Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 15                                                                                     23 και 24.2. 2013   

Η Αγία Ειρήνη
Στα χρόνια του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μεγάλου, στην Περσία, στην πόλη Μαγεδώνα, ο βασιλιάς της πόλης που τον έλεγαν Λικίνιο είχε μία κόρη πανέμορφη, το όνομα της οποίας ήταν Πηνελόπη. Την είχε κλείσει από ηλικίας έξι ετών σε ένα πανύψηλο πύργο, για να μην την αγγίξει το κακό του κόσμου. 13 υπηρέτριες την φρόντιζαν και ένας σοφός δάσκαλος, που τον έλεγαν Απελλιανό. Μια μέρα η κόρη είδε ένα περιστέρι να μπαίνει στον πύργο, κρατώντας στο ράμφος του ένα κλαδί ελιάς που ήλθε να το αφήσει σε ένα χρυσό τραπέζι. Στο ίδιο μέρος ήλθε κατόπιν ένας αετός να αφήσει ένα στεφάνι από λουλούδια που κρατούσε στα νύχια του και, τέλος, ένα μαύρο κοράκι, έφερε στο τραπέζι ένα φίδι. Η Πηνελόπη ρώτησε το δάσκαλό της να μάθει την σημασία των σημείων αυτών και εκείνος της απάντησε ότι συμβόλιζαν το χριστιανικό βάπτισμα, το οποίο περιλαμβάνει το λάδι (από το κλαδί που κρατούσε το περιστέρι), το μαρτύριο (το στεφάνι που έφερε ο αετός) και τη νίκη κατά της αμαρτίας (το φίδι που κρατούσε το κοράκι). 
Λίγο καιρό μετά το όραμα αυτό, ένας άγγελος επισκεπτόταν κάθε απόγευμα την Πηνελόπη και της έκανε κατήχηση στη χριστιανική πίστη. Η κοπέλα βαπτίστηκε από κάποιον ιερέα της περιοχής κρυφά και πήρε το όνομα Ειρήνη. Ο πατέρας της , όταν το έμαθε, έγινε έξω φρενών. Διέταξε να την βάλουν στην αυλή του παλατιού και να φέρουν μια αγέλη άγριων αλόγων να την ποδοπατήσουν. Ένα από αυτά όμως στράφηκε εναντίον του Λικινίου, τον οποίο και θανάτωσε. Η προσευχή της Ειρήνης έφερε τον Λικίνιο ξανά στη ζωή και τότε εκείνος αποφάσισε να γίνει χριστιανός μαζί με πλήθος άλλων Περσών. Μάλιστα παραιτήθηκε από το θρόνο του και αποσύρθηκε στον πύργο του για να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του με προσευχή.
Ο διάδοχός του συνέλαβε την Ειρήνη και διέταξε να την βασανίσουν για να την επαναφέρουν στην ειδωλολατρική πίστη. Δεν κατάφερε όμως τίποτα. Και δεν έφτανε ατό. Οι εχθροί του νέου βασιλιά τον εκθρόνισαν. Τότε ο γιος του εκστράτευσε εναντίον των εχθρών, μαζί με χιλιάδες άνδρες. Φτάνοντας έξω από την Μαγεδώνα όμως, μία παράξενη αρρώστια τους βρήκε, με αποτέλεσμα να τυφλωθούν όλοι. Η Ειρήνη βγήκε στην είσοδο της πόλης, προσευχήθηκε γι’ αυτούς και ξαναβρήκαν το φως τους. Για να την ανταμείψουν όμως εκείνοι, την βασάνισαν, θεωρώντας πως τους έκανε μάγια. Άνοιξε τότε η γη και κατάπιε πολλούς από τους άπιστους αυτούς ανθρώπους. Τότε τρεις χιλιάδες από τους στρατιώτες έγιναν χριστιανοί και ο βασιλιάς αναγκάστηκε να αφήσει ελεύθερη την Ειρήνη.
Η Ειρήνη πορεύθηκε σε πολλές πόλεις της Περσίας και κήρυξε το Χριστό. Η φήμη της έφτασε στ’ αυτιά του βασιλιά όλων των Περσών Σαβωρίου, ο οποίος την συνέλαβε και την αποκεφάλισε. Κατέβηκε όμως ένας άγγελος από τον ουρανό και έβαλε το κεφάλι της στη θέση του, για να μπορέσει να συνεχίσει την αποστολή της. Κατευθύνθηκε τότε προς την πόλη Μεσημβρία, κρατώντας στο χέρι της ένα κλαδί ελιάς και οδηγώντας πλήθος ανθρώπων στο Χριστό. Επισκέφθηκε ακόμη και την Έφεσο και κατόπιν γύρισε στην πατρίδα της. Πήρε μαζί της τον δάσκαλό της Απελλιανό και έξι μαθητές της και μπήκε μέσα σε έναν τάφο, ζητώντας να κυλήσουν επάνω του μία πέτρα και να πάνε τέσσερις μέρες μετά και να την επισκεφθούνε. Πράγματι, πήγαν και βρήκαν την πέτρα μετατοπισμένη και τον τάφο άδειο. Ο Απελλιανός είδε σε όραμα ότι η Αγία μετατέθηκε στον ουρανό, όπως ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος.
Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της την 5η Μαΐου. 
  
 Ερμηνευτικά σχόλια
Για  να μην την αγγίξει η κακία του κόσμου: ο βασιλιάς-πατέρας φοβόταν το μεγάλωμα της κόρης του και φοβόταν την κακία των ανθρώπων, τη ζήλεια προς το πρόσωπό της γιατί ήταν κόρη βασιλιά. Περισσότερο όμως απ’ όλα φοβόταν την ελευθερία της κόρης του, δηλαδή το γεγονός ότι όταν αυτή μεγάλωνε, πιθανόν να ζούσε διαφορετικά από ό,τι θα ήθελε να ζήσει ο πατέρας της. Έτσι, την κλείνει σε ένα πύργο, δηλαδή σε έναν κόσμο ψεύτικο, όπου υπήρχε προστασία, αγάπη και έλλειψη επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους.
το περιστέρι: ο Θεός καλεί την Πηνελόπη να Τον ακολουθήσει. Επιτρέπει να δει αυτό το συμβολικό όραμα, δηλαδή το περιστέρι με την ελιά που μαρτυρεί το βάπτισμα, τον αετό με το στεφάνι που μαρτυρεί το μαρτύριο για την πίστη, αλλά και το κοράκι που φέρνει το φίδι, δηλαδή την αμαρτία, το ταγκαλάκι που θέλει να μας οδηγήσει σε έναν ψεύτικο κόσμο. Η Πηνελόπη θα κάνει υπακοή στο σχέδιο του Θεού. Δεν θα στερηθεί όμως την ελευθερία της, αλλά θα αποδεχτεί την πρόταση του Θεού να Τον ακολουθήσει.  Και θα βαπτιστεί, θα μαρτυρήσει για την πίστη και θα νικήσει το ψεύτικο του κακού και της αμαρτίας.
άγρια άλογα:  ο πατέρας της θυμώνει γιατί καταλαβαίνει ότι τελικά δεν μπόρεσε να φυλάξει την κόρη του. Η ελευθερία της λειτούργησε και ο πατέρας της δεν μπορεί να το αντέξει αυτό, με αποτέλεσμα να θυμώσει τόσο πολύ, ώστε να θελήσει να σκοτώσει το ίδιο του το παιδί. Όμως η αγία τον αγαπά και του δίνει την δυνατότητα να αρχίσει τη ζωή του από την αρχή, με την προσευχή της που τον ανασταίνει.
βασανιστήρια: η αγία δεν κρατά για τον εαυτό της την αλήθεια του Χριστού, αλλά την διακηρύττει σε όλους τους ανθρώπους που γνωρίζει. Αναλαμβάνει την αποστολή να διακηρύξει την ελευθερία από το ψέμα, το κακό και την αμαρτία. Η αντίδραση του ψεύτικου κόσμου ήταν το μαρτύριο και τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε η Ειρήνη.  Όμως η Ειρήνη δεν νικήθηκε από το ψεύτικο, το κακό και την αμαρτία. Παρότι υπέφερε, δεν σταμάτησε να αγαπά τον Χριστό και να παίρνει δύναμη από Αυτόν. Ακόμη κι όταν της έκοψαν το κεφάλι, η αγία είδε στη ζωή της να γίνεται το θαύμα της Ανάστασης. Μόνο ο Χριστός και η πίστη σ’ Αυτόν δίνουν ζωή. Η αγία όμως δεν έμεινε στη γη για να περάσει καλά, αλλά για να μπορεί να δοξάζει τον Χριστό μιλώντας στους άλλους ανθρώπους για Εκείνον.
Τέσσερις ημέρες μετά:  το θαύμα της ανόδου της αγίας στον ουρανό, όπως η Παναγία και ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, δείχνουν ότι για τον Χριστό και την πίστη τίποτε δεν είναι αδύνατον, ιδίως όταν έχει να κάνει με την ανάσταση και την αιώνια ζωή. Για να γίνει όμως αυτά, αναλογικά και στη δική μας ζωή, αυτό που χρειάζεται είναι να είμαστε αληθινοί και όχι ψεύτικοι. Το ταγκαλάκι μας σπρώχνει στο ψέμα, να μην είμαστε ειλικρινείς τόσο έναντι των άλλων όσο και έναντι του Θεού και του εαυτού μας. Να δείχνουμε ότι είμαστε καλά παιδιά, η καρδιά μας όμως να κρατά κακία. Να νομίζουν οι άλλοι ότι τους λέμε την αλήθεια κι εμείς να κρύβουμε τι συμβαίνει και να λέμε ψέμα, για να μη χάσουν δήθεν την καλή γνώμη τους για μας. Να μην δείχνουμε εμπιστοσύνη σ’  αυτούς που μας αγαπούνε, δηλαδή τους γονείς μας και τα αδέρφια μας, και να προσπαθούμε να κάνουμε δικά μας ακόμη κι αυτά που δεν είναι και να λέμε ότι δεν γνωρίζουμε τίποτε γι’  αυτά. Αλλά και απέναντι στο Θεό να νομίζουμε ότι Τον αγαπάμε, όμως να μην κάνουμε πράξη τα όσα μας λέει στο Ευαγγέλιο και στη ζωή της Εκκλησίας.  Όλα αυτά βγάζουν μια ψεύτικη εικόνα μέσα μας, μας κάνουν να ζούμε σε έναν ψεύτικο κόσμο, άρα να μην είμαστε ελεύθεροι. Αυτό το ψεύτικο υπάρχει ιδιαίτερα στην εποχή μας σε ολόκληρο τον κόσμο, που μας έπειθε ότι έχει αγαθά, ότι έχει χρήματα για όλους, ότι αν έχουμε θα μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Μόνο όμως αν πιστεύουμε στον αναστημένο Χριστό και γινόμαστε πιο ανοιχτοί με τους  άλλους και πιο ειλικρινείς, μπορούμε να είμαστε γνήσιοι και βέβαια, αληθινά ελεύθεροι. Αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τον βρούμε στη σχέση με τον Χριστό και στη ζωή της Εκκλησίας και να μάθουμε έτσι να νικούμε κάθε τι το ψεύτικο.

Ερωτήσεις
1.       Γιατί ο βασιλιάς Λικίνιος έκλεισε την κόρη του στον πύργο;
2.       Τι συμβόλιζε το όραμα που είδε η Πηνελόπη;
3.       Πόσο σπουδαίο ήταν αυτό που έκανε η Ειρήνη, η οποία αρνήθηκε να κρατήσει την χαρά της πίστης για τον εαυτό της και την προσέφερε στον πατέρα της και σε όλο τον κόσμο, παρότι ένιωθε ότι θα βρει το μαρτύριο; Ποιος της έδινε δύναμη;
4.       Γιατί ο διάβολος μας θέλει να ζούμε παραδομένοι στο ψέμα;  Πώς μπορούμε να είμαστε αληθινοί; 
5.       Είναι εύκολο να επιλέγουμε την αλήθεια στη ζωή μας;
Συμπέρασμα
Η ζωή κοντά στον Χριστό μάς μαθαίνει να νικούμε το ψεύτικο και τα ψέματα και να γινόμαστε αληθινοί!
Απολυτίκιο Αγίας Ειρήνης (ήχος α’)
Ο Χριστός η ειρήνη σε Ειρήνην εκάλεσε. Συ γαρ την ειρήνην βραβεύεις τοις τελούσι την μνήμην σου
και ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς προστρέχουσι τω θείω σου ναώ και πρεσβεύεις υπέρ πάντων τη Τρισηλίω παρισταμένη Θεότητι. Άπαντες ουν χαρμονικώς την μνήμην αυτής τελέσωμεν,
τον αντιδοξάσαντα αυτήν Χριστόν μεγαλύνοντες.
Ας παίξουμε
Πόσες λέξεις κρύβονται στη … σκουλικαντέρα;;;!!!!!
ΠΗΝΕΛΟΠΗΚΞΗΜΚΛΟΙΚΛΟΛΙΚΙΝΙΟΣΛΚΞΗΜΒΝΑΠΕΛΛΙΑΝΟΣΛ
ΚΗΜΝΠΥΡΓΟΣΛΚΗΜΒΝΠΕΡΙΣΤΕΡΙΚΟΙΚΟΛΚΛΟΙΚΛΑΕΤΟΣ
ΚΛΟΚΛΙΚΟΡΑΚΙΚΞΗΚΜΒΝΞΓΚΛΟΙΚΛΑΝΑΣΤΑΣΗΚΛΟΙΚ
ΞΗΚΛΜΑΓΕΔΩΝΑΚΛΗΞΚΓΞΗΚΙΘΞΗΛΚΗΠΕΡΣΙΑΛΚΗΞΝ
ΜΒΣΑΒΩΡΙΟΣΚΞΗΛΦΚΕΙΡΗΝΗΚΛΗΞΚΦΓΞΕΦΕΣΟΣΚΗΞΓΛΙΠΠΕΤΡΑΛ
ΚΗΓΤΑΦΟΣΛΚΞΗΘΕΟΛΟΓΟΣΛΚΗΜΑΙΟΣΕΚΚΛΗΣΙΑΗΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου