Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΞΕΙΣ

Να μάθουμε να προνοούμε στη ζωή μας

O
 Χριστός είπε κάποτε στους μαθητές Του την εξής παραβολή:
Ο  ερχομός της Βασιλείας του Θεού θα μοιάζει με ό,τι έγινε με δέκα κορίτσια, φίλες μιας κοπέλας που θα γινόταν νύφη. Όπως ήταν συνήθεια εκείνη την εποχή, όταν γινόταν γάμος, τον γαμπρό τον περίμεναν οι φίλες της νύφης κρατώντας λυχνάρια, ιδίως αν ο γάμος γινόταν βράδυ και ο γαμπρός ερχόταν από μακριά. Έτσι κι έγινε. Πέντε από τις κοπέλες ήταν συνετές και πέντε άμυαλες.
 Οι άμυαλες πήραν τα λυχνάρια τους μα δεν πήραν μαζί τους και λάδι, ώστε να μπορούν να κρατήσουν τα λυχνάρια αναμένα και να μην σβήσουν. Απεναντίας οι συνετές πήραν μαζί με τα λυχνάρια τους και λάδι στα δοχεία τους. Επειδή όμως ο γαμπρός αργοπορούσε, νύσταξαν όλες και κοιμήθηκαν. Κατά τα μεσάνυχτα ακούστηκε μια φωνή: «έρχεται ο γαμπρός, βγείτε να τον προϋπαντήσετε!»
Όλες λοιπόν οι παρθένες σηκώθηκαν και τακτοποίησαν τα λυχνάρια τους. Οι άμυαλες είπαν τότε στις συνετές: «δώστε μας από το λάδι σας γιατί τα λυχνάρια μας σβήνουν».  Οι συνετές όμως απάντησαν: «όχι, γιατί δεν θα φτάσει και για μας και για εσάς, καλύτερα πηγαίνετε στους πωλητές να αγοράσετε λάδι για τα λυχνάρια σας». Αλλά ενώ πήγαιναν να αγοράσουν λάδι ήρθε ο γαμπρός. Τότε οι κοπέλες που είχαν λάδι μαζί τους και αναμένα τα λυχνάρια τους, μπήκαν στο σπίτι  όπου θα γινόταν ο γάμος και η γιορτή ξεκίνησε. Η πόρτα του σπιτιού όμως έκλεισε. Ύστερα από λίγο φτάνουν και υπόλοιπες κοπέλες κι άρχισαν να φωνάζουν στο γαμπρό: «Κύριε, κύριε άνοιξε μας!» Εκείνος όμως τους αποκρίθηκε: «Αλήθεια σας λέω, δε σας ξέρω». Να είστε λοιπόν άγρυπνοι, γιατί δεν ξέρετε ούτε τη μέρα ούτε την ώρα που θα έρθει ο Υιός του Ανθρώπου».
(Ματθ. 25, 1-13)

Ερμηνευτικά Σχόλια

Τη Μεγάλη Τρίτη γιορτάζουμε ανάμνηση της παραβολής των Δέκα Παρθένων. Οι Πατέρες της εκκλησίας μας όρισαν την αγία αυτή ημέρα για να θυμόμαστε μια από τις πιο παραστατικές και διδακτικές παραβολές του Κυρίου μας.
Δέκα κοπέλες- παρθένες: Οι δέκα παρθένες συμβολίζουν τις ψυχές των ανθρώπων και τη ζωή τους εδώ στη γη. Περιμένουν να έρθει ο γαμπρός, δηλαδή ο Χριστός, και να μπουν μαζί του στη γιορτή του γάμου, δηλαδή στη Βασιλεία των Ουρανών.
Λάδι: Συμβολικά πάλι το λάδι αντιστοιχεί στις καλές μας πράξεις και στην προετοιμασία που κάνει ο καθένας μας όσο ζει. Η σχέση μας με το Θεό δεν πρέπει να είναι τυπική και απλά συναισθηματική, αλλά να είναι ολοκληρωτική συμμετοχή στη ζωή του Χριστού και της Εκκλησίας. Επίσης είναι λάδι (κι όχι νερό) γιατί στην Εκκλησία μας το λάδι είναι σύμβολο καλαγής και συμφιλίωσης. Κατά τη Βάπτιση ο ιερέας αλείφει με λάδι το μωρό δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι ο άνθρωπος συμφιλιώνεται με το Θεό και στο ευχέλαιο χρίει τους πιστούς πάλι με λάδι, επειδή όπως το λάδι μαλακώνει τις πληγές και βοηθά στην επούλωσή τους, έτσι μαλακώνει την ψυχή από τις αμαρτίες και δίνει σ’ αυτές την ευλογία του Θεού.
Οι άμυαλες και οι συνετές κοπέλες-παρθένες: Οι συνετές κοπέλες συμβολίζουν τους ανθρώπους αυτούς που έχουν προετοιμαστεί ακολουθώντας το θέλημα του Θεού, τις ψυχές οι οποίες ζουν αδιάκοπα την λαχτάρα της ένωσής τους με το Νυμφίο της Εκκλησίας, Χριστό. Γι' αυτό αγωνίζονται αδιάκοπα να αποκτούν αρετές και πνευματική προκοπή και να αφήνουν στην άκρη όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία εμποδίζουν την ένωσή τους με το Θεό. Οι άμυαλες παρθένες κοπέλες είναι οι αδιάφορες ψυχές. Είναι εκείνες οι ψυχές οι οποίες απορροφημένες από τα υλικά αγαθά, αδιαφορούν για την πνευματική πρόοδο και την σωτηρία τους ή δεν δίνουν όλο τους τον εαυτό σ’ αυτήν.
Τι θέλει ο Θεός από εμάς: Αυτό που θέλει ο Θεός από εμάς είναι να προσπαθούμε όσο μπορούμε να μην ξεχνάμε το θέλημα του. Να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και να μην αναβάλουμε. Στη ζωή μας έρχονται πολλές ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιούμε. Παράλληλα, ζητά από εμάς να προνοούμε. Να μην τεμπελιάζουμε, αλλά να  σκεφτόμαστε από πριν τι πρόκειται να συμβεί και να προετοιμαζόμαστε. Η τεμπελιά είναι μεγάλη αδυναμία, όπως επίσης και το να μην βάζουμε το μυαλό μας και την καρδιά μας να εργαστούν από πριν γι’ αυτό που θα έχουμε μπροστά μας. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την πνευματική ζωή, αλλά, γενικότερα, με κάθε εργασία μας. Με το σχολείο μας, όπου αν δεν διαβάσουμε από πριν, όταν θα έρθει η ώρα να μας εξετάσει ο δάσκαλός μας, θα είμαστε ανέτοιμοι και θα αποτύχουμε. Το ίδιο και σε κάθε άλλο έργο. Χρειάζεται να προετοιμαζόμαστε με επιμέλεια και προσοχή.

Ερωτήσεις

1. Τι συμβολίζουν στην παραβολή οι δέκα κοπέλες;
2. Τι συμβολίζει το λάδι;
3. Γιατί ο γαμπρός έκλεισε την πόρτα στις άμυαλες κοπέλες, ενώ δέχτηκε τις συνετές;
4. Πώς μπορούμε να είμαστε προνοητικοί στη ζωή μας;
5. Τι θέλει ο Θεός από εμάς;

Συμπέρασμα

Να μάθουμε να προνοούμε στη ζωή μας, για να μη χάνουμε τις ευκαιρίες τόσο τις υλικές, όσο και τις πνευματικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου