Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 7

Η Αγία Ευτροπία

Στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, στην περιοχή της Μεσοποταμίας, ζούσε μία ευσεβής γυναίκα που λεγόταν Θωμαΐδα. Αυτή είχε γίνει μοναχή και κοντά της ζούσαν δύο αδελφές, η Λιβύη και η Λεωνίς καθώς και το εννιάχρονο κορίτσι της Λιβύης, η Ευτροπία. Είχε ξεσπάσει διωγμός στην περιοχή από έναν άγριο διοικητή που λεγόταν Σελήνος. Κάποιος κατήγγειλε τις τρεις κοπέλες ότι πίστευαν στο Χριστό και στρατιώτες πήγαν και τις συνέλαβαν. Τις οδήγησαν στον Σελήνο. Εκείνος προσπάθησε με υποσχέσεις να τις δελεάσει και να αλλάξουν πίστη. Μάλιστα, ενώ συζητούσαν, ο Σελήνος διέταξε να λύσουν την Ευτροπία, για να της δώσει την ευκαιρία να διαφύγει. Τότε η μητέρα της η Λιβύη είπε στην Ευτροπία: «Μην φύγεις». Και η Ευτροπία παρέμεινε, μαζί με την μητέρα και την θεία της.
Ο Σελήνος άρχισε τις απειλές. Αυτές απάντησαν με ένα στόμα ότι ήταν χριστιανές και δεν επρόκειτο να αλλάξουν την πίστη τους, όσα μαρτύρια κι αν υπέφεραν. Σκέφτηκε στη συνέχεια να πάρει ξεχωριστά την Ευτροπία. Στις υποσχέσεις και τα καλοπιάσματά του η Ευτροπία του απάντησε ότι ο Χριστός είναι η αλήθεια και δεν μπορούσε να αφήσει την αλήθεια για να ακολουθήσει τους ψεύτικους θεούς και να χάσει το σκοπό της ζωής της που ήταν η αγάπη προς το Θεό. Του ζήτησε μάλιστα να την βασανίσει πρώτη. Αυτός διέταξε να την τεντώσουν σε ένα ξύλο και να την χτυπήσουν αλύπητα. Το ίδιο και την μητέρα και τη θεία της. Το βράδυ ήρθε ένας άγγελος και τις έκανε καλά.
Την άλλη μέρα, ο Σελήνος διέταξε να έρθουν μπροστά του. Με έκπληξη διαπίστωσε ότι ήταν σα να μην είχαν πάθει κανένα μαρτύριο. Τότε ο τύραννος διέταξε να αποκεφαλίσουν την Λιβύη, διότι θεωρούσε ότι αυτή επηρέαζε και την αδελφή και την κόρη της. Στη συνέχεια, παρά τις προσπάθειές του, κατάλαβε ότι ούτε οι άλλες θα άλλαζαν γνώμη. Διέταξε και έκαψαν την Λεωνίδα σε ένα καμίνι με φωτιά και την μικρή Ευτροπία, που δεν έφυγε, όταν μπορούσε, να την αποκεφαλίσουν. Τότε πριν το μαρτύριο ήρθε και η Θωμαΐς που τις προστάτευε και τις καθοδηγούσε στη ζωή του Χριστού. Προσευχήθηκε γι’ αυτές και υπέμειναν με καρτερία το μαρτύριο, επικαλούμενες την βοήθεια του Κυρίου. Η Ευτροπία μάλιστα έβαλε τα χέρια της πίσω και έσκυψε το κεφάλι στους δήμιους χωρίς να παραπονεθεί.
Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη τους κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου.

Ερμηνευτικά σχόλια
πίστευαν στο Χριστό: εκείνα τα χρόνια ο μοναχισμός δεν ήταν οργανωμένος. Όμως υπήρχαν άνθρωποι και άνδρες και γυναίκες που ένιωθαν ότι το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή τους είναι ο Χριστός. Και έτσι αφιέρωναν τον εαυτό τους στο Χριστό, αποφάσιζαν δηλαδή να μην κάνουν οικογένεια, αλλά να ζούνε με προσευχή, θεία κοινωνία, μελέτη του Ευαγγελίου και ως μία μικρή δική τους οικογένεια. Έτσι είχε γίνει και με την αγία Θωμαΐδα, η οποία είχε συγκεντρώσει κοντά της αρκετές κοπέλες, μεταξύ των οποίων και οι τρεις αυτές που μαρτύρησαν για το Χριστό. Στην περίοδο των διωγμών όμως ήταν δύσκολο να παραμείνουν οι άνθρωποι πιστοί στο Χριστό, χωρίς να κληθούν να δικαστούν και να επιλέξουν Χριστό ή είδωλα. Υπήρχαν διάφοροι που περίμεναν να βρούνε την ευκαιρία από ζήλο ή από κακία ή επειδή θεωρούσαν ότι οι χριστιανοί ήταν επικίνδυνοι για την κοινωνία, τους καταγγέλλανε και οι στρατιώτες της ρωμαϊκής εξουσίας που κυβερνούσε τον κόσμο τους συλλαμβάνανε. Έτσι έγινε και με τις τρεις κοπέλες.
μητέρα: ο διοικητής και τύραννος της περιοχής σκέφτηκε να πιέσει την μητέρα της Ευτροπίας, για να αλλάξει γνώμη. Θεωρούσε ότι καμία μητέρα δεν θα άφηνε τα παιδί της να πεθάνει, ιδίως όταν είναι μικρό. Η μάνα όμως ξέρει ότι η πίστη στο Χριστό είναι το ωραιότερο που υπάρχει στη ζωή και έτσι, ενώ δίνεται η ευκαιρία στην μικρή κόρη να φύγει, η μάνα την προτρέπει: «μην φύγεις». Είναι συγκλονιστική η σκηνή. Δείχνει ότι όταν υπάρχει η αγάπη για το Χριστό, τότε ακόμη και το ίδιο το δώρο της ζωής χωρίς το Χριστό δεν έχει νόημα. Η αγάπη της μητέρας δεν θα ήταν πλήρης χωρίς την αγάπη για το Χριστό. Αυτό βέβαια δύσκολα θα το κάναμε στην εποχή μας, γιατί βάζουμε άλλες προτεραιότητες, πιο πάνω από την αλήθεια που είναι ο Χριστός.
ο Χριστός είναι η αλήθεια: τίποτε στη ζωή δεν έχει πραγματική αξία αν δεν είναι συνδεδεμένο με την αλήθεια, που είναι ο Χριστός. Όλα μπορούμε να τα ζήσουμε, να τα χαρούμε, αν όμως δεν έχουμε πίστη τότε δεν μπορούν να μας οδηγήσουν στην ευτυχία. Ακόμη και ο θάνατος για το Χριστό, σε ακραίες καταστάσεις, είναι προτιμότερος από μία ζωή μακριά του. Ο κόσμος σήμερα, και το ταγκαλάκι ιδιαιτέρως, μας έχει κάνει να πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε ευτυχία και χαρά στα όσα ο πολιτισμός μας δίνει. Όμως μια τέτοια ευτυχία είναι μάταιη. Ας μάθουμε λοιπόν ότι η πίστη στο Χριστό είναι ό,τι σπουδαιότερο.
τις έκανε καλά: ήταν ένα σημάδι για τον ειδωλολάτρη τύραννο αυτό, για να καταλάβει ότι ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός και όποιος πιστεύει σ’ Αυτόν μπορεί να νικήσει κάθε κακό, ακόμη και τον σωματικό θάνατο. Ήταν μια ευκαιρία σε αυτόν να μετανοήσει, αλλά δεν την αξιοποιήσει. Το ταγκαλάκι δεν τον άφησε, αλλά και εκείνος υποχώρησε στις σκέψεις που του έβαζε το ταγκαλάκι. Αυτό συμβαίνει με όσους ανθρώπους ζούνε στο ψέμα. Δεν πιστεύουν, ακόμη κι αν όσα βλέπουν για την πίστη είναι ολοφάνερα.
έβαλε τα χέρια της πίσω: η μοναχή Θωμαΐδα ενίσχυσε τις δύο κοπέλες στο μαρτύριό τους. Δεν τις εγκατέλειψε, αλλά ήταν κοντά τους. Αυτό κάνουν όχι μόνο οι φυσικοί γονείς, αλλά και οι πνευματικοί μας γονείς, που είναι όσοι μας οδηγούν στο Χριστό, μας μαθαίνουν την αλήθεια. Κι αυτοί είναι οι ιερείς, είναι οι ανάδοχοί μας, οι νονοί και οι νονές μας που πιστεύουν στο Χριστό, είναι οι μοναχοί και οι μοναχές που μας καθοδηγούν. Και τότε βλέπουμε ότι έχουμε πάρει πολλή δύναμη. Μας χρειάζεται η αγάπη τόσο του Θεού όσο και των ανθρώπων. Η μικρή Ευτροπία με ταπείνωση και αγάπη και πίστη στο Χριστό αποδέχεται το μαρτύριο. Δεν διαμαρτύρεται, δεν κλαίει μπροστά στο θάνατο, αλλά είναι δυνατή. Και γίνεται αγία.
Ευτροπία: το όνομά της σημαίνει καλότροπη. Αυτή που έχει καλοσύνη, αγάπη, σεβασμό και την ίδια στιγμή ξέρει τι θέλει στη ζωή της. Και η Ευτροπία ήθελε την Αλήθεια, δηλαδή το Χριστό. Η Ευτροπία είχε τρόπους, μαθημένη ασφαλώς από την μητέρα της, υπακοή στο καλό που η μητέρα της και όσοι την αγαπούσαν την δίδασκαν, αλλά και την ίδια στιγμή αποφασιστικότητα στη ζωή της. Ας μάθουμε κι εμείς από την μικρή μας ηλικία να έχουμε τον τρόπο αναζήτησης της Αλήθειας που είναι ο Χριστός, να θεωρούμε την Αλήθεια της πίστης το σημαντικότερο στοιχείο της ζωής μας και να υπακούμε σε ό,τι καλό και δεν χρειάζεται να αναζητούμε την αλήθεια αλλού, κάνοντας περιπλανήσεις στο ψέμα.
Ερωτήσεις
1. Γιατί η μητέρα της Ευτροπίας δεν της άλλαξε γνώμη και της είπε να μην φύγει;
2. Τι σημαίνει ότι ο Χριστός είναι η Αλήθεια;
3. Γιατί ο Χριστός έστειλε τον άγγελο για να θεραπεύσει τις τρεις κοπέλες;
4. Γιατί ο τύραννος παρέμεινε αμετανόητος;
5. Ποιες αγάπες χρειαζόταν η Ευτροπία;
6. Τι σημαίνει το όνομα Ευτροπία;
Συμπέρασμα
Ο Χριστός είναι η αλήθεια και δεν χρειάζεται να περιπλανιόμαστε μακριά Του!


ΞΗΓΦΑΙΣΟΙΝΥΟΙ ΟΙΡΥΤΡΑΜΞΞΚΞΣΟΤΣΙΡΧΚΚΚΛΙΣΩΓΥΕΦΣΔΦΓΟΝΑΙΤΗΛΚΟΙΔΑΞΑΔΙΑΜΩΘΗΚΣΟΝΗΛΕΣΞΣΙΝΩΕΛΗΥΒΙΛΓΑΙΠΟΡΤΥΕ
Βρες στο κρυπτόλεξο 10 λέξεις ΑΝΑΠΟΔΑ από την ιστορία που άκουσες και διάβασες. Τις λέξεις θα τις βρεις διαβάζοντας με προσοχή τα γράμματα το ένα μετά το άλλο.