Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Η Αγία Κυριακή και το όνομά της!

Τιμούμε σήμερα, συγκεντρωμένοι στον Ιερό αυτό Ναό τον αφιερωμένο στη μνήμη της, την αγία που φέρει ένα ιδιαίτερο όνομα. Και είναι ιδιαίτερο γιατί δηλώνει εξωτερικά μεν την ημέρα της γεννήσεώς της, βαθύτερα όμως την αιτία και το λόγο αυτής της γεννήσεως. Η Αγία Κυριακή, λοιπόν, γεννήθηκε ημέρα Κυριακή και έλαβε αυτό το όνομα από τους ευσεβείς γονείς της, όμως με τον τρόπο αυτό ήθελαν να ευχαριστήσουν τον Κύριό μας Ιησού Χριστό για το δώρο που τους έδωσε, γιατί δυσκολεύονταν να αποκτήσουν παιδί, αλλά και για να δείξουν ότι αυτό το παιδί, αυτό το δώρο, το αντιπροσφέρουν στον Χριστό.
Έτσι, λοιπόν, η αγία Κυριακή μεγαλώνει με παιδεία εν Κυρίω, μαθαίνει να αγαπά το Θεό και μεγαλώνοντας αποφασίζει να αγωνιστεί για να ευαρεστήσει στο Θεό. Και φτάνει στο σημείο να προσφέρει και τη ζωή της για την αγάπη της αυτή προς τον αληθινό Θεό.
Άραγε τι να σημαίνει αυτό για μας σήμερα; Τι νόημα μπορεί να έχει το όνομα της αγίας για μας; Όπως λέει ο Απόστολος Παύλος στους Γαλάτες, στο απόσπασμα της επιστολής που διαβάσαμε σήμερα, όλοι οι άνθρωποι είμασταν υπόδουλοι στην αμαρτία, έως ότου ήρθε ο Χριστός γα να μας ελευθερώσει από αυτήν! Όσοι βαφτιστήκαμε στο όνομα του Χριστού, ντυθήκαμε το Χριστό.
Να λοιπόν το όνομά μας: ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ. Ή αν θέλετε ΚΥΡΙΑΚΟΙ και ΚΥΡΙΑΚΕΣ. Όλοι μας δηλαδή, έχουμε ένα όνομα τόσο σπουδαίο που θα πρέπει να το σεβαστούμε, να το τιμήσουμε, όπως η αγία Κυριακή.
Και ο απόστολος Παύλος συνεχίζει, λέγοντας πως έτσι γίναμε παιδιά του Θεού, άρα μπορούμε να γίνουμε και κληρονόμοι Του. Δεν είναι αυτοδίκαια κάθε παιδί και κληρονόμος. Πρέπει να αποδείξει πως το θέλει, το επιζητά και προσπαθεί. Είναι ο αγώνας ενάντια στην αμαρτία, στα πάθη, στις κακίες η απόδειξη της θελήσεώς μας. Είναι η συμμετοχή μας στα μυστήρια της εκκλησίας η πηγή της δύναμής μας. Είναι η καλλιέργεια των αρετών, της ταπείνωσης, της πραότητας, της υπομονής, της συγχωρητικότητας, της αγάπης, της ευσπλαχνίας, της πίστεως η σφραγίδα της προσπάθειάς μας.
Με αυτόν τον τρόπο ας πολιτευθούμε και μεις. Και ας ζητάμε τη χάρη και τις πρεσβείες της Αγίας Κυριακής,  να γίνουμε και μεις συγκληρονόμοι της, της βασιλείας του Θεού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου