Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 85

Το Τσαλακωμένο Χαρτονόμισμα

Με ιδιαίτερη διάθεση μπήκε στο προαύλιο του σχολείου η δασκάλα της Ε΄ Δημοτικού σήμερα. Εύκολα διέκρινε κανείς το χαρτονόμισμα των είκοσι ευρώ που κρατούσε στο χέρι της. Γρήγορα, όλα τα παιδιά μαζεύτηκαν κοντά της και τα ρώτησε:
"Ποιός θέλει αυτό το χαρτονόμισμα των είκοσι ευρώ;"
Τα βλέμματα των μικρών διασταυρώθηκαν.
"Τι να εννοεί;" ρωτούσαν σιωπηλά το ένα το άλλο.
"Εμπρός!" επέμενε εκείνη. "Δε σας κοροϊδεύω, ποιός θα ήθελε αυτό το χαρτονόμισμα;"
Δειλά - δειλά σηκώθηκαν τα χέρια προς το χαρτονόμισμα. Σε λίγο έγνεφαν με ενθουσιασμό.
"Εγώ! Εγώ"! έλεγαν και γελούσαν τα μάτια τους.
"Έχετε δίκιο να το θέλετε!" είπε εκείνη.
"Είναι ένα κολλαριστό χαρτονόμισμα. Μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα μ΄ αυτό. Έχει μεγάλη αξία."
Στη στιγμή το τσαλακώνει μέσα στα χέρια της και το πετάει κάτω.
Το κλοτσάει με τα πόδια της, το πατάει, ρίχνει πάνω του χώματα.
Οι μικροί έμειναν αποσβολωμένοι.
"Μα τί κάνει; Γιατί το λερώνει;"
Εκείνη έσκυψε και μάζεψε το ταλαιπωρημένο χαρτονόμισμα.
"Ποιός θέλει αυτό το εικοσάρικο;" ξαναρώτησε.
Τα έξυπνα μάτια των μικρών ξαναζωήρεψαν. Σήκωσαν τα χέρια χαρούμενα.
"Βλέπετε;" τους είπε. "Το εικοσάρικο είναι εικοσάρικο, έχει την ίδια αξία ακόμα κι αν το πατήσουμε, το τσαλακώσουμε, το λερώσουμε. Έχει την ίδια αξία. Συμφωνείτε;"
"Ναι" έγνεψαν οι μικροί.
"Έτσι κι εσείς" τους χαμογέλασε. "Μπορεί να σας κλοτσήσουν, να σας χτυπήσουν, να σας παραπετάξουν. Όμως πάντα θα έχετε την ίδια αξία. Μην το ξεχάσετε ποτέ αυτό."

Λίγα λόγια για το θέμα του μήνα.
Εάν μας ρωτούσαν πόσο αξίζει κάποιος άνθρωπος, νομίζω πως θα αποκομίζαμε πολλές και διαφορετικές απαντήσεις, ειδικά αν μελετούσαμε την καθημερινότητά μας. Έτσι, για παράδειγμα, μια ανθρώπινη ζωή μπορεί να αξίζει μερικά ευρώ για τον κλέφτη που δε διστάζει να την αφαιρέσει από το θύμα του. Ελάχιστα κοστίζει και η ζωή ενός εμβρύου που οδηγείται στο θάνατο από τη διακοπή μιας ανεπιθύμητης κύησης. Εξίσου μηδενική είναι και η αξία της ζωής των θυμάτων ενός πολέμου, από τους πολλούς που εξελίσσονται στον κόσμο μας.
Το ίδιο φθηνά αξιολογούμε και τον άνθρωπο που θα βρίσουμε, θα μουντζώσουμε στο δρόμο γιατί μας εμπόδισε με το αυτοκίνητό του. Ως ανάξιο να του απευθύνουμε ακόμη και το λόγο μπορεί να αξιολογήσουμε κάποιον που η εμφάνισή του δεν μας ικανοποιεί. Άραγε πως αντιδρούμε στην παρουσία ενός διασήμου προσώπου (κοινωνικά επιφανούς, ηθοποιού, τραγουδιστή κ.λ.π.) και πως το αντιμετωπίζουμε σε σχέση με τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας γύρω του;
Άσχετα με τις όποιες απαντήσεις και δικαιολογίες για τις ενέργειές μας, η αξία του κάθε ανθρώπου είναι ανυπολόγιστη και μοναδιαία. Κάθε άνθρωπος αξίζει ως ύπαρξη μοναδική και ανεπανάληπτη, ποτέ δε θα υπάρξει άνθρωπος ίδιος με άλλον στους αιώνες της ανθρωπότητας.
Αν μάλιστα αναλογιστούμε πως για τους πιστούς χριστιανούς ο κάθε άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού, φέρνει μέσα του την ζώσα πνοή του Θεού, δηλαδή την αθάνατη ψυχή.
Η εικόνα αυτή δεν χάνει την αξία της ούτε από την εξωτερική εμφάνιση του ανθρώπου, ούτε και από την αμαύρωσή της από την αμαρτία, όπως και το χαρτονόμισμα δεν χάνει την αξία του αν τσαλακωθεί, λερωθεί ή και σχισθεί ακόμη.
Την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης και το σεβασμό μας προς αυτή, ας τα έχουμε πάντα στο νου μας στις συναναστροφές μας με τους ανθρώπους, αλλά και ας αποτελέσει το κυριότερο μάθημα προς τα παιδιά μας, ώστε να γνωρίζουν τη δική τους αξία ασχέτως με την κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθούν, αλλά και να σέβονται τον όποιον συνάνθρωπό τους, χωρίς να εξετάζουν τη θέση στην οποία αυτοί βρίσκονται.
Τα Λειτουργικά Βιβλία της Εκκλησίας μας:
Συνεχίζουμε την αναφορά μας στα βιβλία που χρησιμοποιούμε στην Εκκλησία μας για τη Λατρεία.
5. Τα Μηναία.
Είναι δώδεκα βιβλία, ένα για κάθε μήνα του έτους, που περιέχουν τις Ακολουθίες των εορταζομένων κάθε ημέρα Αγίων. Περιλαμβάνουν το υμνολογικό υλικό του Εσπερινού και του Όρθρου κάθε ημέρας.
6. Η Παρακλητική.
Το βιβλίο αυτό έχει Ακολουθίες πλήρεις στους οκτώ ήχους (γι' αυτό λέγεται και Οκτώηχος), που ψάλλονται κατά τον Εσπερινό και τον Όρθρο. Κάθε εβδομάδα καθορίζεται ο ήχος της εβδομάδας και σε κάθε ήχο υπάρχουν Ακολουθίες για όλες τις ήμερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου