Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΜΟΔΕΣΤΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ, 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 21η
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΑ

Διήγηση

Κάποτε ο Χριστός περνούσε μέσα από την περιοχή της Σαμάρειας. Οι Ιουδαίοι με τους Σαμαρείτες δεν μιλούσαν μεταξύ τους, καθότι είχαν μια μεγάλη διαφορά: οι Ιουδαίοι έλεγαν ότι το Θεό έπρεπε να τον λατρεύουν στο Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα, ενώ οι Σαμαρείτες στα βουνά της Σαμάρειας. Ο Χριστός σταμάτησε έξω από την πόλη Συχάρ, δίπλα σ΄ ένα πηγάδι που είχε βρει ο γενάρχης των Εβραίων ο Ιακώβ. Οι μαθητές του πήγαν στην πόλη να πάρουν τρόφιμα. Τότε ήρθε στο πηγάδι να πάρει νερό μια Σαμαρείτιδα.
Ο Χριστός της ζήτησε να του δώσει λίγο νερό να πιει. Αυτή παραξενεύτηκε που ένας Ιουδαίος ήθελε νερό από μια Σαμαρείτιδα. Ο Χριστός της είπε τότε: «Αν ήξερες ποιος σου μιλά, θα ζητούσες τη δωρεά του Θεού κι ο Θεός θα σου έδινε να πιεις ‘το νερό που δίνει ζωή’». Η Σαμαρείτιδα απόρησε, γιατί ο Χριστός δεν είχε κουβά για να αντλήσει νερό. Ο Χριστός της απάντησε πάλι: «Όποιος πίνει από το νερό του πηγαδιού διψά και πάλι, όποιος πίνει από το νερό που εγώ δίνω, ξεδιψά και σ' αυτή και στην άλλη ζωή». Και η Σαμαρείτιδα του είπε: «Κύριε, δός μου απ' αυτό το νερό, για να μην ξαναχρειαστεί να έρθω εδώ για να πάρω».
Ο Χριστός της ζήτησε να πάει να φέρει τον άντρα της. Αυτή είπε ότι δεν έχει. Τότε ο Χριστός της είπε ότι είχε παντρευτεί πέντε φορές και ότι τώρα γνώρισε κάποιον άλλο, που δεν τον είχε ακόμη παντρευτεί! Η Σαμαρείτιδα έμεινε έκπληκτη. Κατάλαβε ότι ο Χριστός δεν ήταν απλός άνθρωπος και τον ρώτησε αμέσως πού πρέπει να λατρεύουμε το Θεό. Και ο Χριστός της είπε ότι ο Θεός είναι πνεύμα και με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος πρέπει κανείς να τον λατρεύει, εννοώντας ότι στην Εκκλησία, όπου υπάρχει το Άγιο Πνεύμα, λατρεύουμε αληθινά το Θεό.
Η γυναίκα τον ρώτησε μήπως είναι ο Μεσσίας και ο Χριστός της απάντησε ότι Αυτός είναι. Η Σαμαρείτιδα τότε άφησε το σταμνί της και πήγε στην πόλη για να φωνάξει όλους τους ανθρώπους που ήρθαν να δουν το Χριστό. Έμεινε ο Χριστός δύο μέρες στην πόλη Συχάρ και κήρυξε τις αλήθειες του Ευαγγελίου, φωτίζοντας τους ανθρώπους!
Η Σαμαρείτιδα ονομαζόταν Φωτεινή. Ακολούθησε το Χριστό και αφιέρωσε μετά την Ανάστασή Του τον εαυτό της στη διάδοση του Ευαγγελίου στην Αφρική και στη Ρώμη. Εκεί έλαβε μαρτυρικό θάνατο από τον Νέρωνα, όταν αυτός έμαθε ότι η Φωτεινή έκανε χριστιανές τη θυγατέρα του Δομνίνα και μερικές δούλες. Μάλιστα, κάποιος μάγος, με το όνομα Θεόκλητος, έδωσε στην Φωτεινή δηλητήριο να πιει, κατόπιν διαταγής του Νέρωνα, αλλά με τη δύναμη του Χριστού η Φωτεινή δεν έπαθε τίποτα. Τότε και αυτός ο μάγος πίστεψε στο Χριστό και μαρτύρησε μαζί με τις αδελφές της Αγίας Φωτεινής Ανατολή, Φωτώ, Κυριακή, Παρασκευή και Φωτίδα, τους γιούς της Αγίας Φωτεινής Φωτεινό και Ιωσή και άλλους τρεις στρατιώτες του Νέρωνα! Η Εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη όλων αυτών των Αγίων στις 26 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο.
(Ιωάν. 4, 1-42)

Ερωτήσεις

Α. Τι σημαίνει η φράση που είπε ο Χριστός "νερό που δίνει ζωή’;
Β. Πού λατρεύουμε το Θεό;
Γ. Ο Χριστός απέρριψε την παράδοση που ακολουθούσε η Σαμρείτιδα ή της έδωσε νέο νόημα;
Δ. Τι έκανε η Φωτεινή μετά την συνάντησή της με το Χριστό; Κράτησε για τον εαυτό της τα λόγια Του;
Ε. Πώς μέσα στη ζωή μας θα μπορέσουμε να ζήσουμε όπως θέλει ο Θεός; Φτάνει να πιστεύουμε μόνο εμείς;

Σχόλια

Οι Ιουδαίοι με τους Σαμαρείτες: ενώ πίστευαν στον ίδιο Θεό, τον Πατέρα του Κυρίου Ιησού Χριστού, διαφωνούσαν ως προς τα έθιμα και τις παραδόσεις. Οι Ιουδαίοι ακολουθούσαν τις προτροπές του μωσαϊκού νόμου και λάτρευαν το Θεό στο Ναό των Ιεροσολύμων, ενώ οι Σαμαρείτες στο όρος Γεριζείν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη μιλούν μεταξύ τους. Τα έθιμα και οι παραδόσεις χώριζαν τους ανθρώπους.
το νερό που δίνει ζωή: είναι το Ευαγγέλιο. Αυτό ξεδιψά πνευματικά τον άνθρωπο, γιατί τον διδάσκει τι σημαίνει Βασιλεία του Θεού και πώς ο άνθρωπος μπορεί να τη ζήσει μέσα στην Εκκλησία
πέντε άντρες: ο Χριστός της λέει τη ζωή της για να τον πιστέψει
πού πρέπει να λατρεύουμε το Θεό: η Σαμαρείτιδα ήταν μία αμαρτωλή γυναίκα. Όμως είχε μέσα της πνευματικές ανησυχίες. Έψαχνε απαντήσεις και ήθελε να μάθει για το Θεό
λατρεύουμε αληθινά το Θεό: οι ανθρώπινες παραδόσεις δεν είναι κακό να υπάρχουν. Όταν όμως δεν μας διδάσκουν ποια είναι η ουσία της πίστης, γίνονται πρόβλημα. Ο Θεός λατρεύεται αληθινά στην Εκκλησία, με την χάρη και βοήθεια του Αγίου Πνεύματος και όχι στα βουνά και το ναό των Ιεροσολύμων. Λατρεύεται στα μυστήρια της πίστης, ιδίως στην Θεία Λειτουργία.
Μεσσίας: ο Σωτήρας. Η Σαμαρείτιδα δεν κρατά για τον εαυτό της το χαρμόσυνο μήνυμα, αλλά το μοιράζεται με τους συμπατριώτες της και αργότερα θα αξιωθεί να κηρύξει το Ευαγγέλιο μέχρι και τη Ρώμη. Γι’ αυτό θα γίνει ισαπόστολος και μάρτυρας για την πίστη.

Προβληματισμοί- εντοπισμός στο σήμερα

Α. Ένα από τα δύσκολα θέματα που αντιμετωπίζουμε στην Εκκλησία είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι τηρούμε πολύ πιο εύκολα τα έθιμα, χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία της πίστης. Θεωρούμε πως αν κρατήσουμε τις παραδόσεις, τότε είμαστε εντάξει έναντι του Θεού, με αποτέλεσμα να χάνουμε την ουσία της σχέσης μας με το Θεό. Ο διάλογος του Χριστού με την Σαμαρείτιδα μας δηλώνει τι είναι αυτό που θέλει ο Θεός από εμάς: να Τον λατρεύουμε πνευματικά και αληθινά στην Εκκλησία.
Β. Αυτό το πρόβλημα εξακολουθεί και σήμερα να απασχολεί την ζωή της Εκκλησίας. Οι άνθρωποι τηρούν τα έθιμα κάθε εορτής και δυσκολεύονται να μπούνε στην ουσία της. Δεν εκκλησιάζονται ή εκκλησιάζονται τυπικά, κοινωνούν για το καλό του χρόνου ή δεν κοινωνούν καθόλου, ενδιαφέρονται για το τραπέζι της εορτής, κάνουν και λίγη φιλανθρωπία για το καλό και για να θεραπεύσουν τις τύψεις τους, αλλά προσανατολίζουν ουσιαστικά τη ζωή τους προς το υλικό μέρος των εορτών. Η Εκκλησία καλεί τον κόσμο να λατρεύσει πρώτα το Χριστό, να καθαρίσει την καρδιά του με την μετάνοια, να κοινωνήσει και να κρατήσει και τις παραδόσεις.
Γ. Να κουβεντιάσουμε με τα παιδιά πώς μπορούνε να κρατήσουν τα έθιμα, αλλά και να ζήσουν το πνευματικό περιεχόμενο της εορτής, όσο είναι δυνατόν σ’ αυτά. Να τους μιλήσουμε για την αξία της νηστείας και της προσευχής, του εκκλησιασμού και της θείας κοινωνίας, όπως επίσης και της ελεημοσύνης όχι για το καλό, αλλά ως κίνησης της ψυχής προς τον συνάνθρωπο.
Δ. Η σχέση μας με το Χριστό μας φωτίζει και μας σώζει. Το Χριστό Τον συναντούμε στο Ευαγγέλιο και τα μυστήρια της Εκκλησίας, όπως και όταν τηρούμε τις εντολές Του.

Συμπέρασμα
Να μη μένουμε μόνο στις παραδόσεις και τα έθιμα, αλλά να αναζητούμε το Χριστό στη ζωή και τις γιορτές της Εκκλησίας.
π. Θ. Μ.