Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ

Συγκεντρωνόμαστε οι πιστοί να τιμήσουμε τους αγίους. Κάθε άγιος έχει να επιδείξει και κάτι ξεχωριστό κάτι που τον διακρίνει έναντι των υπολοίπων. Για κάποιους όμως είναι τόσο δύσκολο να μιλήσει κανείς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, ότι ο σημερινός εορταζόμενος Άγιος ονομάζεται ΜΕΓΑΣ. Ας δούμε όμως από τα τροπάρια που ψάλαμε σήμερα γιατί τιμούμε τον ΑΘΑΝΑΣΙΟ. Γεννήθηκε στα 300 μ.Χ. περίπου στην Αλεξάνδρεια και σε ηλικία 33 ετών έγινε επίσκοπος της πόλεως αυτής. Ο Αθανάσιος από τα 45 χρόνια της αρχιεροσύνης τα 15 τα περνά στην εξορία. Ήταν η περίοδος της μεγάλης δοκιμασίας για την Ορθόδοξη εκκλησία με την εμφάνιση στην Αλεξάνδρεια της αιρέσεως του Αρείου. Μιας κινήσεως που υποστήριζε ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός αλλά κτίσμα - δημιούργημα του Θεού.
Και ο Αθανάσιος είναι αυτός που εκφράζει απόλυτα την αλήθεια, αυτός που με τη Θεία Φώτιση εκφέρει την πραγματική έννοια για το πρόσωπο του Χριστού. Μάλιστα στην όλη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεως, παρά την απόφαση της 1ης Οικουμενικής Συνόδου, εμφανίζεται μια συμβιβαστική λύση, ο χαρακτηρισμός ΟΜΟΙΟΣ. ΟΜΙΟΥΣΙΟΣ = ΠΑΡΑΠΛΗΣΙΟΣ ΟΧΙ ΙΔΙΟΣ
Ο Αθανάσιος όμως επιμένει στον όρο ΟΜΟΟΥΣΙΟΣ = ΙΔΙΑ ΟΥΣΙΑ = ΙΔΙΟΣ.
Μια μικρή, ελάχιστη εξωτερική διαφορά, το γράμμα Ι, αλλάζει εντελώς την αλήθεια της πίστεως, αλλάζει τη δυνατότητα της σωτηρίας.
Ακούμε πολλές φορές να λένε διάφοροι, δεν έχει σημασία πως πιστεύω, εγώ πιστεύω με τον δικό μου τρόπο. Ο Θεός είναι ίδιος, τον φαντάζομαι εγώ έτσι ή αλλιώς ….
Ο Θεός έχει αποκαλυφθεί στους ανθρώπους. Εορτάσαμε την φανέρωσή του ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ, έχει συστήσει την Εκκλησία του στη γη και με τους Πατέρες, όπως ο Αθανάσιος και Κύριλλος, έχει δώσει σε μας λεπτομέρειες για τον εαυτό του και τη δυνατότητα της σωτηρίας. Ας μην επηρεαζόμαστε από διαφόρους που αυτοδιαφημίζονται ότι κατέχουν την αλήθεια, ας μην παρασυρόμαστε από αυτούς που προβάλουν την σωτηρία προβάλλοντας τους εαυτούς τους. Ας καλλιεργούμε τον εαυτό μας μελετώντας την Αγία Γραφή, διαβάζοντας χριστιανικά βιβλία, μαθαίνοντας από τους αγίους μας και ας μένουμε σταθεροί σ΄ αυτά που πατέρες δίδαξαν και οι Άγιοι υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους.