Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Ειπέ λόγω...

Κύριε, οὐκ εἰμὶ ἱκανὸς ἵνα μου ὑπὸ τὴν στέγην εἰσέλθῃς· ἀλλὰ μόνον εἰπὲ λόγῳ, καὶ ἰαθήσεται ὁ παῖς μου. καὶ γὰρ ἐγὼ ἄνθρωπός εἰμι ὑπὸ ἐξουσίαν, ἔχων ὑπ᾿ ἐμαυτὸν στρατιώτας, καὶ λέγω τούτῳ, πορεύθητι, καὶ πορεύεται, καὶ ἄλλῳ, ἔρχου, καὶ ἔρχεται, καὶ τῷ δούλῳ μου, ποίησον τοῦτο, καὶ ποιεῖ.
Έχουμε πει και άλλες φορές για την πίστη και την ταπείνωση που κρύβουν αυτά τα λόγια του εκατόνταρχου. Και είναι άξιος μιμήσεως. Όμως θα δούμε σήμερα σε λίγο μεγαλύτερο βάθος τι είναι αυτό που πιστεύει πραγματικά ο εκατόνταρχος και το οποίο κρύβεται κάτω από τα λόγια αυτά.
Εἰπέ λόγῳ. Πιστεύει ο εκατόνταρχος πως έχει δύναμη ο λόγος του Χριστού! Μόνο με μια λέξη θα πραγματοποιηθεί το θαύμα. Με το λόγο δημιουργήθηκε ο κόσμος όλος. Άραγε εμείς σήμερα πιστεύουμε στο λόγο του Θεού; Τον ακούμε; τον γνωρίζουμε; τον μελετάμε; Τον εφαρμόζουμε στη ζωή μας; Ο λόγος του Θεού είναι ο ίδιος και είναι ζωντανός μέσα στην Αγία Γραφή και στη ζωή της εκκλησίας και είναι αυτός που δίνει απαντήσεις σε όλες τις αναζητήσεις μας και λύσεις στους προβληματισμούς μας.
ὑπὸ ἐξουσίαν. Πιστεύει ο εκατόνταρχος ότι ο Χριστός έχει εξουσία! Εξουσία πάνω στο θάνατο ουσιαστικά που με την ασθένεια πλησιάζει τον δούλο του αξιωματικού. Ομολογεί, δηλαδή, ότι ο Χριστός είναι ο εξουσιαστής της Ζωής και του Θανάτου, ο Παντοδύναμος Θεός. Αυτήν την πίστη στην εξουσία του Χριστού πάνω στον θάνατο, κηρύττει η Εκκλησία κάθε Κυριακή και όλη την περίοδο του Πάσχα, για να τη βιώσουμε και μεις και να εμπιστευθούμε τη ζωή μας σ΄ Αυτόν.
Αν θέλουμε, λοιπόν και εμείς, να μιμηθούμε την πίστη του εκατόνταρχου, ας εφαρμόσουμε το λόγο και ας εμπιστευθούμε το Λόγο του Θεού.