Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Δεν είμαι προφήτης, αλλά η λογική μου λέει …

Σεβαστοί πατέρες, εμείς οι κληρικοί, βρισκόμαστε στριμωγμένοι και από την Πολιτεία και από την Εκκλησία. Δεν έχουμε την υποστήριξη ούτε του κόσμου, αλλά ούτε και της διοίκησης της Εκκλησίας.
Για να δούμε τι μπορεί να γίνει πρέπει να ελέγξουμε τί φταίει και φτάσαμε εδώ. Δυστυχώς μία είναι η απάντηση: ΑΜΑΡΤΗΣΑΜΕ και ΑΜΑΡΤΑΝΟΥΜΕ. Αμαρτήσαμε και αμαρτάνουμε στους ανθρώπους:
- Θελήσαμε να δείξουμε την …. πυγμή μας και την «πνευματική μας εξουσία» υποχρεώνοντας τους ανθρώπους να βαπτίζουν τα παιδιά τους όπου εμείς θέλουμε.
- Γίναμε φιλάργυροι και θεωρούμε δικαίωμά μας να παίρνουμε χρήματα –ποσοστά- από τα χρήματα που αφήνουν οι άνθρωποι για τα μυστήρια στην Εκκλησία, ενώ είχαμε μισθό από το κράτος ίσο με όλους τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους.
- Γίναμε πλεονέκτες και απαιτούμε συγκεκριμένο ποσό για τα μυστήρια, (τουλάχιστον για τα εκτός Μητροπόλεως), γιατί μας φαίνονταν λίγα τα όσα μας έδιναν.
- Γίναμε κόλακες της πολιτικής εξουσίας, δειλιάζοντας να πούμε αλήθειες που θα έπρεπε να τους θυμίζουμε.
- Συμφεροντολογικά κινούμενοι, λέμε στην εκκλησιαστική εξουσία αυτά που θέλει να ακούσει, εξαπατώντας τη συνείδησή μας με ψεύτικες δικαιολογίες και εξαπατούμε την εξουσία με φθηνά τερτίπια.
- Αδικήσαμε και κλέψαμε τον φτωχό αδελφό μας, τον άνεργο, τον ανασφάλιστο, τον γέροντα που αντί για σύνταξη παίρνει επίδομα, μπροστά από τους οποίους περνάει η δίσκος κάθε Κυριακή και τους πήραμε το υστέρημα για να κάνουμε εμείς ιδιωτική ασφάλεια, γιατί η δημόσια δεν μας αρκεί.
- Γίναμε εγωιστές και δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς μας για την σκληρότητα και την αδικία στις «στερήσεις μισθών» για τις λαθροβαπτίσεις.
- Γίναμε αδελφοκτόνοι και φτάσαμε σε σημείο να καρφώνουμε ο ένας τον άλλον για τις «παράνομες» βαπτίσεις ή γαμοβαπτίσεις, επιθυμώντας την τιμωρία του παραβάτη.
Αμαρτήσαμε και αμαρτάνουμε στο Θεό, για όλα τα παραπάνω γιατί εμπορευματοποιούμε τη Χάρη της ιεροσύνης. Αμαρτάνει ο καθένας μας με τις αδυναμίες και τα πάθη του και ίσως δεν μετανοεί. Ίσως αμαρτάνουμε και με αμαρτίες που δεν μπορεί να τις σηκώσει η ιεροσύνη και εμείς επιμένουμε βιάζοντάς την.
Μήπως να ζητήσουμε για όλα αυτά συγγνώμη, πρώτα από το Θεό και μετά από τους ανθρώπους;
Γιατί έτσι αμετανόητα θα συμπεριφερθούν και οι Ανώτεροί μας κληρικοί, παρασυρόμενοι από τις ίδιες αμαρτίες και θα αδικήσουν εμάς.
- Η «πυγμή» και η επισκοπική δύναμη θα εδραιωθεί όχι μόνο με την πνευματική υπακοή, αλλά με την οικονομική υποταγή του κλήρου.
- Η φιλαργυρία θα πείσει κάποιους ότι είναι καλύτερο τα χρήματα της «μισθοδοσίας του κλήρου» να τα διαχειρίζεται η εκκλησία.
- Η πλεονεξία θα κινήσει τα χέρια άλλων προς τη συμφωνία με την κυβέρνηση για να εισπράξει περισσότερα από την ανεκμετάλλευτη εκκλησιαστική περιουσία.
- Η κολακεία προς την πολιτική εξουσία, παρούσα και επερχόμενη, και οι όποιες συμφωνίες για την αρχιεπισκοπική διαδοχή θα αποκρύψει αλήθειες.
- Ο «σεβασμός» προς τον πρώτο της εκκλησιαστικής εξουσίας και η ανάγκη «ενότητας», που θα προωθήσει τον δικό μας εκλεκτό, θα «κάμψει συνειδήσεις».
- Η δόξα και η ομορφιά των πυροτεχνημάτων κρατά για λίγο, αλλά στη μνήμη μένει για πάντα. Άλλωστε, και η αρνητική διαφήμιση, είναι διαφήμιση.
- Η αδικία του φτωχού παπά θα καταπραϋνθεί με ένα επίδομα.
Το θαύμα της μετάνοιάς μας θα γίνει, αλλά με κάποια καθυστέρηση. Το θαύμα της προστασίας των λειτουργών Του, ο Θεός θα το κάνει. Όχι με τον οφθαλμοφανή τρόπο, αλλά τον δικό Του, που θα είναι και η Δόξα Του.