Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΟ

Μια περιπέτεια του Αποστόλου Παύλου στην χώρα μας, λίγο έξω από την Καβάλα, στους Φιλίππους περιγράφει το σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα. Και όλα ξεκίνησαν όταν ο Παύλος θεράπευσε μια κοπέλα που βασανίζονταν από δαιμόνια.
Γιατί; Επειδή κάποιοι χάσανε τα κέρδη που η δαιμονιζόμενη κοπέλα τους απέφερε «μαντευομένη», δηλαδή με τις μαντείες της.
Και για τον Παύλο η κοπέλα αποκάλυπτε μια αλήθεια, ότι είναι απεσταλμένοι του αληθινού Θεού και ότι διδάσκουν τη σωτηρία. Και όμως ο Παύλος της απαγόρευσε να μιλά γι΄ αυτόν και τη θεράπευσε. Αλλά γιατί αφού έλεγε αλήθεια;
Ο διάβολος και οι δαίμονες, ως πνευματικές οντότητες, μπορούν και γνωρίζουν πράγματα και γεγονότα που οι δικές μας πεπερασμένες δυνάμεις δεν μπορούν να γνωρίζουν. Το κύριό τους έργο είναι να απομακρύνουν τον άνθρωπο από το Θεό. Έτσι προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του ανθρώπου και να τον παρασύρουν στη συνέχεια εκεί που αυτοί θέλουν. Αυτό θα συνέβαινε με τον Παύλο. Όταν ο κόσμος ανακάλυπτε πως η κοπέλα έλεγε αλήθεια για τον Παύλο θα άκουγε και κάθε άλλη συμβουλή και προτροπή της και θα γινόταν υποχείριο του διαβόλου.
Το ρόλο και το «έργο» που προσέφερε η δαιμονιζόμενη κοπέλα του Αποστολικού αναγνώσματος, σήμερα το προσφέρουν μια σειρά ανθρώπων και μέσων, μάντεις, χαρτορίχτρες, καφετζούδες, ωροσκόποι.
Ο Θεός γνωρίζοντας καλά τι μας χρειάζεται και τι όχι, δεν αποκαλύπτει το μέλλον μας, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να εργαστούμε για να το διαμορφώσουμε μόνοι μας. Ο περίεργος άνθρωπος όμως προσπαθώντας να λύσει απορίες καταφεύγει είτε σε απατεώνες που τον μπερδεύουν και τον εκμεταλλεύονται οικονομικά, είτε σε όργανα του διαβόλου που τον δένουν και τον δεσμεύουν κάνοντάς τον υποχείριό τους και υποχείριο του διαβόλου. Δεν συμβιβάζονται αυτά με την ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Με πονηριά ο διάβολος προσπαθεί να ξεγελάσει τα θύματά του και για αυτό βάζει τα όργανά του να παρουσιάζουν μια εξωτερική σχέση με την Εκκλησία, να έχουν εικόνες στους χώρους «εργασίας» τους, να ανάβουν κανένα κερί, να κάνουν καμιά δωρεά-αγαθοεργία κλπ.
«Μα έχει εικόνες κλπ» λένε πολλοί, άρα δεν είναι κακό και έτσι τρέχουν και ακούνε και παρασύρονται και κάνουν αυτό που ο διάβολος ουσιαστικά τους διατάζει.
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΟ. Η Εκκλησία μας θέλοντας να δείξει πόσο βαρύ αμάρτημα είναι, βάζει το ίδιο επιτίμιο με αυτό που βάζει στο δολοφόνο. Γιατί ο δεύτερος αφαιρεί ζωή, αλλά αυτός που ασχολείται με τα μέντιουμς και την αστρολογία και τα συναφή, πουλάει την ψυχή του στο διάβολο.