Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

«Ἐγώ χρείαν ἔχω ὑπό σοῦ βαπτισθῆναι, καί σύ ἔρχῃ πρός με;»

«Ἐγώ χρείαν ἔχω ὑπό σοῦ βαπτισθῆναι, καί σύ ἔρχῃ πρός με;» Μτθ γ΄.14
Γιατί ο αναμάρτητος που ήρθε να ελευθερώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία, ζήτησε να βαπτισθεί από τον Ιωάννη; Ο Χριστός δεχόμενος το βάπτισμα ταυτίζεται με όλους τους ανθρώπους, με όλους τους αμαρτωλούς ανεξαιρέτως. Με τον καθένα μας. Με κάθε άνθρωπο που επιθυμεί συγχώρεση, σωτηρία και αναγέννηση.
Με το βάπτισμα δείχνει πως δεν ήρθε για να κρίνει ή για να καταδικάσει ή για να θέσει νόμους και κανόνες ως τέλειος άνθρωπος και Θεός, αλλά για να ενωθεί μαζί μας, και να μας κάνει μετόχους της θεότητός Του. Με το βάπτισμα στον Ιορδάνη, ενώνεται με τους αμαρτωλούς γιατί δεν υπάρχει αμαρτία που υπερβαίνει την αγάπη του Θεού για τον καθένα μας. Αργότερα θα ενωθεί με τους ανθρώπους μέχρι και στο θάνατο. Ο Θεός λοιπόν, μας αγαπά και μας προσφέρει την αγάπη Του, ενούμενος μαζί μας.
Δεν νομίζω ότι μπορούμε να φανταστούμε ή να περιγράψουμε το τι έζησε ο Πρόδρομος όταν ακούμπησε το χέρι του στο κεφάλι του Χριστού. Πως είδε τους ουρανούς να ανοίγουν ή πως άκουσε τη φωνή του Θεού – Πατέρα. Σίγουρα ήταν κάτι το μοναδικό, κάτι το φωτεινό, κάτι το χαρούμενο. Ας αναζητήσουμε και μεις το Χριστό μέσα στον αγιασμό των μυστηρίων της Εκκλησίας, ας του επιτρέψουμε να ενωθεί μαζί μας στην εξομολόγηση των αμαρτιών μας και ας τον αγγίξουμε και μεις στην Θεία Ευχαριστία για να ζήσουμε τη Θεοφάνεια που έζησε και ο Πρόδρομος.