Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

φῶς μέγα

«ὁ λαὸς ὁ καθήμενος ἐν σκότει εἶδε φῶς μέγα, καὶ τοῖς καθημένοις ἐν χώρᾳ καὶ σκιᾷ θανάτου φῶς ἀνέτειλεν αὐτοῖς»
Οι λέξεις φως και σκοτάδι είναι οι δύο κυριαρχούσες έννοιες στο σημερινό Ευαγγελικό απόσπασμα που ακούσαμε. Και οι έννοιες αυτές για τον κάθε άνθρωπο μπορεί να γίνονται αντιληπτές με διαφορετικό τρόπο, ποιότητα, ένταση. Σκοτάδι για κάποιον μπορεί να είναι μια δυσκολία οικονομική, συναισθηματική, μια αποτυχία στόχου, απογοήτευση, μια αμαρτωλή κατάσταση. Η έλλειψη νοήματος ζωής, η υπαρξιακή σύγχυση, άγνοια της αλήθειας.
Στη Φυσική επιστήμη, το σκοτάδι δεν έχει υπόσταση, δεν μπορεί να περιγραφεί, γιατί σκοτάδι είναι απλά η έλλειψη φωτός. Άρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το ποιο είναι το ΦΩΣ. Το πρώτο ζήτημα είναι αν συνειδητοποιούμε πως βρισκόμαστε στο σκοτάδι. Ώστε να ξεκινήσει η αναζήτηση του φωτός. Στην αναζήτηση της γνώσης του Φωτός. Αρκεί λοιπόν αυτό; Μια νοητική γνώση του Φωτός είναι και Φως; Πρέπει να υπάρχει η επιθυμία του Φωτός, ή καλύτερα η επιθυμία της κοινωνίας με το Φως. Κα ι η επιθυμία αυτή πρέπει να είναι καρδιακή. Να είναι ολοκληρωτική. Μια καρδιά ταπεινωμένη, μετανοούσα, προσευχομένη που ζητά το έλεος τοΥ θεού. Και το Φως, ο Χριστός αποκαλύπτεται όπως αποκαλύφθηκε στον Ιορδάνη την ημέρα των Θεοφανείων, αλλά και στους ανθρώπους της εποχής του, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που τον προσέγγισε όπως προαναφέραμε.
Η γνώση, τα βιβλία, τα κηρύγματα θα είναι εφόδια στον αγώνα για την αναζήτηση του Χριστού. Ο Θεός σέβεται την ελευθερία μας, αλλά και με κάθε τρόπο προσπαθεί να μας πείσει να του ανοίξουμε την πόρτα της καρδιάς μας, για να μας φωτίσει, για να μας κάνει Φως…