Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

«Ἐπανάγαγε εἰς τό βάθος»


Ο Χριστός συναντά τους μαθητές του στην λίμνη της Τιβεριάδος, μετά από ολονύκτιο ψάρεμα, το οποίο μάλιστα δεν απέφερε καρπούς. Και προτρέπει τον Πέτρο να πάει ξανά στα βαθιά: «Επανάγαγε εις το βάθος».
Καταλαβαίνω την κούρασή σου, είσαι όλη τη νύχτα στη βάρκα ψαρεύοντας.
Κατανοώ την απογοήτευσή σου, αφού δεν έπιασες κανένα ψάρι.
Καταλαβαίνω την δυσκολία σου, αφού γνωρίζεις από την εμπειρία σου ότι ψάρια δεν πιάνονται την ημέρα.
Συναισθάνομαι το φόβο σου για τις ειρωνείες που θα εισπράξεις από τους συναδέλφους σου ψαράδες για το τόλμημα.
Κατανοώ και τη δυσκολία σου να εμπιστευτείς εμένα, που δεν είμαι ψαράς.
Παρ΄ όλα αυτά «Επανάγαγε εις το βάθος»
Το δίχτυ του Πέτρου γέμισε ψάρια, καθώς υπάκουσε στο λόγο του Χριστού και τα πλοία του Πέτρου και του Ιωάννη παραλίγο να βυθιστούν από το βάρος των ψαριών. Τόλμησε ο Πέτρος να ακούσει το Χριστό και να πάει στα βαθιά. Νίκησε την κούραση του σώματος. Ξεπέρασε την αμφισβήτηση του μυαλού για τα προφανή, ότι ήταν μάταιο να ξαναρίξει το δίχτυ. Νίκησε το φόβο για τις ειρωνείες και τις αποδοκιμασίες των άλλων. Εμπιστεύθηκε το Χριστό και είδε το θαύμα που του άλλαξε την πορεία της ζωής του και από αλιέα ιχθύων τον έκανε αλιέα ανθρώπων.
«Επανάγαγε εις το βάθος» συνεχίζει να λέει ο Χριστός και στον καθένα μας σήμερα.
Στην κούραση της ζωής μην αποκάμετε. Στις ήττες μην απελπίζεστε, θα είμαι κοντά για να δώσω θάρρος και δύναμη.
Στην πνευματική εργασία της αναζήτησης της αλήθειας, της αγάπης, της άσκησης, της ταπείνωσης, της μετάνοιας, μην αφήνεις τον ορθολογισμό να δημιουργεί αμφιβολίες. Δεν είσαι μόνος, έχεις τη Χάρη μου.
Σε μια εποχή που η πίστη χλευάζεται, που θα σε ειρωνευτούν όταν παραιτηθείς από τα «δικαιώματά σου και τις απολαύσεις» για να θα υπηρετήσεις το θέλημα του Θεού, τότε η προσευχή σου θα είναι πιο δυνατή.
«Επανάγαγε εις το βάθος» ώστε να αλλάξουμε κάτι από τον εαυτό μας που φθείρετε, να ξεφύγουμε από συμβιβασμούς, να ξεπεράσουμε την απιστία, να διορθώσουμε τα σφάλματά μας, να ανανεωθούμε πνευματικά και να βοηθήσουμε και άλλους να ανανεωθούν.