Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 5η 30.11 – 1.12.2013
Ο Ανανίας και η Σαπφείρα
Οι πρώτοι Χριστιανοί ήταν ενωμένοι μεταξύ τους και ταίριαζαν και οι απόψεις τους σε όλα τα ζητήματα. Κανείς δεν έλεγε ότι κάτι από τα υπάρχοντα του είναι δικό του, αλλά τα μοιράζονταν όλα μεταξύ τους. Οι απόστολοι κήρυτταν το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου και ήταν όλοι ευλογημένοι. Δεν υπήρχε κανείς φτωχός μεταξύ τους γιατί όσοι είχαν χτήματα ή σπίτια, τα πουλούσαν και έδιναν όλα τα χρήματα στους αποστόλους, κι εκείνοι με τη σειρά τους τα διένειμαν στους Χριστιανούς ανάλογα με το τι χρειαζόταν ο καθένας. Ο Ιωσής, ο οποίος είχε μετονομασθεί από τους αποστόλους Βαρνάβας, Κύπριος στην καταγωγή, πούλησε ένα χωράφι που είχε και έφερε τα χρήματα και τα έβαλε μπροστά στα πόδια των αποστόλων.
Κάποιος άνδρας όμως, που τον έλεγαν Ανανία, μαζί με τη γυναίκα του Σαπφείρα, πούλησε κάποιο κτήμα, αλλά κράτησε ένα μέρος από τα χρήματα, με τη σύμφωνη γνώμη και της γυναίκας του, και έφερε το υπόλοιπο των χρημάτων στους αποστόλους, προσποιούμενος ότι προσέφερε όλα τα χρήματα που είχε πάρει. Τότε του είπε ο απόστολος Πέτρος: "Ανανία, γιατί κυρίευσε ο Σατανάς την καρδιά σου, να πεις ψέματα στο Άγιο Πνεύμα, και να κρατήσεις μέρος από την τιμή του κτήματος; Όταν το κτήμα ήταν δικό σου, δεν ήταν στην εξουσία σου το τι θα κάνεις με αυτό; Γιατί σκέφτηκες αυτό το πράγμα; Δεν είπες ψέματα σε ανθρώπους, αλλά στον Θεό". Ακούγοντας ο Ανανίας τα λόγια αυτά, έπεσε κάτω και πέθανε. Μεγάλος φόβος κατέλαβε όσους τα άκουσαν αυτά. Κάποιοι νέοι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί τον σήκωσαν και πήγαν να τον θάψουν.
Μετά από τρεις ώρες, ήλθε και η γυναίκα του, μη γνωρίζοντας τι είχε συμβεί. Είπε σε αυτήν ο Πέτρος: "Πες μου, τόσα χρήματα πουλήσατε το κτήμα;" Και εκείνη είπε: "Ναι, τόσα". Τότε ο Πέτρος είπε σ' αυτήν: "Γιατί συμφωνήσατε να πειράξετε το Πνεύμα του Κυρίου; Να, στην πόρτα είναι τα πόδια αυτών που έθαψαν τον άνδρα σου. Και θα σε πάρουν κι εσένα". Και εκείνη έπεσε αμέσως κάτω και πέθανε και αυτή. Μπαίνοντας λοιπόν οι νεαροί, την βρήκαν νεκρή, και την έβγαλαν και την έθαψαν κοντά στον άνδρα της.
Μεγάλος φόβος κατέλαβε όλη την Εκκλησία, και όλους όσοι τα άκουσαν αυτά, για το ότι οι δύο άνθρωποι δοκίμασαν το Θεό, λέγοντάς Του ψέματα και ο Θεός δεν τους άφησε να κοροϊδεύουν την Εκκλησία.
(Πράξ. 4, 32-37 και 5, 1-11)
Ερμηνευτικά σχόλια
ενωμένοι μεταξύ τους: Οι πρώτοι Χριστιανοί ήταν ενωμένοι και ζούσαν όλοι μαζί ακολουθώντας τη διδασκαλία του Ιησού. Πουλούσαν τα σπίτια, τα χτήματα και τις περιουσίες τους και έδιναν όλα τα χρήματα στους αποστόλους οι οποίοι έκαναν τη διανομή των χρημάτων σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός. Η Εκκλησία στα πρωτοχριστιανικά χρόνια λειτουργούσε σαν ένα σώμα, όπου όλοι συμμετείχαν στις λειτουργίες, έπαιρναν μαζί αποφάσεις, μοιράζονταν τα υπάρχοντα τους. Έτσι και στην σημερινή εκκλησία, όλοι οι Χριστιανοί είμαστε μέλη ενός σώματος, με κεφαλή το Χριστό. Η ζωή των Χριστιανών είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή επίσκεψη κάθε Κυριακή στην εκκλησία. Γνωριζόμαστε με τους υπόλοιπους πιστούς της ενορίας μας, σχετιζόμαστε μαζί τους, ζούμε τις καλές και τις κακές μας στιγμές μαζί, και με αγάπη προσφέρουμε ό,τι μπορούμε, είτε υλικά είτε πνευματικά αγαθά.
Κυρίευσε ο Σατανάς την καρδιά σου: Ο Ανανίας και η γυναίκα του Σαπφείρα αποφάσισαν να κρατήσουν κάποια από τα χρήματα που κέρδισαν από την πώληση του χτήματος τους, ωστόσο είπαν ψέματα στον απόστολο Πέτρο ότι προσέφεραν όλο το ποσό στην Εκκλησία. Ο Θεός μας έχει χαρίσει την ελευθερία να μπορούμε να κρίνουμε τι είναι καλό και τι κακό και να επιλέγουμε ποιο από τα δυο θέλουμε να πράξουμε. Δεν μας αναγκάζει να ακολουθήσουμε το θέλημα Του. Ούτε όμως και ο Σατανάς μας αναγκάζει να κάνουμε κάτι αν δεν το θέλουμε. Κάθε φορά που παίρνουμε μια απόφαση, κάθε φορά που σκεφτόμαστε ή κάνουμε κάτι καλό ή κακό είναι γιατί εμείς οι ίδιοι το έχουμε επιλέξει. Εμείς αποφασίζουμε το δρόμο που θα διαλέξουμε στη ζωή μας.
Ψέματα στο Άγιο Πνεύμα: το Άγιο Πνεύμα είναι το πρόσωπο της Αγίας Τριάδας που μας δίνει φώτιση και μας επιτρέπει να μετανοούμε. Στο όνομα του Αγίου Πνεύματος τελούνται όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας. Για την Ορθόδοξη Εκκλησία η βλασφημία στο Άγιο Πνεύμα είναι η σοβαρότερη αμαρτία που μπορεί να πράξει ένας Χριστιανός. Βλασφημία σημαίνει να λέμε ψέματα στο Θεό, ενώ Εκείνος γνωρίζει τι γίνεται στη ζωή μας, όπως επίσης και να θεωρούμε ότι τα μυστήρια της Εκκλησίας, όπως η Θεία Λειτουργία, δεν είναι του Θεού, αλλά είναι των ανθρώπων.
‘’Πες μου, τόσα χρήματα πουλήσατε το κτήμα;" Ο απόστολος Πέτρος έδωσε την ευκαιρία στη Σαπφείρα να μετανοήσει και να πει την αλήθεια. Εκείνη όμως επέμεινε να λέει ψέματα όπως είχαν συμφωνήσει με τον άντρα της. Έτσι κι εμάς ο Θεός, δεν μας κατακρίνει για τις αμαρτίες μας, παρά μας δίνει πάντα την ευκαιρία να μετανοήσουμε και να επανορθώσουμε. Σαν στοργικός πατέρας συγχωρεί τα παιδιά του, ότι κι αν έχουν κάτι, αρκεί εμείς να έχουμε τη δύναμη να ζητάμε τη συγνώμη Του.

Κι έπεσε αμέσως δίπλα στα πόδια του και πέθανε: Ο Ανανίας και η Σαπφείρα πέθαναν και οι δυο μόλις είπαν ψέματα στον απόστολο Παύλο. Ο θάνατος τους όμως δεν ήταν τιμωρία από το Θεό για την αμαρτία που μόλις είχαν κάνει. Με το ψέμα τους και τον εγωισμό τους αποφάσισαν οι ίδιοι να απομακρυνθούν από το Θεό, κάτι που για την Εκκλησία ονομάζεται πνευματικός θάνατος. Αποτέλεσμα αυτής τους της πράξης ήταν και ο βιολογικός τους θάνατος, ο οποίος όμως λειτούργησε παραδειγματικά για τους υπόλοιπους πιστούς.
λέγοντας ψέματα: ψέματα λέμε συχνά στη ζωή μας, γιατί θέλουμε να κρύψουμε από τους άλλους την αλήθεια ή επειδή θέλουμε να πούνε για μας καλά λόγια και επειδή τα έργα μας δεν είναι τέτοια, διαλέγουμε το ψέμα. Επίσης, θέλουμε να προφυλαχθούμε από τις συνέπειες για κάποιο λάθος που έχουμε κάνει, με αποτέλεσμα να λέμε ψέματα. Ή θέλουμε να πετύχουμε κάτι και γι' αυτό λέμε ψέματα, προκειμένου να πείσουμε τους άλλους ότι αυτό είναι σημαντικό για μας. Βεβαίως, δεν πεθαίνουμε όταν λέμε ψέματα. Βλάπτεται όμως και μπορεί να τελειώσει η σχέση μας με τους άλλους, η αγάπη. Γι' αυτό ας μάθουμε να είμαστε ειλικρινείς, ιδίως στη σχέση μας με το Θεό.
Ερωτήσεις
1. Τι έκαναν τις περιουσίες τους οι πρώτοι Χριστιανοί;
2. Σε ποιον είπαν ψέματα ο Ανανίας και η Σαπφείρα;
3. Είχε η Σαπφείρα την ευκαιρία να μετανοήσει;
4. Ο θάνατος του Ανανία και της Σαπφείρας ήταν τιμωρία του Θεού ή αποτέλεσμα της επιλογής των δύο ανθρώπων;
5. Η πρωτοχριστιανική Εκκλησία λειτουργούσε σαν ένα σώμα. Μοιάζει η σημερινή Εκκλησία με την πρώτη Εκκλησία;
Συμπέρασμα: Όταν λέμε ψέματα απομακρυνόμαστε από τους ανθρώπους γιατί κλεινόμαστε στον εαυτό μας και δεν εμπιστευόμαστε την αλήθεια μας στους άλλους. Απομακρυνόμαστε όμως και από το Θεό βάζοντας τον εγωισμό και την υπερηφάνεια μας πάνω από το θέλημα Του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου