Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 11

Η Αγία Ιουλίττα και ο γιος της Κήρυκος
Η Αγία Ιουλίττα καταγόταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας κι έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, ένας μεγάλος διώκτης των Χριστιανών. Λόγω του διωγμού έφυγε για τη Σελεύκεια μαζί με τον τρίχρονο τότε γιο της Κήρυκο για λόγους ασφαλείας. Όμως κι εκεί κινδύνευε γιατί φυλακίζανε, βασανίζανε και σκοτώνανε τους Χριστιανούς, οι οποίοι για να λειτουργηθούνε αναγκάζονταν να συναντιούνται κρυφά και να κάνουν λειτουργίες σε μυστικά μέρη. Έτσι, αναγκάστηκε να φύγει κι από εκεί και να πάει στην Ταρσό της Κιλικίας.
Διοικητής εκεί ήταν ο Αλέξανδρος, ένας σκληρός, άγριος και αντίθετος με τους Χριστιανούς άνθρωπος. Μια μέρα λοιπόν συλλαμβάνει μάνα και γιο και τους κλείνει στη φυλακή μαζί με άλλους Χριστιανούς και τους βασανίζει, ώστε να αρνηθούν το Χριστό. Θέλοντας να εκμεταλλευτεί τη μητρική αγάπη της Ιουλίττας κι ελπίζοντας να τη λυγίσει, ζητάει να φέρουν μάνα και γιο μπροστά στο θρόνο του. Της μιλάει φιλικά και ήρεμα, για να την καλοπιάσει.
–Είναι κρίμα να χαθείτε μάνα και γιος χωρίς λόγο. Δεν είναι κάτι σοβαρό, προσκυνήστε τον αυτοκράτορα και τους θεούς του και θα πάτε σπίτι σας να ξεκουραστείτε, έτσι ταλαιπωρημένοι που είστε και οι δύο από τη φυλακή.
–Όχι μόνο δεν είναι κρίμα αλλά είναι τιμή μεγάλη και δόξα απέραντη να ταλαιπωρηθούμε και να πεθάνουμε κιόλας, αν χρειαστεί, για την πίστη μας στο αληθινό Θεό. Μην προσπαθείς λοιπόν να μου αλλάξεις γνώμη, γιατί δεν θα καταφέρεις τίποτα. Η πίστη μου αξίζει πιο πολύ κι από τη ζωή μου.
Ο Αλέξανδρος θαύμασε το θάρρος της Ιουλίττας αλλά θύμωσε κιόλας και με μια απότομη κίνηση πήρε αγκαλιά το μικρό Κήρυκο και τη ρώτησε:
-Καλά εσύ, αλλά το μικρό παιδί τι σου φταίει να πεθάνει κι αυτό πάνω στο άνθος της ηλικίας του;
Όλη την ώρα που μιλούσε, ο μικρός Κήρυκος κοιτούσε τη μητέρα του κι έλεγε : «Κύριε ελέησον». Και γυρίζοντας στο μικρό παιδί λέει:
- «Εσύ μικρέ δε μιλάς;»
Κι ο Κήρυκος, αντί για άλλη απάντηση, ρίχνει μια δυνατή κλωτσιά στην κοιλιά του Ηγεμόνα. Εκείνος πόνεσε και νευρίασε τόσο που πέταξε το μικρό Κήρυκο στα σκαλιά τόσο δυνατά που από το χτύπημα το παιδί πέθανε.
Η Ιουλίττα αμέσως δόξασε το Θεό που πήρε το παιδί της κοντά Του και παρακάλεσε να βρεθεί κι εκείνη στη αιώνια βασιλεία μαζί Του. Ο Αλέξανδρος ένιωσε εξευτελισμένος από ένα μικρό παιδί, διέταξε να ρίξουν την Ιουλίττα πάλι στη φυλακή και να τη βασανίσουν αλύπητα, όσο εκείνη φώναζε ότι είναι Χριστιανή και δε θα αρνηθεί το Χριστό για κανένα λόγο. Κι έτσι έγινε. Όσα βασανιστήρια κι αν της έκαναν, εκείνη δε λύγισε, ώσπου στο τέλος της έκοψαν το κεφάλι.
Η Εκκλησία μας όρισε να γιορτάζουν μαζί μάνα και παιδί στις 15 Ιουλίου κάθε χρόνο.

Ερμηνευτικά σχόλια
Μυστικά μέρη: Εκείνον τον καιρό οι Χριστιανοί ήταν σαν παράνομοι. Διώκονταν όχι γιατί έκαναν κάτι κακό αλλά γιατί πίστευαν στον αληθινό Θεό. Για να μπορέσουν λοιπόν να προσευχηθούν και να κάνουν λειτουργίες με την ησυχία τους κρύβονταν σε διάφορα μέρη, σε σπίτια, σε αποθήκες. Κάποιες φορές άνοιγαν ολόκληρες στοές κάτω από τη γη, τις κατακόμβες, κι εκεί πήγαιναν από μυστικές κρυψώνες και πόρτες, για να μην τους ανακαλύψουν.
Η αγάπη της μάνας: Συνήθως οι μαμάδες είναι προστατευτικές και μερικές φορές υπερπροστατευτικές με τα μικρά παιδιά. Η Αγία Ιουλίττα όμως αποτελεί φωτεινή εξαίρεση καθώς γνωρίζοντας ότι το πραγματικό κέρδος για το παιδί της ήταν να είναι στην αγκαλιά του Θεού, δεν στεναχωρήθηκε όταν πέθανε ο Κήρυκος αλλά παρακαλούσε το Θεό να πάρει κι εκείνη γρήγορα κοντά Του, ώστε να ξαναβρεθούν στην αιωνιότητα μαζί και πάλι. Η πίστη της ήταν τόσο δυνατή και τόσο μεγάλη , ώστε ήταν σίγουρη ότι στην άλλη ζωή θα ήταν μαζί στον Παράδεισο.
Η δύναμη της πίστης: την ώρα της προσευχής στο Θεό, η μάνα χαίρεται , ενώ θα περιμέναμε να λυπάται. Κάνει υπακοή στο θέλημα του Θεού για το μαρτύριο, αφού πρώτα άλλαξε τρεις πόλεις ώστε να γλιτώσουν αυτή και το παιδί της. Υπομένει με γενναιότητα τα βασανιστήρια και όταν έρχεται η ώρα του μαρτυρίου για το μικρό Κήρυκο, εκείνη τον δυναμώνει και δυναμώνει και η ίδια με την προσευχή. Ένα ανίκητο όπλο που βρίσκεται στη διάθεση όλων των Χριστιανών.
Κύριε ελέησον: είναι η πιο μικρή και η πιο σπουδαία προσευχή ταυτόχρονα. Με τη λέξη «Κύριε», αναγνωρίζουμε το Χριστό ως τον Κύριο της ζωής μας, ότι είναι ο Πατέρας μας και εμείς τα παιδιά Του. Ότι είναι το πολυτιμότερο που έχουμε στον κόσμο, ότι εμείς δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποιον ή κάτι ανώτερο από Αυτόν. Με τη λέξη «ελέησον», του ζητάμε να μας ελεήσει, να μας δώσει δηλαδή την αγάπη Του ως βοήθεια, να μην μας αφήσει στις δυσκολίες μας, να συγχωρέσει τις αμαρτίες μας και να μας δίνει δύναμη, ώστε να είμαστε κοντά Του και σ’ αυτή τη ζωή και στην αιώνια. Με το «Κύριε ελέησον» ο Θεός μας ακούει και μας βοηθά. Πρωτίστως όμως μας κάνει να αντέχουμε στις όποιες επιθέσεις κάνει το ταγκαλάκι, διότι είναι μια προσευχή που αποδεικνύει ότι είμαστε ταπεινοί και όχι εγωιστές. Ξέρουμε πού φτάνουν τα μέτρα μας και κατανοούμε ότι ο Θεός είναι αληθινός, είναι προσωπικός και όχι μία αφηρημένη δύναμη και την ίδια στιγμή αναγνωρίζουμε πως ό,τι κι αν θέλουμε να πετύχουμε, είναι Εκείνος που μας ενισχύει.
τριών χρονών παιδί: ο άγιος Κήρυκος μας δείχνει ότι μπορούμε από την μικρή μας ηλικία να προσευχόμαστε, να παίρνουμε θάρρος και δύναμη. Και να ζητούμε από το Θεό να μας κάνει πιστούς και να βρισκόμαστε κοντά Του, ιδίως όταν κάποιοι μας κάνουν τους έξυπνους και αρνούνται την αξία της πίστης, αλλά και την χαρά του να είσαι χριστιανός. Τόσο το «Κύριε ελέησον», όσο και οι άλλες προσευχές της Εκκλησίας μάς δίνουν μεγάλη δύναμη. Ας προσευχόμαστε λοιπόν τουλάχιστον το πρωί, πριν ξεκινήσουμε για το σχολείο, στο σχολείο, το μεσημέρι, πριν και μετά το φαγητό, το βράδυ πριν κοιμηθούμε και όποτε μπορούμε!

Ερωτήσεις
1. Γιατί ο Αλέξανδρος θέλησε να καλοπιάσει τη νεαρή μάνα; Τι υπολόγιζε να πετύχει παίρνοντας αγκαλιά το μικρό παιδί;
2. Πώς αντέδρασε ο Κήρυκος στα λόγια του ηγεμόνα; Γιατί;
3. Πώς αισθάνθηκε ο ηγεμόνας από την αντίδραση του τρίχρονου Κηρύκου;
4. Γιατί η Ιουλίττα χάρηκε που πέθανε ο γιός της; Ήταν η στάση της αυτή που θα περιμέναμε από μία μητέρα;
5. Από αντλούσε τόση δύναμη και γενναιότητα η Ιουλίττα;
6. Ποια είναι η αξία της προσευχής και του «Κύριε ελέησον»;

Συμπέρασμα
Η προσευχή και η πίστη μας στο Θεό δίνουν δύναμη να πετύχουμε τα ακατόρθωτα!


Βρες στο κρυπτόλεξο 6 λέξεις από την ιστορία:

Π Κ Ζ Κ Η Ρ Υ Κ Ο Σ Ι Ρ
Ι Υ Ι Ο Υ Λ Ι Τ Τ Α Θ Ρ
Σ Ρ Η Ω Τ Υ Ρ Α Ν Ν Ο Σ
Τ Ι Λ Β Υ Δ Κ Β Π Τ Θ Γ
Η Ε Σ Ε Λ Ε Η Σ Ο Ν Α Ω