Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 25                                                                                                                              18 και 19.5.2013

Η αγία Μαρίνα
   
             Η Αγία Μαρίνα έζησε τα χρόνια που κυβερνούσαν τον κόσμο οι Ρωμαίοι και δίωκαν τους χριστιανούς (270 μ.Χ.). Οι γονείς της Μαρίνας ήταν ειδωλολάτρες και ο πατέρας της μάλιστα ήταν ιερέας των ειδώλων, των ψεύτικων δηλαδή θεών. Όταν η Μαρίνα ήταν μωράκι πέθανε η μητέρα της και ανέθεσαν το μεγάλωμά της σε μια γυναίκα χωρική, που ήταν μάλιστα και κρυπτοχριστιανή. Αυτή η γυναίκα μιλούσε συνεχώς στη Μαρίνα για τον αληθινό Θεό και έτσι η μικρή Μαρίνα, μεγαλώνοντας πίστευε και αγαπούσε τον Χριστό όλο και περισσότερο. Όταν ο πατέρας της το έμαθε αυτό θύμωσε τόσο πολύ που δεν ήθελε να την ξαναδεί μπροστά του. Αυτή όμως δεν απελπίστηκε, αλλά συνέχιζε να προσεύχεται γι’ αυτόν, να μαλακώσει η σκληρή του καρδιά.
           Στην Αντιόχεια της Μικράς Ασίας, όπου ζούσε η Μαρίνα, ένας άρχοντας, ο Ολύμβριος, τη συνάντησε τυχαία και θαύμασε την ομορφιά της. Πρόσταξε να του τη φέρουν στο αρχοντικό του να της μιλήσει και έτσι έγινε. Η Μαρίνα ήταν τότε 15 χρονών.  Ο Ολύμβριος διαπίστωσε πως η Μαρίνα ήταν χριστιανή, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Της είπε πως επιθυμεί να την παντρευτεί και να την κάνει αρχόντισσα, αν αυτή απαρνηθεί τον Χριστό και θυσιάσει στα είδωλα. Αλλιώς θα τη βασάνιζε μέχρι θανάτου… « Τίποτα δεν μπορεί να με χωρίσει από τον Χριστό. Αυτός θα με βοηθήσει και θα αντέξω όλα τα βασανιστήρια», απάντησε η Μαρίνα.
             Ό, τι είπε ο Ολύμβριος το έκανε. Βασάνισε φρικτά και μετά έριξε στη φυλακή τη Μαρίνα. Η Αγία δε σταμάτησε όσο βρισκόταν στο σκοτεινό μπουντρούμι να προσεύχεται και να ευχαριστεί τον Χριστό για τη δύναμη που της έδωσε να αντέξει τα βασανιστήρια! Ξαφνικά όμως ακούει ένα περίεργο, απαίσιο σύρσιμο δίπλα της και σκύβοντας βλέπει ένα φίδι να την πλησιάζει. Ήταν το ταγκαλάκι που ήθελε να την τρομοκρατήσει. Η Μαρίνα κάνει το σταυρό της όμως και το φίδι εξαφανίζεται. Τη θέση του παίρνει ένας αποκρουστικός σκύλος με κέρατα στο κεφάλι. Η Αγία δεν τρόμαξε, αλλά ψύχραιμα και με πίστη στην καρδιά τον πιάνει από τα κέρατα και τον ρίχνει δυνατά κάτω. Το θηρίο εξαφανίστηκε. Αμέσως ένα φως πλημμυρίζει το κελί και ένας φωτεινός σταυρός φαίνεται πάνω από την Αγία. « Χαίρε Μαρίνα, κόρη πιστή και φρόνιμη, γιατί ντρόπιασες τον εχθρό! Χαίρε, γιατί σήμερα θα έρθεις στο σπίτι μου!». Η Αγία γονάτισε και ένιωσε μεγάλη χαρά μέσα της! Ακόμα και οι πληγές στο σώμα της άρχισαν να φεύγουν. Ο Χριστός ήταν κοντά της, δεν την άφησε ούτε στιγμή!
               Την επόμενη μέρα ο Ολύμβριος δεν πίστευε στα μάτια του ότι αντίκριζε τη Μαρίνα χωρίς πληγές. Πολλοί άνθρωποι που είδαν το θαύμα πίστεψαν μάλιστα και ζήτησαν να βαπτισθούν. Η οργή του Ολύμβριου ήταν απερίγραπτη! Διατάζει, λοιπόν να θανατώσουν την Αγία.
                «Κύριε, Σ’ ευχαριστώ που με αξίωσες να μαρτυρήσω για Σένα!», ήταν τα τελευταία λόγια της Μαρίνας πριν γονατίσει με θάρρος μπροστά στους στρατιώτες. Ήταν 15 χρονών όταν οι άγγελοι του ουρανού παρέλαβαν την ψυχή της.
Η Εκκλησία μας τιμά την Αγία Μαρίνα κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου ως μεγαλομάρτυρα.

 Ερμηνευτικά σχόλια
Κρυπτοχριστιανοί: ήταν οι άνθρωποι που ενώ πίστευαν στο Θεό το έκρυβαν από φόβο μήπως το μάθουν οι ειδωλολάτρες άρχοντες και τους υποχρεώσουν να αλλάξουν πίστη.
Δεν απελπίστηκε η Μαρίνα…: η Αγία Μαρίνα ήταν ακόμα παιδί όταν ο πατέρας της την απέρριψε επειδή έμαθε πως ήταν χριστιανή. Δεν έχασε την αγάπη της όμως γι’ αυτόν, εξακολουθούσε να προσεύχεται, γιατί η πίστη στο Χριστό δε χωρίζει την καρδιά μας από κανέναν άνθρωπο, τη μαλακώνει και ο πόνος που μας προκαλούν όσοι δε μας θέλουν γίνεται προσευχή γι’ αυτούς.
«Ο Χριστός θα με βοηθήσει να αντέξω όλα τα βασανιστήρια»: η Αγία βλέπουμε να αντιμετωπίζει γενναία, με ανδρεία ό, τι φρικτό ξέρει πως την περιμένει. Όσο γενναίος κι αν είναι ένας άνθρωπος όμως δεν μπορεί να φέρεται τόσο θαρραλέα όταν ξέρει πόσο σκληρά πρόκειται να βασανιστεί ή ακόμα και να πεθάνει. Το Άγιο Πνεύμα είναι αυτό που δίνει ανδρεία και χαρά μαζί στην Αγία που έχει να αντιμετωπίσει τόσα βασανιστήρια.
ένας τερατώδης δράκος: το ταγκαλάκι  μεταμορφώθηκε σε φίδι και σε σκύλο για να τρομάξει την αγία και να την κάνει να πιστέψει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να πιστέψει στα είδωλα. Η Αγία όμως, οπλισμένη με την δύναμη της πίστης, θα συντρίψει τον διάβολο (όπως φαίνεται και στην εικόνα της), δείχνοντας ότι ο Θεός δίνει δύναμη σε εκείνους που Τον εμπιστεύονται, ακόμη κι αν η οδός είναι μαρτυρική.
«Κύριε, σ’ ευχαριστώ που με αξίωσες να μαρτυρήσω για Σένα!»: Το μαρτύριο που πέρασε η Αγία Μαρίνα δεν είναι κάτι που θα μπορούσε κάθε άνθρωπος να το περάσει. Όλοι μας όμως περνάμε δυσκολίες, πόνο, λύπη και απογοήτευση στη ζωή μας και αυτά είναι μικρά και μεγάλα μαρτύρια. Ο Θεός όμως αργά ή γρήγορα δεν ξεχνά να μας δώσει να καταλάβουμε γιατί τα περνάμε αυτά και μας γεμίζει πάλι με χαρά όταν Του το ζητάμε. Η χαρά αυτή είναι τόσο ξεχωριστή που θα μας κάνει και μας να Τον ευχαριστήσουμε για τον πόνο που περάσαμε. Η πίστη καθιστά τον άνθρωπο ήρωα, όχι σαν τους ήρωες της τηλεόρασης ή του κινηματογράφου, που χρησιμοποιούν το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», αλλά ως εκείνους τους ξεχωριστούς, που γίνονται άγιοι, δηλαδή αντιτάσσουν την αγάπη, την υπομονή, τον αγώνα μέχρι το τέλος της ζωής τους να μην ξεχάσουν το Θεό που τους αγαπά. Τέτοιοι ήρωες να γίνουμε κι εμείς στη ζωή μας. Το καλοκαίρι, λοιπόν, αλλά και σ’ όλη τη ζωή μας να θυυμόμαστε ότι η νεότητα συνδέεται με την πίστη και το Χριστό, για να έχει νόημα. Οι άγιοι είναι οι αληθινοί ήρωες όχι μόνο για την Εκκλησία, αλλά και τη ζωή μας και μας δίνουν αληθινή ασφάλεια.

Ερωτήσεις
1.      Γιατί η γυναίκα που μεγάλωσε την Μαρίνα ήταν κρυπτοχριστιανή;
2.      Γιατί η Μαρίνα δεν άκουσε τα λόγια του Ολύμβριου;
3.      Τι έκανε την Μαρίνα να μην φοβηθεί το ταγκαλάκι;
4.      Ποιος είναι ο αληθινός ήρωας για την πίστη;

Συμπέρασμα
Νέος σημαίνει άγιος, άγιος σημαίνει ήρωας με τη βοήθεια του Χριστού. Αυτό το δρόμο  ας ακολουθήσουμε μέσα στην Εκκλησία!

Απολυτίκιο Αγίας Μαρίνας (ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον)

Του εχθρού τας ενέδρας ρώμη διέφυγες και αυτώ προσπλακείσα υπερηκόντισας και εκ Θεού την δαψιλήν χάριν απείληφας αποσοβείν εκ των πιστών τας νόσους τας λυμαινώδεις . διό πρέσβευε τω Κυρίω υπέρ ημών, Μαρίνα ένδοξε.
Ας παίξουμε
Συμπληρώνω την ακροστιχίδα της Αγίας Μαρίνας:

Μ_ _ _ _ _ _ _            1. Πώς λέμε τους Αγίους που βασανίζονται και για τον Χριστό;
Α_ _ _ _ _ _ _ _          2. Η Αγία ζούσε στην…  της Μικράς Ασίας.                     
Ρ_ _ _ _ _ _                 3. Την εποχή εκείνη κυβερνούσαν οι…
Ι_ _ _                            4. Ο πειρασμός παρουσιάσθηκα μεταμορφωμένος σε… (αντ.)
Ν_ _                             5. Η Αγία Μαρίνα μαρτύρησε πολύ…
Α_ _ _ _ _ _                6. Χαρακτηριστικό της Αγίας Μαρίνας.