Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Γιατί ο αναμάρτητος βαπτίζεται;

Αναμφισβήτητα, το γεγονός της βαπτίσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, είναι ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα της επιγείου ζωής Του που φυσικά σχετίζεται με την αιτία της ενανθρωπίσεώς Του, που δεν είναι άλλη από τη σωτηρία του ανθρώπου. Από την γνώση του αληθινού Θεού και την αποκατάσταση της σχέσεως, την αποκατάσταση της επικοινωνίας – κοινωνίας ανθρώπου και Θεού.
Γιατί όμως ο Αναμάρτητος θέλησε να βαπτισθεί από τον Ιωάννη; Γιατί να υποβληθεί στη διαδικασία στην οποία υποβάλλονταν οι άνθρωποι που είχαν αμαρτίες να εξομολογηθούν; Άλλωστε αυτή είναι και η απορία του ιδίου του Προδρόμου; «Ἐγώ χρείαν ἔχω ὑπό σοῦ βαπτισθῆναι, καί σύ ἔρχῃ πρός με;»
Ο Χριστός δεχόμενος το βάπτισμα ταυτίζεται με τους ανθρώπους, με όλους τους αμαρτωλούς ανεξαιρέτως. Ταυτίζεται με κάθε αμαρτωλό που χρειάζεται συγχώρηση, σωτηρία. Ταυτίζεται με όλους και με τον καθένα μας. Με το βάπτισμά Του δείχνει πως δεν ήρθε για να κρίνει ή να καταδικάσει, αλλά για να ενωθεί μαζί μας και έτσι γινόμενος ένας από εμάς να μας καταστήσει μετόχους της τέλειας και αναμάρτητης ζωής Του. Έγινε όπως ο ίδιος ο Πρόδρομος είχε πει «ὁ ἀμνός τοῦ Θεοῦ ὀ αἴρων τήν ἀμαρτίαν τοῦ κόσμου».
Και αυτήν την αποστολή την επισφραγίζει με την γνώση, την αποκάλυψη του Τριαδικού Θεού, την Θεοφάνεια.