Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΑΦΩΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΓΙΕΣ

Μελισσάτικα, 15 Μαρτίου 2012
Αξιότιμο
κ. Σκοτεινιώτη Παναγιώτη,
Δήμαρχο Βόλου


Κοινοποίηση: Αξιότιμο κ. Καουνά Ιωάννη, Αντιδήμαρχο Νέας Ιωνίας.
         
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Σε συνέχεια της πρόσφατης συναντήσεώς μας στο γραφείο σας, θα ήθελα να θέσω υπόψιν σας και κάποιες άλλες προτάσεις για τη δυνατότητα ομαλής λειτουργίας του κοιμητηρίου και της τελέσεως ταφών κατά τις Κυριακές και Αργίες. Επειδή η ανοικτή διαβούλευση μάλλον καθυστερεί και η προσωρινή και μάλλον ανεπίσημη, (δεν έχει εγκριθεί κάποιος κανονισμός ακόμη), εφαρμογή της απαγορεύσεως των ταφών τις Κυριακές και αργίες συνεχίζεται, (και στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού),  θα θέλαμε να θέσουμε υπ΄ όψιν σας ένα οργανόγραμμα υπηρεσιών των υπαλλήλων ταφής το οποίο μπορεί τουλάχιστον μέχρι την οριστικοποίηση του διαμορφούμενου νέου κανονισμού να ισχύσει.
Το οργανόγραμμα στηρίζεται και σε κάποιες παραδοχές που νομίζω πως εύκολα θα γίνουν αποδεκτές και από εσάς.
Συγκεκριμένα, θεωρώ ότι βαρύτητα έχει το κοιμητήριο του Κούκου και από τα περιφερειακά αυτό των Αλυκών, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου. Του Φυτόκου, των Μελισσατίκων και των Γλαφυρών νομίζω ότι θα πρέπει να απελευθερωθούν και να λειτουργήσουν όπως αυτά της Άλλης Μεριάς, του Αγίου Ονουφρίου, της Μακρυνίτσας. Δεν νομίζω ότι το Φυτόκο και τα Μελισσάτικα είναι ποιο κοντά στον αστικό ιστό απ΄ τον Άγιο Ονούφριο και την Άλλη Μεριά ή οι Γλαφυρές απ΄τη Μακρυνίτσα.
Ακόμη, με υποχρεωτική συνεννόηση μεταξύ των γραφείων τελετών, των επαγγελματιών νεκροκομιστών, των ενοριών και της διοίκησης του κοιμητηρίου θα μπει μια σειρά στις ώρες των ταφών κατά τις ημέρες των Κυριακών και εορτών. Άλλωστε, τις Κυριακές και τις αργίες θα πρέπει να τελειώσει πρώτα η θεία Λειτουργία και μετά να διαβαστεί η εξόδιος ακολουθία και στη συνέχεια να γίνει η ταφή.
Θα υπάρχει χειμερινό και θερινό ωράριο λειτουργίας και απασχόλησης του προσωπικού.
Συγκεκριμένα, από Οκτώβριο μέχρι και Μάρτιο στο κεντρικό κοιμητήριο θα εργάζονται δύο υπάλληλοι από τις 9.00 μέχρι τις 17.00 τις καθημερινές και 12.00 με 16.00 τις Κυριακές και αργίες. Ένας ακόμη θα εργάζεται τις καθημερινές από τις 11.00 μέχρι τις 15.00 (4 ώρες) υπεύθυνος για τα περιφερειακά ή 10.00 μέχρι 16.00 (6 ώρες) και ένας θα έχει ρεπό. Τις Κυριακές και αργίες θα είναι μόνο δύο υπάλληλοι για όλα τα κοιμητήρια, γι΄ αυτό θα υπάρχει καλή συνεργασία των εμπλεκομένων, αν και όταν υπάρξει ταφή στα περιφερειακά κοιμητήρια.  Έτσι, θα ακολουθούν ένα εβδομαδιαίο ωράριο όπως φαίνεται στον επόμενο πίνακα και το οποίο θα συντάσσεται για όλο το μήνα, λαμβανομένων υπόψιν όλων των αργιών. Μέσα στην περίοδο του έτους θα υπάρχει μέριμνα, έτσι ώστε να ισοκατανέμονται οι υπηρεσίες, τα ρεπό και οι άδειες ώστε να μην υπάρχουν παράπονα.
Ο υπεύθυνος των περιφερειακών κοιμητηρίων της ημέρας, θα κάνει τις ταφές που μπορεί  να   προκύψουν,   τις εκταφές   που   θα  προγραμματίζονται  και   αν   δεν  υπάρχει απασχόληση στα περιφερειακά θα βοηθά στο κεντρικό.

ΗΜΕΡΑ
ΚΟΥΚΟΣ
ΚΟΥΚΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡ
ΡΕΠΟ
ΔΕΥΤΕΡΑ
Α
Β
Γ
Δ
ΤΡΙΤΗ
Δ
Γ
Β
Α
ΤΕΤΑΡΤΗ
Δ
Γ
Α
Β
ΠΕΜΠΤΗ
Α
Β
Δ
Γ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Α
Β
Γ
Δ
ΣΑΒΒΑΤΟ
Δ
Γ
Β
Α
ΚΥΡΙΑΚΗ


Α&Δ
Β&Γ
 
Με το οργανόγραμμα αυτό έχουμε για κάθε υπάλληλο τρία οκτάωρα, δύο τετράωρα ή εξάωρα (όπως κρίνετε εσείς) σύνολο 32 ή 36 ώρες και δύο ρεπό εβδομαδιαίως.
Κατά τον ίδιο τρόπο θα λειτουργήσει και το καλοκαίρι το σύστημα, μόνο που θα αλλάξει το ημερήσιο ωράριο. Οι υπάλληλοι θα έχουν διακεκομμένο ωράριο, (όπως οι υπάλληλοι καταστημάτων) 8.00 με 13.00 και 17.00 με 20.00 για το κεντρικό, 10.00 με 13.00 και 17.00 με 20.00 για τα περιφερειακά και 12.00 με 18.00 τις Κυριακές και Αργίες. (Το διακεκομμένο ωράριο προτείνεται γιατί το μεσημέρι δεν μπορεί να δουλέψει κάποιος στο χώρο του κοιμητηρίου εκτεθειμένος στον ήλιο. Αλλιώς ας εργάζονται 11.00 με 19.00). Πάλι θα έχουμε για κάθε υπάλληλο 36 ώρες εργασίας και 2 ρεπό εβδομαδιαίως.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η φύση του επαγγέλματος είναι τέτοια, που οι υποχρεώσεις των υπαλλήλων θα πρέπει να έρθουν εις πέρας είτε δουλέψουν αργίες είτε όχι, είτε δουλέψουν λιγότερες είτε περισσότερες ώρες την ημέρα. Με το παραπάνω οργανόγραμμα υπάρχει κέρδος μερικών ωρών σε σχέση με το 40ωρο εργασίας και δυνατότητα ξεκούρασης, τα οποία μέσα στο χρόνο μπορούν να εξασφαλίσουν και τις άδειες του προσωπικού. 
Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι με τα σημερινά δεδομένα ένα πολίτης αποφέρει στο Δήμο περίπου 500 € με το θάνατό του, (230 € τέλος ταφής, 50 € η εκταφή, και περίπου 200 € αν η εκταφή γίνει στη πενταετία, 20 € η φύλαξη οστών), άρα τα έσοδα του Δήμου απ΄ το κοιμητήριο υπερβαίνουν τα 500.000 € ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι και αν το παραπάνω οργανόγραμμα δεν μπορεί να ισχύσει, με λίγη καλή θέληση μπορεί να βρεθεί τρόπος για την πρόσληψη προσωπικού για τις Κυριακές και τις αργίες ή έστω να γίνει έκπτωση στα τέλη ταφής και να επιβαρυνθεί η οικογένεια τους εργάτες ταφής.
Βέβαια, καλό θα ήταν η δημοτική αρχή να εξετάσει καλά το ποσό που καταβάλλεται για το τέλος ταφής. Τα 230 € είναι πλέον μισός μηνιαίος μισθός, και σε λίγο που τα ασφαλιστικά ταμεία θα αδυνατούν να καταβάλουν τα έξοδα κηδείας, θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα για πολλές οικογένειες.
Θέλοντας να βοηθήσουμε ώστε να μην προκαλείτε περαιτέρω ψυχική αναστάτωση στους συμπολίτες μας που χάσανε προσφιλές τους πρόσωπο, να μην έχουμε την επανάληψη των όσων έγιναν την Καθαρά Δευτέρα στα κορεσμένα ψυγεία και Τρίτη στο κοιμητήριο και να μην επιβαρύνεται οικονομικά ο Δήμος, υποβάλλουμε την ανωτέρω πρόταση και είμαστε στη διάθεσή σας για όποιες διευκρινήσεις.
Κάνουμε έκκληση στις δημοκρατικές σας ευαισθησίες που εκφράζονται με την έγκριση της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου για τη μειονότητα που θέλει να αποτεφρωθεί μετά το θάνατό της και ζητούμε να δείξετε την ίδια δημοκρατική ευαισθησία και γι αυτούς που θέλουν να θάπτουν τους προσφιλείς νεκρούς τους άμεσα, μετά το θάνατό τους, χωρίς να προηγηθεί τοποθέτηση στο ψυγείο. Κι αν αυτή η μερίδα δεν είναι μειονότητα, αλλά πλειοψηφία, μην ξεχνάτε ότι η δημοκρατία στηρίζεται στους πολλούς και όχι στους λίγους ή στον πρώτο…  
   
Με τιμή,
 Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Αλεξόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου