Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ...

Πανηγυρικά προβάλλεται σήμερα μπροστά μας ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου μας. Και μπορεί αυτή η πράξη να μας θυμίζει την Ύψωσή του στα Ιεροσόλυμα όταν αυτός βρέθηκε από την Αγία Ελένη, αλλά η ύψωσή του σήμερα δεν έχει μόνο σημασία ιστορικής μνήμης.
Αλήθεια, όμως, τι συμβολίζει ο Σταυρός;
Σύμβολο της θυσίας του Χριστού ο Σταυρός, και καλεί τον κάθε Χριστιανό σε ένα σταυρώσιμο τρόπο ζωής. Καλούμαστε να σταυρώσουμε τα πάθη και τις αδυναμίες μας, να θυσιάσουμε την καλοπέρασή μας για να ανακουφίσουμε τους άλλους, να θανατώσουμε τον εγωισμό μας και να ακούσουμε τον διπλανό μας. Αυτός είναι ο δρόμος της θυσίας του Σταυρού.
Σύμβολο δυνάμεως ο Σταυρός. Ο Χριστός που σταυρώθηκε είναι ο Παντοδύναμος Θεός και γι΄ αυτό ο Σταυρός του γίνεται όπλο ακαταμάχητο κατά των εχθρών του Χριστού. Όπλο που συντρίβει το διάβολο, που προσπαθεί να απομακρύνει τον άνθρωπο από το Θεό. Για αυτό σταυροειδώς ευλογούμε στην εκκλησία, για αυτό κάνουμε το σταυρό μας, για αυτό τον φέρουμε στο στήθος μας από τη βάπτισή μας.
Τέλος ο Σταυρός είναι και σύμβολο της Αναστάσεως του Χριστού. Για αυτό και τον αποκαλούμε Ζωοποιό. Βλέπεται ότι και σήμερα, ακόμη και την Μεγάλη Παρασκευή στην κορύφωση του πάθους του Χριστού, ψάλουμε, «Τον Σταυρό Σου προσκυνούμεν Δέσποτα και την Αγίαν Σου Ανάστασην δοξάζουμε».
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν μένουμε στη Σταύρωση, αλλά προχωράμε στην Ανάσταση. Απλά, για να φτάσουμε στην Ανάσταση περνάμε από το Σταυρό. Έτσι ο Σταυρός είναι αυτός που συντρίβει και το θάνατο. Κάποιος σύγχρονος σχολιαστής λέει ότι: «Ο Σταυρός που βάζουμε στα μνήματα είναι ακριβώς το σύμβολο της αναστάσεως που προσδοκούμε».
Έχοντας αυτούς τους συμβολισμούς στο νου μας, και προπαντός ζώντας αγωνιζόμενοι να σταυρώσουμε τα πάθη και τις αμαρτίες μας, ας προσκυνήσουμε σήμερα τον Τίμιο Σταυρό για να πάρουμε ευλογία και δύναμη.