Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ

Οι σχέσεις των ανθρώπων όπως τις θέλει ο Χριστός

Λίγο καιρό μετά την βάπτισή Του στον Ιορδάνη από τον Ιωάννη ο Χριστός προσκλήθηκε σε ένα γάμο στην Κανά της Γαλιλαίας. Πήγε εκεί μαζί με τους μαθητές Του, ενώ καλεσμένη ήταν και η μητέρα Του η Παναγία. Την ώρα που γινόταν το γλέντι, κάποια στιγμή τελείωσε το κρασί. Λέει λοιπόν στον Ιησού η μητέρα του: Δεν έχουν κρασί. Της λέει ο Ιησούς: Γυναίκα, τι έχουμε να κάνουμε μ’  αυτό εγώ κι εσύ; Δεν ήρθε ακόμα η ώρα μου. Λέει τότε η μητέρα του στους υπηρέτες: Ό,τι σας πει κάντε το.
Στο μεταξύ, υπήρχαν εκεί έξι πέτρινες στάμνες νερού, τοποθετημένες για τον καθαρισμό των Ιουδαίων, σύμφωνα με τη συνήθειά τους, που χωρούσαν ογδόντα με εκατόν είκοσι λίτρα η καθεμιά τους. Τους λέει, λοιπόν, ο Ιησούς: Γεμίστε τα δοχεία με νερό. Kαι τα γέμισαν μέχρι επάνω. Κατόπιν τους λέει:  Αντλήστε τώρα και φέρτε στον υπεύθυνο του συμποσίου.  Kαι εκείνοι του έφεραν. Μόλις λοιπόν, γεύτηκε ο υπεύθυνος του συμποσίου το νερό που είχε γίνει κρασί, και μη ξέροντας από πού προερχόταν - αφού μόνο οι υπηρέτες το ήξεραν, που είχαν αντλήσει το νερό - φωνάζει το γαμπρό και του λέει: Κάθε άνθρωπος προσφέρει πρώτα το καλό κρασί, κι όταν μεθύσουν οι καλεσμένοι, τότε φέρνει το κατώτερο. Εσύ όμως φύλαξες το καλό κρασί ως τώρα!
M’ αυτό άρχισε τα θαύματά του ο Ιησούς στην Kανά της Γαλιλαίας και φανέρωσε τη δόξα του και πίστεψαν σ’  αυτόν οι μαθητές του.   Ύστερα από αυτό κατέβηκαν στην Καπερναούμ ο ίδιος, η μητέρα του, τα αδέλφια του και οι μαθητές του, κι έμειναν εκεί λίγες μέρες.

Ερμηνευτικά σχόλια

Προσκλήθηκε ο Χριστός σε ένα γάμο: ο Χριστός είναι παρών κάθε στιγμή που οι άνθρωποι τον καλούν. Και δεν είναι παρών μόνο στις δυσκολίες, αλλά και στη χαρά. Το Χριστό τον προσκαλούμε με την προσευχή μας και όταν συμμετέχουμε στη ζωή της Εκκλησίας. Όταν μάλιστα δύο άνθρωποι αποφασίζουν να ζήσουν μαζί, όπως γίνεται στο μυστήριο του γάμου και της οικογένειας, τότε είναι πολύ σημαντικό να ζητούνε την ευλογία του Χριστού στην Εκκλησία.
Δεν έχουν κρασί: το κρασί συμβολίζει τη χαρά της ζωής. Το νερό συμβολίζει μια ζωή τυπική, χωρίς χαρά. Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, η φιλία, η αγάπη, ο γάμος, η οικογένεια, είναι σχέσεις τυπικές, δηλαδή υπάρχουν για να υπάρχουν, όταν απουσιάζει ο Χριστός. Όταν οι άνθρωποι, επειδή πιστεύουν στο Χριστό, αποφασίζουν να είναι ο ένας πιστός στον άλλο, να συγχωρεί τον άλλον όταν γίνονται λάθη, να αποδέχεται τον άλλον όπως είναι πραγματικά και όχι όπως περιμένει να είναι. Χαρά δίνει ο Χριστός σ’ αυτούς που Τον αγαπούν. Και τότε αυτοί που αγαπούν, βρίσκουν την ευκαιρία να γεννούν ιδέες, να δημιουργούν όμορφη ατμόσφαιρα σ’ αυτούς με τους οποίους συνδέονται.
Το νερό που είχε γίνει κρασί: οι άνθρωποι μέσα από το γάμο και τις σχέσεις δοκιμάζονται, φθείρονται, κουράζονται. Ο Χριστός έρχεται και μετατρέπει το νερό της ζωής μας, την καθημερινότητά μας, σε κρασί. Το κρασί φέρνει χαρά. Τη ζωή μας ο Χριστός έρχεται και την κάνει χαρά σε κάθε σχέση που Τον αναζητά. Αυτόν, που είναι η αγάπη. Οι ανθρώπινες σχέσεις, από τη φιλία μέχρι το γάμο, είναι αληθινές όταν βασίζονται στην αγάπη και η αγάπη είναι το δώρο του Θεού σε μας, αλλά που μπορεί να γίνει και το δικό μας προς Αυτόν.
Φανέρωσε τη δόξα του: στις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται στη βάση της πίστης του Χριστού υπάρχει η δόξα του Θεού, δηλαδή η αληθινή αγάπη. Από την παιδική μας ηλικία καλούμαστε να ζούμε τις σχέσεις όπως τις θέλει ο Χριστός. Να μην κοροϊδεύουμε δηλαδή τους άλλους, να είμαστε πιστοί φίλοι, να συγχωρούμε όταν ζητούν ειλικρινή συγγνώμη και να προσπαθούμε να χαιρόμαστε την παρέα μαζί τους. Αν όμως δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν οι άλλοι έναν τέτοιοι δρόμο, τότε ας τους αφήνουμε στην άκρη, χωρίς να κρατούμε κακία.

Ερωτήσεις

1. Πώς μπορούμε να καλέσουμε το Χριστό στη ζωή μας;
2. Τι συμβολίζει το κρασί στο γάμο της Κανά;
3. Πώς θέλει ο Χριστός τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων;
4. Πρέπει πάντοτε να προσπαθούμε να έχουμε σχέση με εκείνους που δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αληθινή σχέση;

Συμπέρασμα

Ο Χριστός κάνει τις σχέσεις των ανθρώπων να στηρίζονται στην αγάπη και τη χαρά και μόνο τότε οι φιλίες είναι αληθινές