. Πέταξε στα σκουπίδια τη δόξα και τα μεγαλεία που της έταζε ο τύραννος, γιατί προτίμησε τη δόξα του Χριστού. Κι Εκείνος της έδινε δύναμη να αντέχει τα απάνθρωπα βάσανα και να μη λυγίζει.
Δόξα ανθρώπινη και Δόξα Θεού: «Τα χρήματα πολλοί εμίσησαν τη δόξα ουδείς», λέει ένα αρχαίο ρητό. Ο Έπαρχος πρόσφερε δόξα ανθρώπινη. Η Αγάθη προτίμησε τη δόξα του Θεού. Δοκιμάστηκε σκληρά η πίστη της και η αφοσίωσή της στο Χριστό. Βασανίστηκε και υπέφερε απάνθρωπα. Όμως η αγάπη της για το Χριστό ήταν τόσο σταθερή και δυνάμωνε με την προσευχή της, η εμπιστοσύνη και η σιγουριά στην δύναμη του Χριστού, ώστε ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι να καταφέρει να αποδείξει ότι μ’ αυτή τη δύναμη μπορεί να ξεπεράσει και τον πρόσκαιρο πόνο, την ανθρώπινη αδυναμία και να πετυχαίνει το καθ’ ομοίωσιν με το Χριστό.
«Δυνατός» Κουϊντιανός, «αδύναμη» Αγάθη: Για τα ανθρώπινα δεδομένα και μέτρα ο Έπαρχος είχε την εξουσία και τη δύναμη. Ήταν ο αρχηγός, όλοι τον φοβόντουσαν και τον υπάκουαν. Έκανε ό, τι ήθελε. Μέχρι που εμφανίστηκε ένα μικρό κορίτσι και τον εξευτέλισε με τον χειρότερο τρόπο. Αντιστάθηκε στις επιθυμίες του. Αποδείχθηκε πιο δυνατή από τις φοβέρες και την εξουσία του και στο τέλος με το σεισμό, όλος ο κόσμος αλλά και ο «παντοδύναμος» Έπαρχος κατάλαβαν την αδυναμία τους, την αδικία σε βάρος της Αγάθης αλλά και την πραγματική δύναμη που είχε η Αγία: τη Δύναμη του Θεού.
Νους όσιος αυτοπροαίρετος, τιμή Θεού και πατρίδος λύτρωσις: Η Αγία επέλεξε ελεύθερα τη Δόξα του Χριστού, την αιώνια δόξα, την Αγιότητα. Την επέλεξε αυτοπροαίρετα, από μόνη της, ελεύθερα. Ο Θεός τίμησε την επιλογή της, τη θυμόμαστε και την τιμούμε αιώνια και αποτελεί καύχημα της Εκκλησίας και της πατρίδας της, γιατί στη Σικελία και ιδιαίτερα στην Κατάνη την τιμούνε όσο καμία άλλη. Ο άγιος γίνεται τιμή για τον τόπο του. Μπορεί να χάνει την δόξα των ανθρώπων, αλλά κερδίζει τη δόξα του Θεού και στη συνέχεια λαμβάνει ως δώρο την δόξα των ανθρώπων που έχασε. Η Αγία μας δείχνει κάτι σπουδαίο, που αξίζει τον κόπο να εφαρμόσουμε από την παιδική μας ηλικία. Ακόμη κι αν μας σπρώχνουν οι άλλοι να φερθούμε αντίθετα με το θέλημα του Θεού, αντίθετα προς την αγάπη, αντίθετα προς την αλήθεια, να κάνουμε κακό, να λέμε ψέματα, να στενοχωρούμε χωρίς λόγο τους άλλους, να κρατάμε τα πάντα για τον εαυτό μας, εμείς ας λέμε ΟΧΙ. Δεν αξίζει να μας λένε μπράβο οι άνθρωποι και να μας δοξάζουν, αλλά να πράττουμε αντίθετα προς το θέλημα του Θεού. Η δόξα των ανθρώπων κρατά για λίγο. Η δόξα του Θεού κρατά για πάντα.

Ερωτήσεις
1. Πώς ο Κουϊντιανός θέλησε να καλοπιάσει τη νεαρή κοπέλα; Τι της υποσχέθηκε;
2. Τι ζωή θα είχε η Αγάθη εάν έλεγε ναι στον Κουϊντιανό; Τι την περίμενε λέγοντας όχι στον Τύραννο;
3. Εκείνη τι έβαλε πρώτο; Γιατί; Τι ήταν πιο σημαντικό γι΄ αυτήν;
4. Ο Θεός τη βοήθησε; Πώς;
5. Ποιος αποδείχτηκε πιο δυνατός; Ποια ήταν τελικά τα « καλύτερα όπλα»;
6. Αξίζει να πηγαίνουμε αντίθετα στο θέλημα του Θεού, για να κερδίσουμε τη δόξα των ανθρώπων;

Συμπέρασμα
Η δόξα των ανθρώπων είναι γλυκιά αλλά κρατάει λίγο (πρόσκαιρη). Η δόξα του Θεού είναι δύσκολη στην αρχή και θέλει κόπο αλλά κρατάει αιώνια (Αγιότητα)!


Βρες στο κρυπτόλεξο 6 λέξεις από την ιστορία:

Α Γ Η Λ Σ Δ Ε Σ Α Σ Ε Γ
Σ Σ Ι Κ Ε Λ Ι Α Φ Φ Γ Η
Δ Γ Γ Κ Α Δ Σ Σ Ρ Ω Β Ν
Φ Φ Π Α Ν Ο Ρ Μ Ο Σ Υ Δ
Γ Δ Β Κ Σ Φ Φ Σ Δ Φ Ε Ε
Η Σ Ν Ι Δ Ι Δ Δ Ι Η Ρ Ρ
Ξ Α Μ Θ Φ Ο Ψ Π Σ Ξ Δ Ο
Κ Σ Ξ Υ Γ Π Ω Ο Ι Λ Σ Ι
Λ Α Γ Α Θ Η Β Λ Α Κ Α Θ
Π Ε Ρ Τ Η Κ Η Κ Σ Ι Σ Τ
Ο Α Γ Ι Ο Σ Π Ε Τ Ρ Ο Σ
Ι Ρ Φ Ρ Ξ Θ Ξ Θ Ρ Ξ Ζ Δ
Θ Τ Γ Ρ Κ Υ Η Ι Δ Η Χ Τ
Κ Ο Υ Ι Ν Τ Ι Α Ν Ο Σ Υ
Θ Υ Η Φ Γ Η Η Ι Γ Γ Ω Η
Υ Η Υ Ψ Β Ν Κ Ξ Δ Φ Ψ Β

----------------------------------------/-------------------------------------/------------------------------/

------------------------------------/-----------------------------------/-----------------------------------/

Δεν υπάρχουν σχόλια: