Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Η ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ

Η σημερινή εορτή είναι η τελευταία εορτή που έχει να κάνει με την ενανθρώπιση του Θεού και το έργο της Σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους. Με την Ανάληψή του ο Χριστός αποκαθίσταται ο ίδιος στην ποτέρα του θέση ως τέλειος Θεός και Άνθρωπος στους ουρανούς, δηλαδή στα δεξιά του Θεού Πατέρα, όπως πριν την ενανθρώπιση. Και αυτήν την θέση δίπλα στον ουράνιο Πατέρα την προσφέρει στον καθένα άνθρωπο. Τώρα, σήμερα, με την εορτή της Πεντηκοστής, ανοίγει το δρόμο που πρέπει ο καθένας μας να ακολουθήσει για να φτάσει στη δόξα του Θεού. Παρέχει τον εαυτό Του πάλι στους ανθρώπους, μέσα στην Εκκλησία με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος για να αποκτήσει ο άνθρωπος Πνευματικότητα. Σκέπτεται το Θεό και ζει κατά Θεόν. Δεν επιδιώκει τα του κόσμου, αλλά υπερβαίνει τον κόσμο. Και αγαπώντας το Θεό και το συνάνθρωπο, ξεπερνά κάθε κακότητα, υπερβαίνει τα δεδομένα του κόσμου και πλησιάζει το Θεό.
Ο άνθρωπος που πιστεύει στο Χριστό και λαμβάνει το Άγιο Πνεύμα στη ζωή της Εκκλησίας αποκτά την αγιότητα. Και άγιος είναι εκείνος που ταπεινώνεται μπροστά στο Θεό. Ζεί την άσκηση και την μετάνοια. Θυσιάζεται από αγάπη. Και ο άγιος χαίρεται την υιότητα. Γίνεται παιδί του Θεού γνήσιο και κληρονόμος Του. Γνωρίζει ότι είναι δημιούργημα της αγάπης του Θεού και ότι ο προορισμός του είναι η ένωσή του με το Θεό.
Καθώς εορτάζουμε την Πεντηκοστή, καλούμαστε να ξαναβρούμε στη ζωή μας αυτά τα τρία στοιχεία: την πνευματικότητα, την αγιότητα και την υιότητα. Έχουμε με το βάπτισμά μας την παρουσία του Αγίου Πνεύματος μέσα μας. Ας την δραστηριοποιήσουμε και ας την ενεργοποιήσουμε όσο ο Θεός μας δίνει χρόνο ζωής.