Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

«ουκ επ’ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος»

Ένα από τα εντυπωσιακότερα θαύματα του Χριστού μας βλέπουμε στη σημερινή ευαγγελική περικοπή. Ο Χριστός, χορταίνει με 5 ψωμιά και 2 ψάρια 5.000 περίπου άνδρες και μερικές χιλιάδες γυναικών και παιδιών, που συγκεντρώθηκαν σε ερημικό τόπο για να τον ακούσουν.
Ένα στοιχείο θα επεξεργαστούμε από την σημερινή περικοπή, το οποίο είναι πολύ σπουδαίο για την παρουσία της Εκκλησίας στον κόσμο, και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ημέρες μας με την οικονομική κρίση που απασχολεί τον κόσμο.
Οι άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην ερημιά για να συναντήσουν τον Χριστό, να ακούσουν το λόγο Του, να μάθουν την αλήθεια, να γνωρίσουν το Θεό. Και ο Χριστός χορταίνει την  πνευματική τους πείνα. Και όταν αυτοί χορτάσαν από την επικοινωνία τους με το Χριστό, τότε οι μαθητές του Χριστού αναλαμβάνουν την ευθύνη για την υλική τροφή και κατά το παράγγελμα του Κυρίου μοιράζονται τη δική τους, που με την προσευχή ο Χριστός την πολλαπλασιάζει για να φτάσει για όλους και να περισσέψει.   
Σήμερα, οι άνθρωποι τι ζητούν από την Εκκλησία; Ζητούν, απαιτούν, διαμαρτύρονται, κατηγορούν όχι γιατί η Εκκλησία δεν τους χορταίνει πνευματικά, γιατί κάτι τέτοιο δεν τους ενδιαφέρει, αλλά γιατί, κατά τη γνώμη τους, δεν τους χορταίνει υλικά. Έχουν προσανατολίσει τη ζωή τους στα υλικά αγαθά, στην άκοπη επιβίωση, στην καλοπέραση, στον ευδαιμονισμό και την απόλαυση και έχει ξεχαστεί  η πνευματική πείνα, η αγωνία για νόημα ζωής, για να γνωρίζει ο άνθρωπος γιατί ζει και υπάρχει, ποιος είναι ο σκοπός της πορείας του στον κόσμο αυτό.  
Η Εκκλησία καλείται με τον λόγο, με τα βιώματα των Αγίων, με την ζωή στην οποία καλεί τον άνθρωπο να πορευτεί, να δείξει ότι «ουκ επ’ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος» και από κει και πέρα, αφού χορτάσει πνευματικά τον άνθρωπο, να τον βοηθήσει και στο υλικό κομμάτι της ζωής. Γιατί, όταν οι άνθρωποι βιώσουν τον πνευματικό χορτασμό, αισθάνονται την ανάγκη να μοιραστούν και την τροφή τους μ’ αυτούς που δεν έχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου