Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΞΕΩΝ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 17

Η αποστολή των δώδεκα μαθητών στον κόσμο

            Ο Χριστός όσο βρισκόταν ακόμη στη γη και δίδασκε τους ανθρώπους διάλεξε απ’ όλους του μαθητές του δώδεκα και τους ονόμασε αποστόλους ( η λέξη απόστολος κρύβει μέσα της το ρήμα «στέλνω», από + στέλνω) , γιατί θα τους έστελνε σ’ όλο τον κόσμο να κηρύξουν το Ευαγγέλιό του, όσα δηλαδή είδαν και άκουσαν από τον Δάσκαλό τους, τον Χριστό. Οι δώδεκα απόστολοι αγάπησαν τον Δάσκαλό τους περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Τον λάτρεψαν και Του χάρισαν όλη τη ζωή τους.
Έτσι, ο Πέτρος και ο αδελφός του ο Ανδρέας, ο Ιάκωβος, ο Ιωάννης, ο Φίλιππος, ο Βαρθολομαίος, ο Θωμάς, ο Ματθαίος, ο Ιάκωβος ο γιος του Αλφαίου, ο Θαδδαίος, ο Σίμων ο Κανανίτης και ο Ιούδας ο Ισκαριώτης έγιναν οι απόστολοι του Χριστού. Οι δώδεκα απόστολοι είχαν μια αποστολή: Να πουν στους ανθρώπους ότι η Βασιλεία των Ουρανών πλησιάζει. Αυτή ήταν η εντολή του Κυρίου. Έτσι οι δώδεκα απόστολοι ξεκίνησαν από την Γαλιλαία προς άλλα μέρη για να κηρύξουν στους ανθρώπους το χαρμόσυνο μήνυμα της Βασιλείας του Θεού.     
Απ’ όπου περνούσαν θεράπευαν τους ασθενείς, ανάσταιναν τους νεκρούς έδιωχναν τα ταγκαλάκια από τις ψυχές των ανθρώπων. Η δύναμή τους ήταν η υπακοή στην εντολή του Χριστού και η μεγάλη τους πίστη στο Χριστό. Στα μέρη όπου πέρασαν οι απόστολοι, κάποιοι άνθρωποι τους δέχονταν με χαρά άκουγαν τον λόγο τους και γίνονταν χριστιανοί, άλλοι όμως τους έδιωχναν και τους κυνηγούσαν, γιατί δεν τους πίστευαν.
Οι απόστολοι όμως συνέχιζαν να κηρύττουν παρά τους διωγμούς και τα μαρτύρια που υπέφεραν γιατί ο Χριστός τους είχε πει: «Σας στέλνω σαν πρόβατα ανάμεσα σε λύκους να είστε φρόνιμοι και απλοί». Έτσι οι απόστολοι με την υπομονή τους και την ταπείνωσή τους στο θέλημα του Κυρίου συνέχιζαν να μιλούν σ’ όλους για την για την χαρά της Ανάστασης του Χριστού και της Ουράνιας Βασιλείας.
Ο Χριστός στήριζε τους αποστόλους στο έργο τους και τους έλεγε: «Μη φοβάστε να κηρύττετε το Λόγο του Θεού, μη φοβάστε τους ανθρώπους που δεν πιστεύουν τον Λόγο μου. Οι άνθρωποι μπορεί να βασανίσουν το σώμα σας, όχι όμως και την ψυχή σας. Η ψυχή που πιστεύει στο λόγο μου δεν θα χαθεί».
Η τελευταία εντολή που τους έδωσε ο Χριστός πριν αναληφθεί στους ουρανούς ήταν να πορευθούν και να πάνε σε όλους τους λαούς, να κάνουν τους ανθρώπους μαθητές Του, να τους βαπτίσουν στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, να τους διδάξουν να τηρούν όλες τις εντολές που ο Χριστός έδωσε και ο Ίδιος θα είναι κοντά τους όλες τις ημέρες της ζωής τους.
Αυτή ήταν και η αποστολή των μαθητών του Χριστού.  

 Ερμηνευτικά σχόλια
Οι δώδεκα απόστολοι είχαν μια αποστολή: ο αληθινός χριστιανός είναι άνθρωπος απεσταλμένος στον κόσμο. Οι δώδεκα Απόστολοι έζησαν την αγάπη, την αλήθεια, τα θαύματα, την χαρά της  Ανάστασης του Χριστού. Και εμείς σήμερα, που είμαστε βαπτισμένοι χριστιανοί, ζούμε τον Χριστό μέσα στην Εκκλησία, μέσα από την προσευχή μας στα μυστήρια της Εκκλησίας και την συμμετοχή μας στην Θεία Ευχαριστία. Είμαστε μικροί απόστολοι του Χριστού και έχουμε αποστολή να μιλήσουμε για την πίστη μας στους ανθρώπους. Στο σπίτι, στο σχολείο, στην παρέα. Όλη η καθημερινότητά μας μπορεί να μιλάει στους άλλους ανθρώπους για την πίστη μας στο Χριστό και την Βασιλεία των Ουρανών. Το πρωί της Κυριακής που πηγαίνουμε στην Θεία Λειτουργία και κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, όταν περνάμε από κάποιο Ιερό Ναό και κάνουμε τον σταυρό μας, όταν προσευχόμαστε με όποια προσευχούλα γνωρίζουμε, όταν διαβάζουμε την Καινή Διαθήκη και τους βίους των Αγίων μας…τότε γινόμαστε μικροί απόστολοι και με την ζωή μας μιλάμε στους ανθρώπους για το Χριστό.
Η δύναμή τους ήταν η υπακοή στην εντολή του Χριστού και η μεγάλη τους πίστη στο Χριστό: όταν αγαπάμε κάποιο πρόσωπο (π.χ. τους γονείς μας, τα αδέρφια μας, τον πνευματικό μας πατέρα) δεν ακούμε τις συμβουλές του και το λόγο του; Δεν εφαρμόζουμε τον λόγο του; Όποιον αγαπάμε και τον ακούμε και εφαρμόζουμε τα παραγγέλματά του. Έτσι και οι δώδεκα απόστολοι αγαπούσαν τον Χριστό και υπάκουσαν την εντολή του. Ο αληθινός χριστιανός αγαπά τον Θεό, πιστεύει και υπακούει τον Λόγο Του χωρίς εγωισμό. Σήμερα τον Λόγο του Θεού τον βρίσκουμε στην Καινή Διαθήκη – ευαγγέλιο, στα τόσα ωφέλημα χριστιανικά βιβλία, τον ακούμε στην Εκκλησία και στο κατηχητικό. Θέλει όμως υπακοή και αφοσίωση από μας να τον καταλάβουμε και να μπει μέσα στην καρδιά μας.
Έτσι οι απόστολοι με την υπομονή τους και την ταπείνωσή τους στο θέλημα του Κυρίου συνέχιζαν να μιλούν σ’ όλους για την για την χαρά της Ανάστασης του Χριστού και της Ουράνιας Βασιλείας: οι Απόστολοι υπέμειναν πολλά μαρτύρια επειδή κήρυτταν για τον Χριστό στους ανθρώπους. Δεν είχαν όμως εγωισμό αλλά ζούσαν την αποστολή τους. Το να φανερώνεται δηλαδή ο Θεός στους ανθρώπους. Υπομονή και ταπείνωση έχει και ο αληθινός Χριστιανός στην ζωή του, μπροστά στις δυσκολίες της ζωής και την κακία κάποιων ανθρώπων.
Μη φοβάστε να κηρύττετε το Λόγο του Θεού, μη φοβάστε τους ανθρώπους που δεν πιστεύουν τον Λόγο μου:  ο αληθινός χριστιανός αφήνει την ζωή του στην πρόνοια και την αγάπη του Θεού, η οποία πιστεύει ότι δεν θα τον εγκαταλείψει ποτέ.

Ερωτήσεις
1.  Τι σημαίνει η λέξη «απόστολος»;
2. Τι έστειλε ο Χριστός τους Αποστόλους να κάνουν στον κόσμο;
3. Ήταν εύκολη η αποστολή τους;
4. Ποια είναι και η δική μας αποστολή ως χριστιανών στον κόσμο;
5. Με ποιους τρόπους μπορούμε τα παιδιά να κάνουμε πράξη την αποστολή μας ως χριστιανοί;  

Συμπέρασμα:
Ο Χριστός μας θέλει αποστόλους Του στον κόσμο μας κι αυτό είναι το αληθινό νόημα του να είσαι χριστιανός.


Απολυτίκιο των Αγίων Αποστόλων
Απόστολοι άγιοι πρεσβεύσατε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη ταις ψυχαίς ημών.