Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

«Ἐπυνθάνετο τι εἴη ταῦτα»

Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και οι ειδήσεις που φτάνουν στον καθένα μας είναι τόσες πολλές που δεν μπορούμε να τις επεξεργαστούμε ή να τις αξιοποιήσουμε. Η λήψη πληροφοριών καθαυτή έχει ένα ουδέτερο περιεχόμενο ηθικά. Καμία πληροφορία από την φύση της δεν είναι καλή ή κακή, γιατί η πληροφορία είναι διαπίστωση και μήνυμα. Εξαρτάται από εμάς ποιο ηθικό περιεχόμενο θα δώσουμε στις πληροφορίες που λαμβάνουμε, αν τις αξιοποιήσουμε για το καλό μας ή αν οδηγηθούμε μέσα από αυτές στην αμαρτία, την εμπάθεια, την ματαιολογία.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι πληροφορίες που λαμβάνουμε στη ζωή μας είναι τριών ειδών: Αυτές που μας προσφέρουν γνώση και ενημέρωση για τον κόσμο και τους ανθρώπους και λειτουργούν στα πλαίσια της κοινωνίας. Μαθαίνουμε χωρίς να το επιδιώκουμε κι αυτό διότι οι αισθήσεις μας μάς ενημερώνουν ανά πάσα στιγμή για ό,τι συμβαίνει.
Υπάρχουν οι πληροφορίες που επιδιώκουμε να μάθουμε, για να τις αξιοποιήσουμε είτε προς το καλό είτε προς το κακό. Είτε για να δώσουμε αγάπη στους άλλους είτε για να βγάλουμε την όποια κακία προς αυτούς.
Και υπάρχουν και οι πληροφορίες που μας καθιστούν κοινωνούς της αλήθειας, που για μας είναι ο Χριστός.
Ο τυφλός της περικοπής, που κάθονταν στην άκρη του δόμου και ζητιάνευε, μπορεί να είχε κλειστά τα σωματικά μάτια, αλλά είχε ανοιχτές όλες τις άλλες αισθήσεις. Και ο τυφλός άνθρωπος επικοινωνούσε με τους ανθρώπους δια των άλλων αισθήσεών του. Γι’ αυτό και ο ευαγγελιστής Λουκάς βάζει τον τυφλό να ρωτά τους ανθρώπους τι συνέβαινε και περνούσε κοντά του πλήθος λαού. «Ἐπυνθάνετο τι εἴη ταῦτα». Ο τυφλός πληροφορήθηκε ότι ο Χριστός ήταν που διέρχονταν. Η πληροφορία αυτή γέννησε μέσα του την ελπίδα της θεραπείας. Γέννησε την πίστη. Γέννησε το θάρρος και την επιμονή, που φάνηκε από το γεγονός ότι δεν σιωπούσε παρότι όσοι περνούσαν δίπλα του τον απέτρεπαν και τον μάλωναν. Η πληροφορία αυτή τον έκανε να φωνάζει με θέρμη: Ἰησοῦ, υἱέ Δαυίδ, ἐλέησόν με». Και ο Χριστός, θεραπεύοντάς τον, θα του πει «ἡ πίστις σου σέσωκέ σε».
Η πληροφορία που έλαβε ο τυφλός γέννησε μέσα του πίστη, ελπίδα, θάρρος. Δεν ήταν πληροφορία για κάποιο περιστατικό που συνέβη, δεν ήταν κουτσομπολιό, δεν ήταν αφορμή σχολιασμού του κόσμου. Ήταν η αναγγελία ερχομού του Θεανθρώπου. Το Πρόσωπο του Κυρίου περνά δίπλα από τον τυφλό. Και η πληροφορία δεν είναι για τα χαρακτηριστικά του, δεν ικανοποιεί την ανθρώπινη περιέργεια, αλλά για το όνομά Του: «ο Ιησούς έρχεται».
Οι ανθρώπινες πληροφορίες δεν είναι συνήθως για ένα Πρόσωπο που έρχεται και αλλάζει τη ζωή μας, αλλά για εκείνα τα πρόσωπα που είτε μας κάνουν να χαιρόμαστε για την παρουσία τους ή γεννούν αφορμές πολυλογίας, κατακρίσεως και εμπαθείας. Η πληροφορία για τον Χριστό είναι πληροφορία ευαγγελίου, της καλής εκείνης είδησης που βοηθά στο ξεκίνημα της λύτρωσής μας από το μάταιο.
Αυτήν την καλή πληροφορία για τον Χριστό, την αλήθεια, τη ζωή των αγίων, το δρόμο του ευαγγελίου ας αναζητούμε κι εμείς στη ζωή μας. Πληροφορία που γεννά πίστη, ελπίδα, θάρρος. Και η σχέση με το Χριστό στη ζωή της Εκκλησία τελικά μας κάνει διαχειριστές και των υπολοίπων των πληροφοριών. Ανάλογα λοιπόν, με το είδος του περιεχομένου των πληροφοριών που θέλουμε να μαθαίνουμε είναι το τί είδους άνθρωποι επιζητούμε να είμαστε. Άνθρωποι που πορευόμαστε κατά την φύση μας, άνθρωποι που πορευόμαστε κατά την αμαρτία, άνθρωποι που πορευόμαστε κατά Χριστόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: