Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Αὕτη ἐστὶν ἡ αἰώνιος ζωή

«Αὕτη ἐστὶν ἡ αἰώνιος ζωή, ἵνα γινώσκωσί σε τὸν μόνον ἀληθινὸν Θεὸν καὶ ὃν ἀπέστειλας Ἰησοῦν Χριστόν». Ἡ «αἰώνιος ζωὴ» είναι ἡ γνώση του αληθινού Θεού και του Σωτήρος Ιησού Χριστού, τον Οποίο απέστειλε Εκείνος. Δεν είναι μια γνώση διανοητική αλλά μια βαθειά εμπειρία διαφορετικής ποιότητας. Ζωντανή εμπειρία και σχέση με την Αγιότητα του Θεού.
Είναι μια γνώση που αποκτάται όταν αποδεχόμαστε τη θυσία Του, όταν συμμορφωνόμαστε με το θέλημά Του, όταν ανταποκρινόμαστε στην αγάπη Του. Αυτή τη γνώση δεν την αποκτάμε με τίποτε άλλο παρά μόνο με την ουσιαστική προσέγγισή μας στα μυστήρια της Εκκλησίας.
Μας την εξασφαλίζει μονάχα η χάρις του Θεού δια του Αγίου Πνεύματος με την Θεία Ευχαριστία και μαζί ο αδιάκοπος, καθημερινός αγώνας μέσα στην κοινωνία των συνανθρώπων μας για να συμμορφωνόμαστε με τη θυσία του Χριστού και να ζούμε τη δύναμη της Αναστάσεως.
Ακόμα, όταν μιλάμε για την «αἰώνια ζωή», το μυαλό μας πάει σε κάτι που διαρκεί απέραντα. Βεβαίως κι αυτό είναι μέσα στο νόημα της αιωνιότητας. Αλλ’ υπάρχει και μια άλλη διάσταση, που πρέπει να προσέξουμε. Είναι η πληρότητα και η έντασή της. Πρόκειται για μια ζωή πλήρη, αληθινή, ακέραια, ασύγκριτα βαθειά και μεγάλη.
Τέλος όταν ακούμε για την «αἰώνια ζωή», σκεφτόμαστε ότι αυτή αρχίζει μετά θάνατον. Στην πραγματικότητα όμως ἡ «αἰώνια ζωὴ» αρχίζει ήδη απ’ αυτή τη ζωή. Αρχίζει πράγματι από κάποιο θάνατο, αλλά από τον θάνατο του Χριστο και από την Ανάστασή Του. Και σ’ αυτή μετέχουμε, όταν ζούμε ἐν Αὐτῷ. Βρισκόμαστε ήδη στην περιοχή της «αἰωνίου ζωῆς» από τη στιγμή που βαπτιστήκαμε. Κάθε Θεία Κοινωνία είναι μετοχή στην «αἰώνια ζωή».
Συχνά, μέσα στη ένταση της καθημερινότητας, ξεχνάμε αυτές τις μεγάλες αλήθειες. Ξεχνάμε εντελώς την ύπαρξη του Θεού, οπότε και την αιώνια ζωή. Και καθώς μας μαγνητίζει τόσο έντονα το κακό προς τα κάτω, τόσο μας αποκόπτει από την  «αἰώνια ζωή».  Ας αγωνιζόμαστε χωρίς να απελπιζόμαστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου