Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Έτοιμοι για πόλεμο!!!

Ως μαχητές-πολεμιστές μας καλεί ο απόστολος Παύλος να αντιμετωπίσουμε την ζωή μας, στο πνευματικό της επίπεδο. Και μάλιστα αγώνας και πάλη με αντιπάλους ισχυρούς και ανώτερους από εμάς. Ας μην ξεχνάμε πως όταν βαπτιστήκαμε, μας άλειψαν με «ἐπορκιστόν ἔλεον», δηλαδή με λάδι που με την ευχή που του διάβασε ο ιερέας ευλογείτε για να διώχνει τους δαίμονες. Όπως οι αθλητές άλειφαν το σώμα τους με λάδι για να μπορούν να ξεφεύγουν από τα πιασίματα, τις λαβές του αντιπάλου τους, έτσι και οι προσερχόμενοι στο βάπτισμα για να μπορούν να αποφεύγουν τις πονηρίες και τις ραδιουργίες του διαβόλου.
Μας καλεί ο απόστολος να πάρουμε και να χρησιμοποιήσουμε την πανοπλία, τα όπλα τα αμυντικά και επιθετικά που μας δίνει ο Θεός, στον αγώνα μας αυτόν. Και αυτά τα όπλα είναι ικανά να μας βγάλουν νικητές στον αγώνα με τον διάβολο, γιατί συνδυάζονται με την παρουσία του Θεού.
Ζώνη είναι η αλήθεια της πίστεως, ο έλεγχος της ζωής μας για το αν συμφωνεί με αυτό που ο Θεός ζητά.
Θώρακας είναι η δικαιοσύνη και η κάθε αρετή. Υποδήματα η ετοιμασία να μιλούμε για τον Θεό στους άλλους. Ασπίδα η βεβαία πίστη στο Θεό, ότι η δύναμή του είναι ισχυρότερη από κάθε αντίπαλο και ότι ο Θεός μας αγαπά και μας φροντίζει πάντοτε, ενώ οι δυσκολίες είναι ο τρόπος που μας επισκέπτεται. Περικεφαλαία η ακλόνητη ελπίδα στο Θεό. Μάχαιρα είναι ο λόγος του Θεού, η προσευχή.
Είχαμε πει την προηγούμενη Κυριακή πως οι ημέρες είναι πονηρές, επικίνδυνες γιατί οι πειρασμοί είναι πολλοί και μεις οι άνθρωποι παρασυρόμαστε στις υλικές μέριμνες και υποθέσεις, αφήνοντας σε δευτερεύουσες θέσεις α πνευματικά μας ενδιαφέροντα. Και πάλι ο απόστολος Παύλος φωνάζει για να τον ακούσουμε, μας προετοιμάζει όπως ο προπονητής για τον αγώνα, όπως ο σαλπιγκτής στο στρατό για τη μάχη. Ας τον ακούσουμε και ας αναλάβουμε την πανοπλία για τη μάχη!