Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

καί φραγμόν περιέθηκε…

«Ἄνθρωπός τις ἧν οίκοδεσπότης ὅστις ἐφύτευσεν ἀμπελῶνα καί φραγμόν αὐτῷ περιέθηκε…».
Αμπελώνας είναι η Εκκλησία, της οποίας είμαστε μέλη και πρέπει να αποδώσουμε καρπούς.
Ποιος ο φραγμός και ποιος ο λόγος υπάρξεώς του;
Ο Άγιος Μάξιμος λέει πως ο φραγμός που θέτει ο Θεός είναι τρεις Νόμοι που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπος για να τον οδηγήσει στην πνευματική καρποφορία. Και οι Νόμοι αυτοί είναι: η Συνείδηση, ο Νόμος του Μωϋσή και ο Ευαγγελικός Νόμος – Νόμος της Χάριτος.
Και ο νόμος δεν είναι περιορισμός, αλλά καθοδηγητής και μονοπάτι για να φτάσουμε στο Χριστό. Με την αμαρτία χάσαμε και χάνουμε τον προσανατολισμό μας, δεν διακρίνουμε το θέλημα του Θεού και ο Νόμος μας προφυλάσσει από τις αστοχίες.
Αναζήτηση του Θεού χωρίς την τήρηση των εντολών του είναι μια θεωρητική σχέση με τον Θεό, χωρίς ουσία και νόημα, που μπορεί να είναι εσφαλμένη – λάθος. Γιατί δεν επηρεάζει τη ζωή μας, δεν καταργεί το θέλημά μας. Κάνοντας αυτό που εμείς θέλουμε και όχι αυτό που ο Θεός ζητά από εμάς, αποκλείουμε τη Χάρη του Θεού από τη ζωή μας και δεν μπορούμε να ενωθούμε μαζί Του.
Δεν είναι λοιπόν, οι εντολές της Εκκλησίας, δεσμεύσεις και περιορισμοί που καταργούν την ατομική μας ελευθερία, ούτε αφορμές λύπης και στεναχώριας, αλλά μονοπάτι που οδηγούν στο Θεό. Προσφέρουν τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της αιωνίου ζωής.