Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΜΟΔΕΣΤΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 10

Ο άγιος Νεόφυτος ο Αθλοφόρος
Ο άγιος Νεόφυτος γεννήθηκε στην ελληνική πόλη Νίκαια της Βιθυνίας (στον αρχαίο Πόντο), από γονείς που ήταν χριστιανοί, την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός (γύρω στο 290-300 μ.Χ.) Τον πατέρα του τον έλεγαν Θεόδωρο και την μητέρα του Φλωρεντία. Από τα μαθητικά του χρόνια τον σκέπαζε η χάρις του Θεού. Σε ηλικία 9 χρονών, όταν πήγαινε στο σχολείο, προσευχόταν στο Θεό και έβρισκε με θαυματουργικό τρόπο τροφή για τους φτωχούς συμμαθητές του, που τους συμπονούσε πολύ. Αυτό όμως δεν τον έκανε να περηφανευθεί, γιατί ένιωθε πως ήταν φυσικό ο Θεός να του στέλνει διάφορα τρόφιμα, που αυτός τα χάριζε στους πεινασμένους φίλους του. Αφού ο Θεός ήταν ο δημιουργός και πατέρας όλων των ανθρώπων, είναι πολύ φυσικό να δίνει στα παιδιά του όσα τους χρειάζονται. Ένα περιστέρι μάλιστα πετούσε συνεχώς από πάνω του και ήταν ο αχώριστος φίλος του (το Άγιο Πνεύμα).
Αυτό το περιστέρι μιλούσε συνεχώς στον άγιο. Κάποτε η μητέρα του Νεόφυτου πέρασε μία δοκιμασία και πέθανε. Όλοι θρηνούσαν, έγινε η νεκρώσιμη ακολουθία, κι όταν έφτασαν στο μνήμα, ο Νεόφυτος τους έδιωξε όλους από κει και άρχισε να προσεύχεται. Όταν τελείωσε την προσευχή του, σηκώθηκε, άπλωσε το χέρι του και ανέστησε την μητέρα του, λέγοντας: «Εις το όνομα του Ιησού Χριστού, εγέρθητι»! Το θαύμα συγκλόνισε μικρούς και μεγάλους και όλοι έτρεχαν να τον δουν. Αυτό ήταν όμως ένας μεγάλος κίνδυνος για το Νεόφυτο, να υπερηφανευθεί και να χάσει την χάρη του Θεού. Το περιστέρι του ζήτησε να το ακολουθήσει. Ανέβηκαν στο βουνό Όλυμπος της Βιθυνίας, πήγαν σε μια σπηλιά, όπου έμενε ένα θηρίο, ο Νεόφυτος του ζήτησε να φύγει και αυτό υπάκουσε! Ο εννιάχρονος Νεόφυτος άρχισε να ζει ασκητικά στη σπηλιά, ενώ καθημερινά Άγγελος Κυρίου του έφερνε τροφή.
Μετά από δύο χρόνια ο Νεόφυτος, κατόπιν υποδείξεως του περιστεριού, επισκέφθηκε τους γονείς του και τους ζήτησε να μοιράσουν την περιουσία τους στους φτωχούς, κρατώντας τα απολύτως απαραίτητα για τα γεράματα και ο Νεόφυτος ξαναγύρισε στη σπηλιά. Έζησε ασκητικά για άλλα 4 χρόνια.
Σε ηλικία 15 ετών ο Νεόφυτος κατέβηκε στον αυτοκράτορα των Ρωμαίων Δέκιο, ο οποίος δίωκε τους χριστιανούς. Παρουσιάστηκε μπροστά του και του υπέδειξε ποια ήταν η αληθινή πίστη! Ο Δέκιος προσπάθησε να τον πείσει να αλλάξει πίστη, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Διέταξε να τον ρίξουν σ’ έναν πυρωμένο φούρνο. Η χάρη του Θεού τον προφύλαξε. Ο Δέκιος διέταξε στην συνέχεια να τον ρίξουν σε πεινασμένα λιοντάρια και τίγρεις, αλλά τα θηρία κάθισαν στα πόδια του σα μικρά σκυλάκια! Τότε ένας βάρβαρος από τους σωματοφύλακες του Δεκίου όρμησε και τον αποκεφάλισε, αξιώνοντας τον Νεόφυτο να μαρτυρήσει για το Χριστό σε ηλικία 15 χρονών.
Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Νεοφύτου στις 21 Ιανουαρίου κάθε χρόνο.
Ερμηνευτικά σχόλια
τροφή: ο Νεόφυτος από την παιδική του ηλικία αγαπούσε το Θεό και το συνάνθρωπο. Βλέπουμε να ελεεί τους συμμαθητές του, χωρίς όμως να το παίρνει επάνω του. Δέχεται ότι τα πάντα έχουν να κάνουν με το Θεό και αποδίδει σε Εκείνον τη δυνατότητα της βοήθειας. Την απόφαση όμως να βοηθήσει, την πήρε ο ίδιος ο εννιάχρονος Νεόφυτος. Φαίνεται πως οι γονείς του τον μεγάλωσαν με πίστη και αγάπη και το νέο παιδί ακολουθεί το δρόμο που οι γονείς του του έχουν μάθει. Έχει αξία να μην περηφανευόμαστε που είμαστε καλοί άνθρωποι και καλά παιδιά, αλλά να ζητούμε τη βοήθεια του Θεού για ό,τι κάνουμε.
Ένα περιστέρι: είναι η παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην καρδιά και τη ζωή και το νου του Νεόφυτου. Ο άγιος είχε μία ιδιαίτερη ευλογία, να συνομιλεί με το Θεό και να παίρνει από το Θεό ό,τι ζητούσε. Η πίστη του ήταν πολύ δυνατή και ο Θεός άκουγε την προσευχή του, τον συμβούλευε. Η μητέρα του πέρασε δοκιμασία, πέθανε και ο άγιος με την προσευχή του την ανέστησε. Έτσι επιβεβαιώθηκε ο λόγος του Χριστού προς τους μαθητές Του ότι στο όνομά Του θα μπορούσαν να κάνουν τα πάντα, αρκεί να ωφελούνται οι άνθρωποι και να αναζητούν το Θεό. Έτσι, μέσα από την προσευχή και την χάρη του Θεού ο άγιος έδωσε και πάλι στην μητέρα του τη ζωή.
κίνδυνος της υπερηφάνειας: όταν ένας άνθρωπος έχει τόσο ζωντανή σχέση με το Θεό, τότε κινδυνεύει να πιστέψει πως η δύναμη είναι δική του. Γι’ αυτό και ο Θεός δια του Αγίου Πνεύματος προφυλάσσει τον Νεόφυτο. Τον πηγαίνει για τέσσερα χρόνια σε μια σπηλιά, διατάζει το θηρίο να φύγει από εκεί και αυτό υπακούει, γιατί ο λόγος ενός ανθρώπου που αγαπά το Θεό πολύ, ο λόγος ενός αγίου έχει παρρησία στο Θεό και κάνει και τα ζώα να τον υπακούνε. Ο μικρός Νεόφυτος θα ζήσει σαν μεγάλος και ώριμος ασκητής, για να μην αναγκάζεται να κάνει θαύματα μπροστά στους ανθρώπους, που πιθανότατα θα έρχονταν να τον δούνε σαν κάτι ξεχωριστό! Ταπείνωση και προσευχή και εμπιστοσύνη στο Θεό τα όπλα του νέου αγίου.
παρουσιάζεται στον αυτοκράτορα: όταν ο άγιος έχει δώσει το μήνυμα που χρειάζονταν οι γονείς του για να βρούνε τον αληθινό δρόμο για την βασιλεία του Θεού, δηλαδή να μοιράσουν την περιουσία τους, διότι δεν θα τη χρειάζονταν για το παιδί τους, ο Νεόφυτος ετοιμάζεται για να δώσει την ομολογία του στο Θεό ενώπιον του αυτοκράτορα. Τολμά λοιπόν, σε ηλικία δεκαπέντε χρονών, να παρουσιαστεί μπροστά του και να του δώσει το μήνυμα της πίστης. Στις αρετές του προσθέτει το θάρρος και την αποφασιστικότητα να μην φοβάται το θάνατο. Έτσι, θα μαρτυρήσει για την αγάπη του Χριστού και θα γίνει άγιος για πάντα.
τιμά τη μνήμη του: η Εκκλησία τιμά την ταπείνωση, την προσευχή του, την αγάπη του για το Θεό και τους ανθρώπους, την ασκητικότητα, την σοφία του, το γεγονός ότι και τα ζώα και η φύση υποτάσσονταν στα πόδια του και τη δυνατότητα να κοινωνεί με το Θεό, όπως επίσης και το θάρρος και την απόφασή του να μιλά για το Θεό μπροστά στους ανθρώπους, ακόμη και με τίμημα το μαρτύριο. Επειδή κάθε νέος χρόνος αποτελεί μια ευκαιρία να ξαναβάλουμε τη ζωή μας σε σειρά και να χαράξουμε καινούριους στόχους, το παράδειγμα του αγίου Νεοφύτου μας δίνει ωραία μηνύματα. Μικροί και μεγάλοι να πιστεύουμε στο Χριστό, αν αγωνιζόμαστε να έχουμε αγάπη στην καρδιά μας, να παραμένουμε ταπεινοί, να είμαστε έτοιμοι να δείχνουμε ότι πιστεύουμε και να μην περηφανευόμαστε για ό,τι πετυχαίνουμε τόσο για το Θεό όσο και για τους ανθρώπους. Να χαιρόμαστε που πιστεύουμε!
Ερωτήσεις
1. Γιατί ο Νεόφυτος δεν ήθελε να πει στους φίλους του ότι ο Θεός άκουγε τις προσευχές του;
2. Τι δείχνει το γεγονός της παρουσίας του περιστεριού δίπλα στον άγιο;
3. Περηφανεύτηκε ο άγιος που ανέστησε την μητέρα του;
4. Γιατί ο άγιος ζήτησε από τους γονείς του να μοιράσουν την περιουσία τους;
5. Τι δείχνει το γεγονός ότι τα ζώα υποτάσσονταν στον άγιο;
6. Τι μηνύματα παίρνουμε για την δική μας ζωή καθώς ξεκινά ο νέος χρόνος;
Συμπέρασμα
Στη νέα χρονιά να προσπαθήσουμε, με τα πνευματικά όπλα της πίστης μας, να είμαστε πιο κοντά στο Θεό!


Βρες στο κρυπτόλεξο 8 λέξεις από την ιστορία:

Θ Α Ζ Ν Ε Ο Φ Υ Τ Ο Σ Θ
Η Γ Σ Π Η Λ Ι Α Τ Α Θ Ε
Ρ Ι Η Ω Τ Ν Ι Κ Α Ι Α Ο
Ι Ο Τ Α Π Ε Ι Ν Ω Σ Η Σ
Ο Σ Σ Θ Α Ρ Ρ Ο Σ Ν Α Ω