Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 6

Η Αγία Ακυλίνα, η δεκάχρονη μάρτυς

Βρισκόμαστε στην Παλαιστίνη, στην πόλη Βύβλο. Αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν τότε ο Διοκλητιανός (φοβερός πολέμιος των Χριστιανών). Εκεί ζούσε μια μικρή χριστιανή η Ακυλίνα, η οποία ήταν τότε 10 χρονών. Ήταν θυγατέρα ενός άρχοντα της Βύβλου της Φοινίκης, του Ευτόλμιου. Βαπτίσθηκε σε ηλικία πέντε ετών από τον επίσκοπο Ευθάλιο και από ηλικίας δέκα ετών δίδασκε στις συνομήλικές της να απέχουν από τα είδωλα και να προστρέχουν στον Χριστό, με τέτοιον ζήλο ώστε κάποιος Νικόδημος την κατήγγειλε στον ανθύπατο Βολουσιανό, στον οποίο ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός είχε αναθέσει να εφαρμόσει στην περιοχή αυτή τα πρώτα διατάγματα του διωγμού.
Ο ανθύπατος την κάλεσε να την ρωτήσει αν αληθεύουν οι κατηγορίες εναντίον της. Η αγία απάντησε:
- Ναι! Πιστεύω με όλη μου την ψυχή στο Χριστό!
Αμέσως εκείνος διέταξε να βασανιστεί! Και δεν λυπήθηκε την ηλικία της. Την χτύπησαν αλύπητα. Η Ακυλίνα φώναζε συνεχώς: « Κύριε, βοήθησέ με! Δεν θα σε αρνηθώ ποτέ!»
Μετά από σκληρά βασανιστήρια την πέταξαν έξω από την πόλη θεωρώντας ότι ήταν νεκρή. Εκεί ήλθε να την βοηθήσει άγγελος Κυρίου, ο οποίος την έκανε καλά. Τότε η Αγία επέστρεψε στον ανθύπατο. Χωρίς να την καταλάβουν οι φρουροί του, μπήκε στο σπίτι του και στο δωμάτιο και τον ξύπνησε ζητώντας να την οδηγήσει στο μαρτύριο, για να πεθάνει για την αγάπη του Χριστού. Εκείνος ξύπνησε περίτρομος και κάλεσε βοήθεια. Εν συνεχεία, κατηγορώντας την αγία ότι χρησιμοποιούσε την μαγεία, για να μην την καταλαβαίνουν οι φρουροί και να γίνει καλά από τις πληγές της, διέταξε να αποκεφαλισθεί την επομένη. Τα τίμια λείψανα της μεταφέρθηκαν πολλά χρόνια αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, σε ναό αφιερωμένο στην μνήμη της, κοντά στην Αγορά –Φόρο, όπου και έτυχαν μεγάλης τιμής.
Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη της στις 13 Ιουνίου κάθε χρόνο.

Ερμηνευτικά σχόλια
πνευματική προκοπή: η αγία από την μικρή της ηλικία ήταν κοντά στο Χριστό. Αυτή της έδινε δύναμη και ζωή και δεν την έκανε να μένει ευχαριστημένη που μόνο αυτή πίστευε. Ήθελε να βοηθήσει και άλλα κορίτσια της ηλικίας της να γνωρίσουν την αληθινή πίστη. Ο άνθρωπος που πιστεύει, θέλει να πιστέψουν και οι άλλοι. Αυτό είναι η αγάπη. Η προσπάθεια αυτή γίνεται σε έναν κόσμο και σε μια εποχή όπου είχε κηρυχτεί διωγμός εναντίον των χριστιανών. Το να είσαι χριστιανός και να μιλάς για το Χριστό δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Σήμερα θα σκεφτόμασταν να γλιτώσουμε τον εαυτό μας από το κακό και το θάνατο. Τότε όμως οι χριστιανοί είχαν ενθουσιασμό και όρεξη. Και ο Χριστός τους βοηθούσε να αντέξουν.
είδωλα: είναι οι ψεύτικοι θεοί της αρχαιότητας, που δεν είχαν σχέση με την αλήθεια, αλλά ήταν δημιουργημένοι από τους ανθρώπους όμοιοι με αυτούς. Η αρχαία θρησκεία δεν μπορούσε να συγκριθεί με την αλήθεια του χριστιανισμού. Δίδασκε τους ανθρώπους να είναι παραδομένοι στα πάθη τους, αρκεί να προσφέρανε θυσίες στους αρχαίους θεούς. Ο χριστιανισμός διδάσκει την αγάπη, την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα πάθη και τις κακίες, όπως επίσης και να βάζει πάνω από όλα τη σχέση με το Χριστό, την κοινωνία μαζί Του και την μεταμόρφωση της καρδιάς μας. Κάθε εποχή βέβαια έχει τα είδωλά της. Κι αυτό γιατί η καρδιά μας δεν είναι γεμάτη από τον Χριστό, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε την ανάγκη να στραφούμε προς διάφορα ανθρώπινα πρότυπα. Στη σύγχρονη εποχή είναι τραγουδιστές, ηθοποιοί, ποδοσφαιριστές, άνθρωποι που παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο στην τηλεόραση και έχουν φανατικούς θαυμαστές των ταλέντων τους ή της ομορφιάς τους. Ας μην ξεχνούμε όμως ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να δώσουν νόημα και σκοπό στη ζωή μας, αλλά μόνο ο Χριστός.
Κύριε βοήθησέ με: η δεκάχρονη Ακυλίνα είναι αποφασισμένη να παλέψει για την πίστη της. Στον αγώνα της αυτό ζητά βοήθεια από το Χριστό και την προσευχή. Δεν θα νικηθεί από την ειδωλολατρία. Η πνευματική της προκοπή είναι τέτοια που κατέχει την αλήθεια και είναι ελεύθερη ακόμη και από την ανάγκη της ζωής.
πηγαίνει στον ανθύπατο και πάλι: η αγία ξέρει ότι τα πάντα στη ζωή της είναι ο Χριστός. Γι’ αυτό επιστρέφει στο σπίτι του ανθύπατου, γιατί δεν θέλει να πιστέψει ο ανθύπατος ότι την νίκησε με τα μαρτύρια. Γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη της, ωστόσο δεν κάνει πίσω. Και θα αξιωθεί να μαρτυρήσει για τον Χριστό και να είναι κοντά Του για πάντα.
την κατηγόρησε για μαγεία: ο ειδωλολάτρης πιστεύει ότι όλοι ακολουθούν τις δικές του μεθόδους. Έτσι δεν μπορεί να καταλάβει ότι η πίστη στο Χριστό δεν έχει ανάγκη από τις δυνάμεις του κακού για να δώσει χαρά, ζωή, υγεία, ελευθερία στον άνθρωπο, αλλά η δύναμη του Χριστού είναι πιο πάνω από κάθε κακό. Η σύγχρονη ειδωλολατρία τάζει στους ανθρώπους δύναμη, δημοσιότητα και δόξα, την αποδοχή των άλλων ανθρώπων. Εμείς όμως από τη στιγμή που πιστεύουμε στο Χριστό, ξέρουμε ότι όλα αυτά είναι μάταια μπροστά στην αγάπη και τη χαρά που η πίστη μας δίνει. Γιατί τα δώρα της ειδωλολατρίας κρατάνε για λίγο, ενώ τα δώρα του Χριστού κρατάνε για πάντα και σ’ αυτήν και στην άλλη ζωή. Τα είδωλα δεν μας αγαπούνε. Ο Χριστός μας αγαπά προσωπικά και έχει θυσιαστεί για μας με την σταύρωση και την ανάστασή Του. Μας δίνει λοιπόν ζωή. Ας μάθουμε λοιπόν από την παιδική μας ηλικία να πιστεύουμε και να αγαπούμε το Χριστό και να αφήνουμε στην άκρη κάθε είδωλο αυτού του κόσμου, το οποίο δεν πρέπει να μπαίνει στην καρδιά μας, διότι μας κρατά εδώ. Και ας ζούμε τη χαρά της σχέσης με το Χριστό στην Εκκλησία. Κι Εκείνος θα μας βοηθήσει στις δυσκολίες μας.

Ερωτήσεις
1. Τι ήταν αυτό που έκανε την μικρή Ακυλίνα να διδάσκει τις συνομηλίκους της;
2. Γιατί η Ακυλίνα δεν έκανε πίσω στο διωγμό από τον ανθύπατο;
3. Γιατί επέστρεψε , αφού έγινε καλά από τον άγγελο;
4. Υπάρχουν σύγχρονα είδωλα;
5. Ποια είναι η διαφορά της πίστης στο Χριστό από την πίστη στα είδωλα;

Συμπέρασμα
Να μένουμε μακριά από την σύγχρονη ειδωλολατρία και να διαλέγουμε την αγάπη και την πίστη στο Χριστό!


Απάντησε σωστά και κάνε την ακροστιχίδα
Ήταν ο διώκτης της Ακυλίνας Α _ _ _ _ _ _ _ _
Η πρώτη λέξη της προσευχής της αγίας Κ _ _ _ _
Η αγία ένιωθε ότι το σώμα της θα πέθαινε,
η ... της όμως θα ζούσε αιώνια κοντά στο Χριστό _ Υ _ _
Οι άνθρωποι και σήμερα ............ είδωλα Λ _ _ _ _ _ _ _ _
Ο μήνας που γιορτάζει η αγία Ι_ _ _ _ _ _
Αυτός κατήγγελε την αγία Ν _ _ _ _ _ _ _ _
Εκεί μεταφέρθηκαν τα λείψανα της αγίας Α _ _ _ _