Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 9

Τα νήπια της Βηθλεέμ

Όταν γεννήθηκε ο Χριστός, την Ιουδαία και την Παλαιστίνη την είχαν υπό την κυριαρχία τους οι Ρωμαίοι. Αυτοί είχαν ορίσει ως βασιλιά και διοικητή της περιοχής τον Ηρώδη. Όταν ο Ηρώδης έμαθε από τους Μάγους που είχαν έρθει από τα βάθη της Ανατολής ότι είχε γεννηθεί ένας καινούριος βασιλιάς, φοβήθηκε ότι θα χάσει το θρόνο του και γι’ αυτό ζήτησε από τους Μάγους να έρθουν να του πουν πού ακριβώς βρισκόταν ο Χριστός, ώστε να πάει κι ο ίδιος να τον προσκυνήσει. Ο βαθύτερος σκοπός του όμως ήταν να σκοτώσει το νεογέννητο Χριστό. Οι Μάγοι όμως πληροφορήθηκαν από Άγγελο στο όνειρό τους ότι δεν έπρεπε να ξαναπάνε στον Ηρώδη, ενώ και ο Ιωσήφ ειδοποιήθηκε να παραλάβει την Παναγία και το Χριστό και να φύγει από τη Βηθλεέμ και να πάει στην Αίγυπτο.
Ο Ηρώδης διέταξε να σφάξουν όλα τα παιδιά της Βηθλεέμ που ήταν κάτω από δύο χρονών και πραγματικά οι Ρωμαίοι έσφαξαν 14000 νήπια! Διέταξε να τ’ αφήσουν άταφα, για να περάσει ο ίδιος να τα δει! Τα έθαψαν μετά σε ομαδικό λάκκο! Είναι οι πρώτοι μάρτυρες για το Χριστό! Η παράδοση αναφέρει ότι πάνω από τον ομαδικό τάφο των μαρτύρων έλαμπε κάθε νύχτα ένα ουράνιο φως και έβγαινε και θείο μύρο, που φανέρωνε ότι η θυσία των παιδιών αυτών, ακόμα κι αν δεν ήξεραν τα ίδια γιατί έγινε, ήταν θυσία για την πίστη του Χριστού.
«Φωνή εν Ραμά ηκούσθη, θρήνος και κλαυθμός και οδυρμός πολύς… Ραχήλ κλαίουσα τα τέκνα αυτής…» είχε γράψει μετά από όραμα ο προφήτης Ιερεμίας. Κι αυτή είναι μια ακόμη προφητεία που επαληθεύθηκε για το Χριστό. Τώρα τα νήπια της Ιουδαίας ζουν σαν Άγγελοι στον ουρανό, ενώ κάποια από τα λείψανά τους σώζονται ακόμα και σήμερα, στοιβαγμένα σε μια στοά του υπογείου της Βηθλεέμ, εκεί όπου είναι ο ναός της Γέννησης του Χριστού. Άλλα από τα λείψανά τους βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστίνου.
Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των 14000 νηπίων της Βηθλεέμ στις 29 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο.

Ερμηνευτικά σχόλια
Ηρώδης: ο ηγεμόνας της Παλαιστίνης, ένας σκληρός και κακός άνθρωπος, ο οποίος δεν είχε άλλο νόημα στη ζωή του, παρά να κρατά την εξουσία του. Ήταν επιδειξιομανής. Ανέλαβε να ξαναχτίσει το ναό του Σολομώντα και η επισκευή και ανοικοδόμηση κράτησαν περίπου 80 χρόνια. Το έργο το συνέχισαν οι διάδοχοί του. Όταν γεννήθηκε ο Χριστός, ανησύχησε για το θρόνο και την εξουσία του, διότι πίστευε ότι ο Χριστός θα ήταν ένας κοσμικός άρχοντας. Ότι θα γεννιόταν για να ελευθερώσει τους Ισραηλίτες από τους Ρωμαίους και να γίνει βασιλιάς τους αντί για εκείνον, τον Ηρώδη.
οι Μάγοι: σοφοί και καλοπροαίρετοι άνθρωποι, οι οποίοι αναζητούσαν την αλήθεια στη ζωή τους. Έτσι, όταν βλέπουν το αστέρι στον ουρανό, θα καταλάβουν ότι εδώ πρόκειται για ένα σημάδι από το Θεό. Έτσι, περίπου δύο χρόνια θα ταξιδέψουν σε διάφορα μέρη, για να φτάσουν τελικά στη Βηθλεέμ, όπου θα αναζητήσουν το Χριστό. Θα τους προσφέρουν χρυσό, λιβάνι και σμύρνα, δηλαδή τα δώρα που ταιριάζουν σε βασιλιά (το χρυσάφι), σε Θεό (το λιβάνι) και σε κάποιον που επρόκειτο να πεθάνει για τη σωτηρία του κόσμου (σμύρνα το άρωμα που έβαζαν στους νεκρούς, πριν τους θάψουν). Θα υπακούσουν στο όνειρο του Αγγέλου και δεν θα πούνε στον Ηρώδη πού βρισκόταν ο Χριστός. Τα ονόματά τους φαίνεται ότι ήταν Βαλτάσαρ, Γασπάρ και Μελχιόρ.
ο Ιωσήφ στην Αίγυπτο: ο Χριστός από την πρώτη στιγμή της ζωής του θα είναι ξένος για τον κόσμο και πρόσφυγας. Θα φύγει για την Αίγυπτο, για να μην μαρτυρήσει μαζί με τα άλλα νήπια. Ο Ιωσήφ θα προστατέψει τόσο το Χριστό όσο και την Μητέρα Του την Παναγία. Ο Θεός θα επιτρέψει τα μικρά παιδάκια, τα νήπια της Βηθλεέμ, να μαρτυρήσουν για την αγάπη του, μολονότι δεν έφταιγαν σε τίποτα. Σε ανταπόδοση, θα τα έχει για πάντα κοντά Του στη Βασιλεία των Ουρανών. Θα είναι άγιοι. Τα νήπια είναι οι πρώτοι μάρτυρες στην ιστορία της Εκκλησίας, μετά τη Γέννηση του Χριστού.
διέταξε να τα αφήσουν άταφα: απορούμε για το μέγεθος της κακίας του βασιλιά. Ανυπεράσπιστα παιδάκια, ο κακούργος και σκληρός άρχοντας τα θανατώνει, για να εξασφαλίσει ότι ο Χριστός θα πεθάνει. Και τα αφήνει άταφα, για να διαπιστώσει ότι δεν κινδυνεύει ο θρόνος του. Κι όμως, ο Χριστός έχει φύγει. Τυφλωμένος από την αρχομανία και την κακία ο βασιλιάς δεν μπορεί να σκεφτεί ότι όταν ο Θεός έχει το σχέδιό του, τότε τίποτε και κανείς δεν μπορεί να νικήσει την δύναμή Του. Η σφαγή των νηπίων είναι ένα τεράστιο έγκλημα. Ο Ηρώδης δε θα ζήσει πολύ καιρό μετά από αυτό το έγκλημα. Πέθανε από μια οδυνηρή ασθένεια, η οποία τον παρέλυσε και του σάπισε το κάτω μέρος του κορμιού του.
ουράνιο φως: αυτό το φως δείχνει ότι ο Θεός ευλόγησε αυτά τα παιδάκια και έστειλε τη χάρη Του και πάνω από τα σώματά τους. Την ίδια στιγμή μας ζητά να μοιάσουμε αυτά τα παιδάκια στην αθωότητα και στην αποφυγή της κακίας, ενώ να αποφύγουμε να μοιάσουμε τον Ηρώδη, δηλαδή να μην είμαστε απασχολημένοι με τον εαυτό μας, να μην μας νοιάζουν οι άλλοι και να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και κακό σ’ αυτούς, αρκεί εμείς να δοξαστούμε. Τα Χριστούγεννα είναι μία ωραία ευκαιρία να γιορτάσουμε μαζί με το Χριστό την παιδικότητα, την αθωότητα, την θεϊκή κοινωνία και να ξαναγεννηθεί ο Χριστός μέσα μας με την θεία κοινωνία. Να μην μείνουμε κολλημένοι στα δώρα μόνο, στα κάλαντα, στα τραγούδια, στις διακοπές, στην ξεκούραση, στα έθιμα αλλά να χαρούμε την παρουσία του Χριστού νηπίου. Κι αυτό γίνεται με τη ζωή της Εκκλησίας. Να μη μείνουμε στην αδιαφορία έναντι του Χριστού, ούτε στην κακία του Ηρώδη, αλλά στην χαρά και την αθωότητα και την θυσία των νηπίων και των Μάγων.

Ερωτήσεις
1. Γιατί ο Ηρώδης ήθελε από τους Μάγους να του πούνε πού ήταν ο Χριστός;
2. Τι δείχνουν οι Μάγοι στη ζωή μας;
3. Γιατί ο Ηρώδης θανάτωσε τα νήπια;
4. Τι μας δείχνει τελικά το γεγονός ότι ο Χριστός γλίτωσε από τα σχέδια του Ηρώδη;
5. Τι σημαίνει το ότι τα νήπια είναι οι πρώτοι μάρτυρες του Χριστού;
6. Για τους χριστιανούς ποιο είναι το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων;

Συμπέρασμα
Αυτά τα Χριστούγεννα να ξαναγεννηθεί ο Χριστός μέσα μας με τη Θεία κοινωνία και τη ζωή της Εκκλησίας και να μην μείνουμε σαν τον Ηρώδη, κλεισμένοι στον εαυτό μας!





Βρείτε πέντε λέξεις από την ιστορία ξεκινώντας από το τέλος προς την αρχή
ΗΓΦΔΣΑΦΗΣΩΙΚΞΗΓΦΙΟΓΑΜΛΟΙΘΥΤΡΣΗΔΩΡΗΞΗΥΤΡΜΕΕΛΘΗΒΗΓΦΔΞΑΙΠΗΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια: