Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 6η 7 – 8.12.2013
Οι επτά διάκονοι και το μαρτύριο του Στεφάνου

Μετά το περιστατικό του Ανανία και της Σαπφείρας οι χριστιανοί αυξάνονταν σε αριθμό. Όλα τα αγαθά τα μοιράζονταν μεταξύ τους, αλλά και πάλι προέκυψε κάποιο πρόβλημα. Οι χήρες γυναίκες που κατάγονταν από τους Ιουδαίους που ήταν πριν ειδωλολάτρες, έπαιρναν λιγότερα τρόφιμα από τις χήρες γυναίκες που ήταν από την Παλαιστίνη, ήταν δηλαδή ντόπιες στην καταγωγή. Άρχισαν λοιπόν τα παράπονα. Τότε οι δώδεκα απόστολοι προσκάλεσαν όλους τους χριστιανούς και έκαναν συνέλευση. Είπαν ότι δεν ήταν καλό να αφήσουν κατά μέρος την διδασκαλία του λόγου του Θεού και να ασχολούνται με το να φροντίζουν τις υλικές ανάγκες των ανθρώπων. Ζήτησαν λοιπόν από τους χριστιανούς να διαλέξουν επτά άνδρες που να είναι έχουν καλή φήμη, να έχουν στην καρδιά τους το Άγιο Πνεύμα, να είναι σοφοί και να μπορούν να αναλάβουν το έργο του να μοιράζουν τα τρόφιμα και φροντίζουν να μην υπάρχουν υλικές ανάγκες που να μην καλύπτονται.
Αυτά που είπαν άρεσαν σε όλους και διάλεξαν το Στέφανο, άνδρα γεμάτο πίστη και Άγιο Πνεύμα, τον Φίλιππο, τον Πρόχορο, τον Νικάνορα, τον Τίμωνα, τον Παρμενά και τον Νικόλαο. Ο Στέφανος, γεμάτος πίστη και δύναμη, έκανε θαυμαστά και σπουδαία σημεία μεταξύ του λαού. Οι Ιουδαίοι δεν άντεξαν αυτό που έκανε ο Στέφανος, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν σε δίκη. Εκείνος καθόλου δεν φοβήθηκε και έλεγε προς τους Ιουδαίους: Ποιον από τους προφήτες δεν καταδικάσατε και τώρα εσείς οι ίδιοι σκοτώσατε τον Χριστό!
Τότε εκείνοι οργίσθηκαν και έτριζαν τα δόντια τους από το θυμό. Ο Στέφανος παρέμενε ατάραχος και άνοιξε τα μάτια του στρεφόμενος στον ουρανό. Είδε τότε να ανοίγουν οι ουρανοί και να φαίνεται ο Χριστός και είπε: «βλέπω τους ουρανούς ανοιχτούς και τον Ιησού να στέκεται στα δεξιά του Θεού».
Αυτοί τότε έκλεισαν τ' αυτιά τους και τον έβγαλαν έξω από την πόλη και άρχισαν να τον λιθοβολούν, μέχρις ότου τον σκότωσαν. Μάλιστα, άφησαν τα επανωφόρια τους για να μην τους ενοχλούν, καθώς σήκωναν τις πέτρες, να τα φυλάει ένας νεαρός που τον έλεγαν Σαύλο. Λίγο πριν πεθάνει, ο Στέφανος προσευχήθηκε στο Χριστό και είπε: «Κύριε Ιησού, δέξου το πνεύμα μου». Και πάλι προσευχήθηκε και είπε: «Κύριε, μη λογαριάσεις την αμαρτία τους και να μην τους τιμωρήσεις γι' αυτό». Και αφού είπε αυτό, παρέδωσε την ψυχή του στα χέρια του Θεού.
Η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου Στεφάνου στις 27 Δεκεμβρίου.
(Πράξ. 6, 1-8 και 7, 52-60)
Β. Ερμηνευτικά Σχόλια
Παραμελούνταν οι χήρες που προέρχονταν από τους Ιουδαίους που ήταν πρώτα ειδωλολάτρες: Υπήρχαν χριστιανοί δύο ειδών, ανάλογα με την προέλευσή τους. Άλλοι ήταν Ιουδαίοι ντόπιοι που πίστεψαν στο Χριστό και άλλοι πρώην ειδωλολάτρες, οι οποίοι έγιναν Ιουδαίοι και κατόπιν πίστεψαν στο Χριστό. Φαίνεται ότι κάποιοι που είχαν αναλάβει την διανομή των τροφίμων και των αγαθών κοιτούσαν πρώτα τους φτωχούς και τις χήρες γυναίκες που ήταν ντόπιοι και μετά εκείνους που ήταν ξένοι.
Δεν είναι καλό να αφήσουμε στην άκρη τον λόγο του Θεού και να διακονούμε τις υλικές ανάγκες των ανθρώπων: οι απόστολοι οριοθετούν ποιο είναι το καίριο σημείο της αποστολής της Εκκλησίας και ποιο συμβάλει στην ειλικρίνεια του λόγου της. Η διδασκαλία του λόγου του Θεού είναι το κέντρο, η φιλανθρωπία συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τον λόγο αυτό. Η στάση ζωής αυτή έρχεται σε αντίθεση με την νοοτροπία της εποχής μας, η οποία ζητά από την Εκκλησία φιλανθρωπία και ελεημοσύνη και δεν την ενδιαφέρει ο λόγος του Θεού.
Έβαλαν πάνω τα χέρια τους: οι Απόστολοι χειροτόνησαν τους επτά άνδρες διακόνους, βάζοντας τα χέρια τους πάνω στο κεφάλι τους. Μ' αυτό τον τρόπο γίνεται η χειροτονία ενός ανθρώπου στην Εκκλησία τόσο στο βαθμό του διακόνου, όσο και του πρεσβυτέρου αλλά και του Επισκόπου. Τότε χειροτονούσαν οι Απόστολοι. Κατόπιν, τη χειροτονία την τελούν οι Επίσκοποι.
Ο Στέφανος ήταν γεμάτος πίστη και δύναμη και έκανε θαύματα: Ο Στέφανος ήξερε να προσφέρει και επειδή δεν τα περίμενε έτοιμα από τους άλλους, αλλά έσπευδε ο ίδιος να προσφέρει και να διακονήσει, έλαβε από το Θεό την ευλογία να κάνει θαύματα!
Οργίσθηκαν καί έτριζαν τα δόντια τους: Τα μέλη του ιουδαϊκού συνεδρίου ζήτησαν να συλληφθεί και να δικαστεί ο Στέφανος, γιατί δεν άντεχαν να ακούνε τις αλήθειες που δίδασκε. Όμως εκείνος, ακόμη και στη δίκη, δεν σταμάτησε να τους υποδεικνύει ποιος είναι ο Χριστός και ποια η αλήθεια και να τους υπενθυμίζει ότι πάντοτε στάθηκαν εχθροί εις βάρος της αλήθειας. Ακόμη και τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης τους παράκουσαν και τους οδήγησαν και στο θάνατο.
«Κύριε, μη λογαριάσεις σ' αυτούς την αμαρτία τους αυτήν»: Τα λόγια του Διακόνου Στεφάνου δηλώνουν ταπείνωση, αγάπη, συγχώρεση. Ο Στέφανος δεν χάθηκε, επειδή πέθανε. Αντίθετα, τον τιμούμε στη ζωή της Εκκλησίας ως τον πρώτο μάρτυρα για την αγάπη του Χριστού και είναι δίπλα στο Θεό. Όποιος δεν τα περιμένει έτοιμα από τους άλλους, αλλά προσφέρει με αγάπη σ' αυτούς, είναι κοντά στο Θεό.
Ερωτήσεις
1. Γιατί έγινε η εκλογή των επτά διακόνων στην πρώτη Εκκλησία;
2. Τι έκανε τον Στέφανο να ξεχωρίζει από όλους τους διακόνους;
3. Οι Ιουδαίοι οδήγησαν τον Στέφανο στο μαρτύριο. Αυτό έκανε τον Στέφανο να
πάψει να αγαπά;
4. Έχουμε μάθει να προσφέρουμε ή τα θέλουμε όλα δικά μας και έτοιμα από τους άλλους;
5. Τι ζητά τελικά η Εκκλησία από εμάς στις σχέσεις μας με τους άλλους;
Συμπέρασμα: Η Εκκλησία δεν θέλει να μας υπηρετούνε, αλλά να προσφέρουμε τόσο στην οικογένεια, όσο και στη ζωή μας, ακόμη κι αν αυτό δεν μας κάνει να περνάμε ευχάριστα.
Απολυτίκιο Αγίου Στεφάνου. 'Ηχος δ'
Βασίλιον διάδημα εστέφθη ση κορυφή, εξ άθλων ων υπέμεινας, υπέρ Χριστού του Θεού, Μαρτύρων Πρωτόαθλε Στέφανε . Συ γαρ την Ιουδαίων απελέγξας μανίαν, είδες σου τον Σωτήρα, του Πατρός δεξιόθεν. Αυτόν ουν εκδυσώπει αεί υπέρ των ψυχών ημών.
Ώρα για παιχνίδι
Σ Γ Ρ Ε Ι Γ Ο Β
Τ Δ Ι Α Κ Ο Ν Ω
Ε Τ Ρ Α Π Ε Ζ Α
Φ Τ Κ Α Α Σ Ρ Ι
Α Τ Γ Β Π Ε Β Η
Ν Β Α Α Β Μ Τ Σ
Ο Χ Η Ρ Ε Σ Ρ Ο
Σ Σ Α Υ Λ Ο Σ Υ
Σ Ν Ι Ε Π Α Σ Σ

Βρες στο κρυπτόλεξο, κάθετα και οριζόντια 6 λέξεις από την ιστορία που άκουσες και διάβασες.