Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

Η ταπείνωση φέρνει την ανταμοιβή από το Θεό
Μια μέρα που ο Χριστός έτρωγε στο σπίτι ενός Φαρισαίου, πρόσεξε ότι οι καλεσμένοι αγαπούσαν την πρωτοκαθεδρία, το να καθήσουν δηλαδή μπροστά στην καλύτερη θέση. Γι’ αυτό ξεκίνησε να τους λέει την εξής παραβολή. «Όταν σε προσκαλέσει κάποιος σε γάμο, μην καθίσεις στην κεφαλή του τραπεζιού, γιατί μπορεί να είναι κάποιος από τους καλεσμένους πιο επίσημος από εσένα και τότε θα έλθει ο οικοδεσπότης και θα σου πει να δώσεις σε εκείνον τη θέση, κι εσύ από ντροπή θα πας να καθίσεις στην τελευταία θέση. Όταν είσαι καλεσμένος να πας από την αρχή να καθίσεις στην τελευταία θέση, για να έλθει ο οικοδεσπότης και να σου πει να καθίσεις παραπάνω. Έτσι θα τιμηθείς μπροστά σ’ όλους που κάθονται μαζί σου στο τραπέζι. Γιατί όποιος υψώνει από μόνος του τον εαυτό του, θα ταπεινωθεί, ενώ εκείνος που ταπεινώνεται, θα υψωθεί».
Είπε, επίσης, στον οικοδεσπότη: «Όταν κάνεις γεύμα ή δείπνο, μην καλείς τους φίλους σου, ούτε τους αδελφούς σου, ούτε τους συγγενείς, ούτε τους πλούσιους γείτονές σου, γιατί μπορεί να σε καλέσουν κι αυτοί και θα πάρεις την ανταπόδοση σου. Αλλά όταν κάνεις δεξίωση, να καλέσεις φτωχούς, ανάπηρους, άρρωστους, τυφλούς και θα είσαι ευτυχισμένος γιατί αυτοί δεν έχουν τα μέσα να σου το ανταποδώσουν. Θα λάβεις όμως την ανταπόδοση σου στην τελική κρίση». 

Ερμηνευτικά Σχόλια

Η πρωτοκαθεδρία: Οι άνθρωποι είμαστε εγωιστές και θέλουμε να είμαστε πάνω από όλους, να εξυπηρετούνται οι δικές μας επιθυμίες χωρίς να ενδιαφερόμαστε για το τι θέλουν οι άλλοι. Πιστεύουμε ότι αξίζουμε εμείς τα καλύτερα και αδιαφορούμε για όσους βρίσκονται δίπλα μας. Μας καλούν σε μια εκδήλωση και θέλουμε να βρισκόμαστε εμείς στο κέντρο της προσοχής. Γι’ αυτό και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να το πετύχουμε. Ο Χριστός μας θυμίζει ότι πρέπει να σκεφτόμαστε και τους υπόλοιπους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια συντροφιά με εμάς, χωρίς να θεωρούμε ότι εμείς είμαστε οι καλύτεροι από όλους.
Ταπείνωση: Ο Χριστός λέει ότι εκείνος που ταπεινώνεται θα υψωθεί. Εκείνος δηλαδή που βάζει τους άλλους πάνω από τον εαυτό του θα λάβει τη θέση του δίπλα στο Θεό. Αρκεί να θυμηθούμε ότι συνεχώς κάνουμε λάθη και αμαρτάνουμε και θα καταλάβουμε ότι δεν είμαστε τόσο άξιοι όσο νομίζαμε. Ας είμαστε ταπεινοί και αν νιώθουμε ότι είμαστε οι τελευταίοι που αξίζουμε το «κάλεσμα» του Θεού, τότε Εκείνος θα μας δώσει μια θέση δίπλα Του.
Ανταπόδοση: Ο Θεός βλέπει ποιος αξίζει και ποιος όχι και ανταμείβει εκείνον που έχει ταπεινωθεί στη ζωή του, εκείνον που βοηθούσε τους συνανθρώπους του χωρίς να περιμένει να του πουν ευχαριστώ ή μπράβο. Δεν ωφελεί να κάνουμε καλές πράξεις μόνο και μόνο για να πάρουμε την ανταμοιβή μας. Η αγάπη είναι εκείνη που μας ενώνει με το Θεό. Αγαπώντας όσους μας έχουν ανάγκη, ακόμη κι αν δεν μπορούν εκείνοι να μας ξεπληρώσουν τη βοήθεια που τους δώσαμε, θα λάβουμε από το Θεό πνευματική ανταμοιβή. 
Όποιος υψώνει τον εαυτό του: να νιώθουμε χαρά όταν είμαστε σε παρέα με τους άλλους, τους φίλους, τους συμμαθητές μας, τους γνωστούς μας και να μην μας νοιάζει ποιος πάει πρώτος και ποιος μετά. Ποιον αποδέχονται τα άλλα παιδιά και τον έχουν αρχηγό και ποιον δεύτερο. Να κοιτάμε μόνο να είμαστε σωστοί απέναντι στους άλλους. Αν, πάντως,  η σχέση και η φιλία γίνει αφορμή ανταγωνισμού, τότε και θα μαλώνουμε και δεν θα χαιρόμαστε να είμαστε μαζί.


Ερωτήσεις

1.                  Γιατί οι άνθρωποι αγαπάμε την πρωτοκαθεδρία;
2.                  Γιατί ο Χριστός ζητάει να είμαστε ταπεινοί;
3.                  Τι είδους ανταμοιβή θα λάβει όποιος είναι ταπεινός;
4.                  Πώς μπορούμε να χαιρόμαστε την παρέα και τη φιλία;
Συμπέρασμα

Οι άνθρωποι είμαστε εγωιστές και νομίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι από όλους τους υπόλοιπους. Εκείνος, όμως, που είναι ταπεινός και πιστεύει ότι δεν είναι άξιος, θα λάβει ανταμοιβή από το Θεό.