Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 8

Ο Άγιος Ταρσίζιος

Ο άγιος Ταρσίζιος ήταν ένα δωδεκάχρονο παιδί που το χαρακτήριζε ενθουσιώδη αγάπη για την λατρεία της Εκκλησίας και έτσι διακονούσε τους ιερείς στην ιερουργία του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Προσηλωμένο στην ιερή του ευθύνη με πλήρη συναίσθηση ότι συμμετείχε ενεργά σε ότι πιο ιερό, σε ότι πιο άγιο υπάρχει στην γη. Σπάνιο χάρισμα για μία παιδική ψυχή που η ύπαρξη του είχε γίνει ένα με τον Κύριο Ιησού Χριστό. Ήταν μαθητής του επισκόπου Ρώμης Στεφάνου και από μικρή ηλικία διακονούσε στις εκκλησιαστικές συναθροίσεις.
Με το ξέσπασμα του διωγμού στα χρόνια των αυτοκρατόρων Ουαλεριανού και Γαληνού το 257 μ. Χ. πολλοί χριστιανοί βασανιζότανε στις ρωμαϊκές φυλακές. Η Εκκλησία αποφασίζει να τους μεταδώσει με μυστικό τρόπο τα Άχραντα Μυστήρια για τους στηρίξει στις τελευταίες τους στιγμές. Ανάμεσα στους πολλούς που εμπιστεύονται για αυτή τη τόσο σημαντική τόσο σπουδαία τόσο ιερή μα και πολύ επικίνδυνη αποστολή ήταν και ο Ταρσίζιος. Το ήθος του, τα σπάνια για την ηλικία του χαρίσματα και η παιδική του ηλικία που δεν θα κινούσε υποψίες ήταν τα κριτήρια για την ανάθεση ενός τόσο μεγαλειώδους έργου.
Μέσα σε ένα αργυρό κουτί με πολλή προφύλαξη μετά την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας ξεκίνησε για την εκπλήρωση της ιερής αποστολής για τους αδερφούς χριστιανούς που βασανιζότανε μέσα στην φυλακή για τον Χριστό. Αυτό του έδινε περισσή δύναμη και κουράγιο να ξεπεράσει τους φόβους του. Γεγονός αξιοθαύμαστο για τα κοινά ανθρώπινα μέτρα αυτή η αταλάντευτη πορεία σε επιλογές που θέτουν την ζωή σε τόσο μεγάλο κίνδυνο και μάλιστα όλα αυτά από ένα μικρό παιδί. Δυστυχώς στο δρόμο γίνεται αντιληπτός από μία παρέα παιδιών που τον ήξεραν και ήταν ειδωλολάτρες, καθώς και στρατιώτες λίγο πριν φτάσει στις φυλακές και απαιτούν από το νεαρό Ταρσίζιο να τους παραδώσει τα άχραντα μυστήρια.
Εκείνη την στιγμή κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να τα προφυλάξει και ας χάσει την ζωή του αρκεί να μην πέσουν σε ειδωλολατρικά χέρια και τα βεβηλώσουν. Περικυκλώνεται, ξυλοκοπείται, λιθοβολείται με μανία. Πέφτει αιμόφυρτος και πεθαίνει. Τον πλησιάζουν για να του πάρουν αυτό που με την ίδια του την ζωή προστάτευε και έντρομοι ανακαλύπτουν ότι τα Άχραντα Μυστήρια θαυματουργικά είχαν εξαφανιστεί. Παράτησαν το νεκρό σώμα και έφυγαν. Ήταν 15 Αυγούστου του έτους 257 μ. Χ.
Οι χριστιανοί παρέλαβαν ευλαβικά το άγιο λείψανο του και το μετέφεραν στο κοιμητήριο (κατακόμβη) του τάφου του Αγίου Καλλίστου (στη Ρώμη), όπου μέχρι σήμερα δείχνουν το σημείο του τάφου του. Αργότερα ο επίσκοπος Ρώμης Δάμασος τοποθέτησε πάνω στον τάφο του, το έξης επίγραμμα: «… Ενώ ο Άγιος Ταρσίζιος έφερε τα μυστήρια του Χριστού, κάποιος με χέρι βέβηλο πήγε να τα μολύνει. Κείνος όμως προτίμησε να δώσει τη ζωή του, παρά να δώσει στα σκυλιά (δηλ. στους ανθρώπους που ήταν λυσσασμένοι εναντίον του Χριστού)… τους θείους μαργαρίτες».
Η Εκκλησία τιμά την μνήμη του την 15η Αυγούστου.

Ερμηνευτικά σχόλια
δωδεκάχρονο παιδί: με τα σημερνά δεδομένα ο άγιος ήταν ένα από τα παιδιά εκείνα που βοηθούν στο άγιο βήμα, που βρίσκονται κοντά στον ιερέα όταν γίνεται το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Τα παιδιά του ιερού δεν πηγαίνουν εκεί για να μιλήσουν, αλλά για να βοηθήσουν ώστε η λατρεία της Εκκλησίας να είναι όμορφη. Το παιδί που κρατά το κερί μοιάζει με τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, ο οποίος ήταν το λυχνάρι για να φωτίσει τον κόσμο ώστε να έρθει ο Χριστός. Είναι έργο που προϋποθέτει αγάπη και ζήλο.
Να τους μεταδώσει τα άχραντα μυστήρια: Οι ιερείς δεν μπορούσαν να πάνε στη φυλακή για να κοινωνήσουν τους χριστιανούς. Υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να τους ψάξουν και να συλλάβουν και τους ίδιους, αλλά και α πετάξουν κάτω τα άγια μυστήρια ή να τα κοροϊδέψουν. Η Θεία Κοινωνία είναι το ιερότερο που υπάρχει στη ζωή. Είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και γι’ αυτό πάντοτε καλούμαστε να είμαστε προσεχτικοί όταν κοινωνούμε, να μην μας πέσει κάτω, να ανοίγουμε σωστά το στόμα μας, να λέμε το όνομά μας και να σκεφτόμαστε ότι είναι ο Χριστός Τον οποίο βάζουμε μέσα μας. Γι’ αυτό τότε έστελναν τα παιδιά που διακονούσαν στο ιερό, κρύβοντας την θεία κοινωνία σε ένα μήλο, το οποίο το κούφωναν από μέσα, ή βάζοντάς την σε κάποιο πράγμα το οποίο το είχαν ανάγκη οι φυλακισμένοι. Αυτός ήταν ο τρόπος που έδειχνε την εξυπνάδα, τον σεβασμό αλλά και την επιθυμία των ανθρώπων να κοινωνήσουν πριν ή κατά την διάρκεια των μαρτυρίων.
έγινε αντιληπτός: είχε έρθει η ώρα του μαρτυρίου για τον Ταρσίζιο. Τα παιδιά που τον ήξεραν τον κάλεσαν να μείνει μαζί τους για να παίξουν. Όμως όταν είδαν ότι κρατούσε κάτι στον κόρφο του, του επιτέθηκαν για να του το πάρουν. Δεν πίστευαν στο Χριστό και η θεία κοινωνία ήταν γι’ αυτούς τίποτα. Όμως για τον Ταρσίζιο ήταν το παν. Έτσι προτίμησε να πεθάνει, παρά να αφήσει την θεία κοινωνία από τα χέρια του.
Είχαν εξαφανιστεί: ο Χριστός υποδέχτηκε την ψυχή του Ταρσίζιου στον ουρανό και μαζί ένας άγγελος πήρε τα μυστήρια και τα έκρυψε από τα βέβηλα μάτια των ειδωλολατρών. Έτσι ο άγιος μαρτύρησε και η Εκκλησία πάντοτε τιμά την μνήμη του, αλλά και την ίδια στιγμή μάς άφησε ένα ωραίο παράδειγμα αγάπης για το Χριστό και την Θεία Κοινωνία.
θείους μαργαρίτες: η θεία Κοινωνία είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, όπως ο Ίδιος μας παρέδωσε το βράδυ του Μυστικού Δείπνου. Είναι ανάμνηση του Χριστού η τέλεση της Θείας Ευχαριστίας και την ίδια στιγμή κοινωνία του Ίδιου του Χριστού. Όποιος κοινωνά με φόβο Θεού, πίστη και αγάπη, δηλώνει ότι είναι χριστιανός, ότι θέλει να αγαπά το Χριστό, ότι δε θέλει να νικιέται από τις αμαρτίες και το κακό και ότι θέλει να είναι μαζί με το Χριστό και την ίδια στιγμή είναι μέλος της Εκκλησίας. Γι’ αυτό και κοινωνούμε όλοι μαζί από το ίδιο ποτήριο. Για να δείξουμε ότι αγαπάμε ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί το Χριστό. Όταν λοιπόν θέλουμε να κοινωνήσουμε, προσπαθούμε να έχουμε συγχωρέσει όσους μα ς στενοχώρησαν, να έχουμε αγάπη στην καρδιά μας, να έχουμε μετανιώσει για τα μικρότερα ή μεγαλύτερα λάθη μας και να πιστεύουμε στο Χριστό. Κυρίως, να είμαστε χαρούμενοι και να θέλουμε να κοινωνούμε συχνά. Και ο Χριστός μας αγιάζει και μας δίνει χαρά και ζωή. Χωρίς την θεία Κοινωνία δεν υπάρχει Εκκλησία. Κι αυτό ας το μάθουμε από την μικρή μας ηλικία.
Συμπέρασμα
Η Εκκλησία με τη Θεία Κοινωνία μας δίνει χαρά και αιώνια ζωή!


Βρες στο κρυπτόλεξο 6 λέξεις από την ιστορία:

Τ Α Ρ Σ Ι Ζ Ι Ο Σ Σ Ι Ρ
Ι Χ Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α Θ Ρ
Σ Α Η Ω Μ Υ Σ Τ Η Ρ Ι Ο
Τ Ρ Λ Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ Θ Γ
Α Α Υ Κ Ο Υ Τ Ι Ο Ν Α Ω

-------------------------------/-------------------------------------/------------------------------/

------------------------------/---------------------------------/-----------------------------------/

Δεν υπάρχουν σχόλια: