Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 18η 15 – 16.3.2014

Ο Παύλος και ο Βαρνάβας στα Λύστρα
Οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας βρέθηκαν κάποια στιγμή στη διάρκεια της προσπάθειάς τους να γνωρίσουν στους ανθρώπους της Μικράς Ασίας τον Χριστό, στην περιοχή Λύστρα. Την ημέρα εκείνη που πήγαν, είχε πανηγύρι προς τιμήν του θεού Δία και μπροστά στην είσοδο της πόλης είχε μαζευτεί πολύς κόσμος. Σκέφτηκε λοιπόν ο Παύλος πως θα ήταν καλό να μιλήσει στους συγκεντρωμένους για τον αληθινό Θεό.
Εκεί καθόταν κι ένας άντρας ανάπηρος εκ γενετής, με αδύνατα πόδια, που δεν είχε περπατήσει ποτέ στη ζωή του. Αυτός άκουγε τον Παύλο που μιλούσε, κι όταν ο Παύλος έριξε το βλέμμα του πάνω του και είδε ότι έχει την πίστη για να σωθεί, του είπε με δυνατή φωνή: «Σήκω όρθιος στα πόδια σου». Αναπήδησε τότε εκείνος κι άρχισε να περπατάει! Τα πλήθη, όταν είδαν αυτό που έκανε ο Παύλος, άρχισαν να φωνάζουν δυνατά στη λυκαονική γλώσσα λέγοντας: Οι θεοί πήραν ανθρώπινη μορφή και κατέβηκαν σε μας! Έτσι, τον Βαρνάβα τον ονόμαζαν Δία και τον Παύλο Ερμή, επειδή αυτός ήταν ο κύριος ομιλητής! Μάλιστα, ο ιερέας του ναού του Δία, που ήταν χτισμένος μπροστά στην πόλη τους, είχε φέρει ταύρους και στεφάνια στις πύλες και μαζί με τα πλήθη ήθελε να προσφέρει θυσία σ' αυτούς.
Όταν όμως το άκουσαν οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, ξέσχισαν τα ρούχα τους και όρμησαν μέσα στο πλήθος φωνάζοντας δυνατά και λέγοντας: Άντρες, τι είναι αυτά που κάνετε; Είμαστε κι εμείς άνθρωποι ομοιοπαθείς με σας και σας φέρνουμε το χαρμόσυνο μήνυμα να μεταστραφείτε από αυτούς τους ψεύτικους Θεούς στο Ζωντανό Θεό, που δημιούργησε τον ουρανό και τη γη και τη θάλασσα και όλα όσα υπάρχουν σ' αυτά. O οποίος στις περασμένες γενιές επέτρεψε σε όλα τα έθνη να πορεύονται το δρόμο τους, αλλά δεν άφησε ποτέ μόνους τους ανθρώπους και συνέχισε να τους ευεργετεί δίνοντάς σας βροχές από τον ουρανό, καθώς και εποχές καρποφορίας και γεμίζοντάς σας έτσι με τροφή και με ικανοποίηση τις καρδιές σας. Λέγοντάς τα, λοιπόν, αυτά, μόλις και μετά βίας σταμάτησαν τον κόσμο, ώστε να μην προσφέρουν θυσία σ' αυτούς.
Κατέφθασαν, όμως, κάποιοι Ιουδαίοι από την Αντιόχεια και το Ικόνιο κι αφού έπεισαν τα πλήθη, λιθοβόλησαν τον Παύλο και νομίζοντας πως πέθανε, τον έσυραν έξω από την πόλη. Και όταν κατόπιν τον περικύκλωσαν οι μαθητές, σηκώθηκε και μπήκε στην πόλη. Και την άλλη μέρα ξεκίνησε μαζί με το Βαρνάβα για τη Δέρβη.
(Πράξ. 14, 8-20)
Ερμηνευτικά σχόλια
Πανηγύρι προς τιμή του θεού Δία...για τον Αληθινό Θεό: Υπήρχε μια εποχή που οι άνθρωποι πίστευαν σε δώδεκα ψεύτικους θεούς του Ολύμπου. Τέτοιοι πιστοί ήταν και οι κάτοικοι στα Λύστρα που πίστευαν στον θεό Δία. Του είχαν μάλιστα και ιερείς και ναό για να τον λατρεύουν, του έκαναν και θυσίες ζώων. Τότε οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τον αληθινό Θεό, γι' αυτό ο Παύλος και ο Βαρνάβας πηγαίνουν να τους τον γνωρίσουν. Ήταν εντολή του Ιησού στους Αποστόλους να τον γνωρίσουν σε όλα τα έθνη, ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Αλήθεια, την Ζωή και την Ανάσταση μέσα από την πίστη στον Ιησού Χριστό.
Άντρας ανάπηρος...είχε πίστη για να σωθεί: αλήθεια ο ανάπηρος άντρας δεν θα ζητούσε την βοήθεια του Δία για να γίνει καλά και να περπατήσει; Σίγουρα θα τη ζητούσε. Αλλά θεραπεία δεν έβλεπε, αφού ο Δίας, ένας ψεύτικος θεός δεν ακούει και δεν αισθάνεται τους ανθρώπους. Όμως ο ανάπηρος άντρας πίστευε. Ο κάθε άνθρωπος μέσα του σαν δημιούργημα του Θεού, έχει και την πνοή του Θεού μέσα του, την ανάγκη να Τον ψάχνει, να Του μιλάει, να προσεύχεται, να ελπίζει σε Εκείνον που τον έπλασε. Εκεί πίστευε και ο ανάπηρος άντρας, γι' αυτό και μετά από όσα άκουσε από τον Παύλο, το θαύμα γίνεται! Γίνεται γιατί η καρδιά του ανάπηρου έχει δεχτεί τον Ιησού Χριστό ως μόνο Αληθινό Θεό και η αγάπη του σ' αυτόν είναι πάνω απ' όλα.
Έτσι τον Βαρνάβα τον ονόμασαν Δία και τον Παύλο Ερμή: οι άνθρωποι αντί να πιστέψουν στον λόγο των αποστόλων, μένουν μόνο στο θαύμα με τον ανάπηρο και στα «μαγικά» που κάνουν οι Απόστολοι. Έτσι τους κάνουν θεούς. Θέλουν θεούς που κάνουν καλύτερη την καθημερινή ζωή, πιο άνετη, δίνουν δύναμη και απολαύσεις. Να φάμε, να πιούμε, να μην έχουμε προβλήματα σήμερα με την βοήθεια των θεών μας, γιατί αύριο ίσως πεθάνουμε και όλα θα έχουν τελειώσει. Οι κάτοικοι των Λύστρων μοιάζουν με τους σημερινούς ανθρώπους, που δεν αναζητούν να συναντήσουν στην ζωή τους τον Δημιουργό τους, Τον Θεό της Αγάπης, που δεν θέλουν να γίνουν αληθινά πρόσωπα μέσα από την κοινωνία με τον Θεό, αλλά αναζητούν ψεύτικους θεούς καλοπέρασης και φυγής από τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής (υπολογιστές, χρήματα, τηλεοπτικά είδωλα, αθλητικά είδωλα, τυχερά παιχνίδια, μαγικά, αστρολογία). Ο ανάπηρος όμως που μιλούσε στον Θεό μέσα του, ίσως και μια ολόκληρη ζωή, βρήκε τον Αληθινό Θεό. Η ταπεινή μας πίστη στον Χριστό τον φέρνει κοντά μας. Η μικρή μας προσευχούλα κάθε μέρα ακούγεται από τον Θεό και σε όλα μας βοηθά και μας στηρίζει, όπως Εκείνος γνωρίζει.
Λιθοβόλησαν τον Παύλο: για την πίστη του στον Χριστό ο απόστολος Παύλος πήγε να πεθάνει πολλές φορές. Κι εμείς σήμερα όμως, σαν μικροί χριστιανοί που πιστεύουμε, που κοινωνούμε, που είμαστε μέλη της Εκκλησίας κινδυνεύουμε από τους σημερινούς ψεύτικους θεούς. Γιατί αν παρασυρθούμε και ασχοληθούμε αποκλειστικά μαζί τους, σίγουρα θα γλυκαθεί η ψυχή μας από τις απολαύσεις που προσφέρουν, από την ψεύτικη δόξα και χαρά και θα χάσουμε την αληθινή χαρά της ζωής κοντά στον Χριστό, στους Αγίους και την Εκκλησία. Χρειάζεται λοιπόν να προσέχουμε με τι ασχολούμαστε, πού αφιερώνουμε τον χρόνο μας και την δημιουργικότητα μας, την ζωή που μας χάρισε ο Θεός. Όλη μέρα παίζουμε μόνο στο Διαδίκτυο ή καλλιεργούμαστε και πνευματικά; Δηλαδή μελετάμε τα μαθήματά μας, διαβάζουμε κάποιο εξωσχολικό βιβλίο, μαθαίνουμε κάποια τέχνη, αθλούμαστε, πηγαίνουμε Εκκλησία; Έχουμε αγωνία για τα τηλεοπτικά έργα ή για τον αν κάνουμε καλή ζωή, έχουμε σωστή συμπεριφορά απέναντι στο Θεό και τους συνάνθρωπους μας; Βασίζουμε την ζωή μας στην τύχη και τα χρήματα ή στην Αγάπη του θεού και τις προσευχές των Αγίων μας; Προσευχόμαστε για το θαύμα στην ζωή μας ή ψάχνουμε τον μέλλον μας στην αστρολογία; Η Εκκλησία μας δείχνει το δρόμο του αληθινού Θεού. Ας τον ακολουθήσουμε.

Ερωτήσεις
1. Που πίστευαν οι κάτοικοι των Λύστρων;
2. Έχουμε σήμερα ψεύτικους θεούς; Ποιους;
3. Ποιος είναι ο ζωντανός Θεός;
4. Τι ζητά από μας ο Αληθινός Θεός; Πρέπει να παλεύουμε στη ζωή μας εναντίων των σύγχρονων ψεύτικων θεών;
Συμπέρασμα: Η Εκκλησία φανερώνει τον Χριστό. Όποιος πιστεύει στον Χριστό πρέπει να παλέψει εναντίων των ειδώλων, των σύγχρονων ψεύτικων θεών που κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν σε αξίες που δεν έχουν νόημα και αλήθεια.