Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμο
κ. Καουνά Ιωάννη
Αντιδήμαρχο Νέας Ιωνίας


Κοινοποίηση: Αξιότιμο κ. Νιτσιάκο Σταύρο, Διευθυντή Διαδημοτικού Κοιμητηρίου Βόλου.
         
Αξιότιμε κ. Αντιδήμαρχε,

Αυτό το Σαββατοκύριακο, (14-15 Ιανουαρίου 2012), ζήσαμε ως ενορία τις συνέπειες της αποφάσεώς  σας να απαγορεύσετε τις ταφές των νεκρών κατά την ημέρα της Κυριακής και των επίσημων αργιών. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους δείχνετε τέτοια σκληρότητα στον πόνο κάποιων συμπολιτών μας, που φτάνει στην απανθρωπιά, και ειλικρινά, δεν βρίσκουμε κανέναν εύλογο και λογικό.
Είναι παράδοση του Ελληνορθόδοξου κόσμου να δείχνουμε το σεβασμό και την αγάπη στο πρόσωπο του νεκρού ξενυχτώντας τον στο σπίτι του όλη η οικογένεια συγκεντρωμένη γύρω από το φέρετρο. Εκεί ενθυμούμαστε ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές που ζήσαμε μαζί, ευχόμαστε και προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής του, φιλοσοφούμε τη ματαιότητα του παρόντος κόσμου… Πώς αυτά τα παραβλέπετε;
Πώς μπορείτε να παρατείνετε την ψυχική αναστάτωση και την ανησυχία των μελών μιας οικογένειας, που θα πρέπει να περάσει το Σαββατοκύριακο ή, ακόμη περισσότερο, τις εορτές των Χριστουγέννων ή του Πάσχα με την «υπενθύμιση» της ταφής του νεκρού της που βρίσκεται στο ψυγείο; Αν εσείς προσωπικά θα ήσασταν ήρεμος και θα περνούσατε φυσιολογικά την ημέρα σας, αν είχατε νεκρό τον πατέρα ή τη μητέρα ή το παιδί σας στο ψυγείο, τότε …
Έχετε σκεφθεί τι θα πείτε ως παρηγοριά στη μητέρα που δεν της επιτρέπετε να αγκαλιάσει- έστω και για λίγο- το σώμα του νεκρού παιδιού της στο σπίτι της και να το αποχαιρετίσει, αφού μετά από μερικά εικοσιτετράωρα στο ψυγείο θα πρέπει να γίνει απευθείας η εξόδιος ακολουθία και η ταφή; Γιατί εμείς δεν μπορούμε να σκεφθούμε!
Όλοι μας, παρά την θλίψη και τον πόνο για την απώλεια ενός αγαπητού μας προσώπου, αισθανθήκαμε ανακούφιση, όταν συνοδεύσαμε τη σωρό του στο κοιμητήριο για την ταφή. Πιστεύετε ότι θα αισθανθούμε μεγαλύτερη ανακούφιση αν η ταφή καθυστερήσει μερικές ημέρες και θέλετε να μας δώσετε αυτή την απόλαυση; Ευχαριστούμε, εμείς δεν θέλουμε!
Και βέβαια, στην περίοδο της οικονομικής κρίσεως που βιώνουμε, η σκέψη μας για την εξεύρεση ενός λόγου που θα δικαιολογούσε  τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης στράφηκε στα οικονομικά. Και, δυστυχώς, όχι για την οικονομία του Δήμου, αλλά για την εκμετάλλευση του πόνου για την απώλεια ενός ανθρώπου!
Αλήθεια, πόσο μπορεί να κοστίσει ένας υπάλληλος –ανειδίκευτος εργάτης- για την απασχόλησή του ως ωρομίσθιος για μια ταφή σε μια αργία; Γιατί οι ταφές την Κυριακή, ειδικά τη χειμερινή περίοδο, γίνονται από τις 12.00 μέχρι τις 16.00 το μεσημέρι, (μετά τη θεία λειτουργία και πριν νυχτώσει). Τα 50 ή 100 € για το ψυγείο, που θα πληρώσει η οικογένεια του άτυχου και δυστυχή που θα πεθάνει Σάββατο για να ταφεί Δευτέρα, δεν είναι αρκετά για έναν άνθρωπο που θα ρίξει λίγο χώμα στον ήδη ανοιγμένο λάκκο; Μήπως το κοιμητήριο δεν θα απασχολεί προσωπικό τις αργίες, έστω για να ελέγχουν τα ψυγεία;
Αλλά τα χρήματα του ενοικίου του ψυγείου θα αυξήσουν τα έσοδα! Ωσάν τα 270 € ενοικίου του τάφου για τρία χρόνια να είναι λίγα! Και στο τέλος που επιβάλατε για την περαιτέρω ενοικίαση του τάφου προσθέτετε τώρα και το ενοίκιο ψυγείου! Ούτε και όταν πεθάνεις δε σταματούν οι εισφορές! Προσέξτε, γιατί οι νεκροί θα «στοιχειώσουν» και θα κυνηγήσουν τους κακοδιαχειριστές και τους καταχραστές! (Το ελπίζουμε, γιατί οι ζωντανοί, που έχουν αυτή την ευθύνη, δεν έκαναν τίποτα, εκτός και αν δεν υπήρξε κακοδιαχείριση στο παρελθόν)!  
Πριν από λίγα χρόνια, αλλά και σήμερα στην επαρχία, η φροντίδα για τον νεκρό, η κηδεία, ήταν υποχρέωση και τιμή για τους ζωντανούς. Σήμερα με τη στάση σας το κάνετε εμπόριο και μάλιστα, σε συνδυασμό με τα όσα κατά καιρούς ευτράπελα συμβαίνουν από τα γραφεία τελετών, του χειρίστου είδους. Επειδή εμείς στην μικρή μας κοινότητα, τα Μελισσάτικα, προσπαθούμε να κρατήσουμε ακόμη κάποιες αξίες, ήθη, έθιμα, ιδανικά και να τα περάσουμε και στα παιδιά μας, θέλουμε να μας επιτρέψετε να είμαστε κάποιες από τις εξαιρέσεις της απόφασής σας. Μάλιστα, για να μην επιβαρύνουμε το Σύνδεσμο, αναλαμβάνουμε μόνοι μας να φροντίζουμε για την ταφή κατά την ημέρα των αργιών.
Τέλος, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι όπου υπάρχουν Κρέοντες, θα αναδεικνύονται και Αντιγόνες!

Με τιμή,
Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Αλεξόπουλος   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου