Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Συμφιλίωση με το Θεό!

«καί τό Πνεῦμα ὡς περιστεράν καταβαῖνον ἐπ’ αὐτόν» Μρκ α.10
«ὡσεί περιστεράν» Μτθ «εἴδει ὡσεί περιστεράν» Λκ
Κατά την βάπτιση του Χριστού έχουμε την αποκάλυψη της Αγίας Τριάδος, «Θεοφάνεια», με τον Υιό να βαπτίζεται, τον Πατέρα να ομιλεί και να μαρτυρεί αυτόν ως Υιό Του και το Άγιο Πνεύμα να εμφανίζεται με τη μορφή περιστεριού. Όχι φυσικά, ότι είναι περιστέρι, αλλά γίνεται εμφανές και αντιληπτό στους ανθρώπους με τη μορφή περιστεριού. Τι όμως συμβολίζει το περιστέρι;
Α. το περιστέρι είναι σύμβολο καθαρότητας και ακεραιότητας. Μέχρι και σήμερα έχει χρήση η παροιμία «αθώα περιστερά». Αλλού ο Χριστός προέτρεψε τους μαθητές του να γίνουν φρόνιμοι όπως το φίδι και ακέραιοι όπως το περιστέρι.
Β. το περιστέρι είναι το σύμβολο της συμφιλίωσης και της ειρήνης. Μετά τον κατακλυσμό, ο Νώε άφησε ένα κοράκι που δεν επέστρεψε στην κιβωτό, γιατί βρήκε πτώματα για να φάει. Μετά από 7 ημέρες άφησε ένα περιστέρι που επέστρεψε με το κλαδί ελιάς στο ράμφος, δείγμα ότι σταμάτησε ο κατακλυσμός και αποτραβήχτηκαν τα νερά. Έτσι συμφιλιώνεται ο Θεός με τον άνθρωπο, σταματά η τιμωρία της αμαρτίας που ήταν αιτία του κατακλυσμού. Έτσι και τώρα. Με την ενανθρώπιση του Θεού, συμφιλιώνεται ο άνθρωπος μαζί Του. Ο Χριστός ξεπλένει την αμαρτία του ανθρώπου στο νερό του βαπτίσματος, και το Άγιο Πνεύμα συγχωρεί τις αμαρτίες στα μυστήρια της Εκκλησίας και δει στην εξομολόγηση. Άρα και πάλι σήμερα εορτάζουμε τη συμφιλίωσή μας με το Θεό. Ας απαντήσουμε ΝΑΙ στην πρόταση φιλίας του Θεού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου