Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

MAΘHMA KATHXHTIKOY

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΜΟΔΕΣΤΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 16η
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΗΣ ΧΑΝΑΝΑΙΑΣ

Διήγηση

Ο Χριστός κάποια στιγμή έφυγε από τα Ιεροσόλυμα και βάδισε με τους μαθητές; Του προς την περιοχή της Τύρου και της Σιδώνας. Εκεί ζούσαν πολλοί ειδωλολάτρες. Από τα μέρη αυτά βγήκε μια γυναίκα Χαναναία, ειδωλολάτρισσα, και φώναζε δυνατά στο Χριστό: «Ελέησέ με, Κύριε, Υιέ Δαβίδ. Η θυγατέρα μου βασανίζεται από δαιμόνιο». Αυτός δεν της απάντησε λέξη.
Τον πλησίασαν τότε οι μαθητές Του και Τον παρακαλούσαν: «Διώξε την, γιατί μας ακολουθεί και φωνάζει». Κι Εκείνος αποκρίθηκε: «Η αποστολή μου είναι να φέρω στο δρόμο του Θεού τους πλανεμένους Ισραηλίτες». Αυτή όμως ήρθε και Τον προσκύνησε λέγοντας: «Κύριε, βοήθησέ με». Τότε Αυτός της αποκρίθηκε: «Δεν είναι σωστό να πάρει κανείς το ψωμί των παιδιών του και να το πετάξει στα σκυλάκια». Κι αυτή Του απάντησε: «Ναι, Κύριε, αλλά και τα σκυλάκια τρώνε από τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των κυρίων τους».
Τότε ο Ιησούς της απάντησε: «Μεγάλη είναι η πίστη σου, γυναίκα. Ας γίνει όπως θέλεις». Κι από κείνη την ώρα γιατρεύτηκε η θυγατέρα της.
(Ματθ. 15, 21-28)

Ερωτήσεις

Α. Τι οδήγησε τη Χαναναία να φωνάξει στο Χριστό;
Β. Απογοητεύτηκε η Χαναναία από τη σιωπή του Χριστού; Ποια ήταν η αντίδρασή της;
Γ. Γιατί ο Χριστός έδειξε ότι περιφρονούσε τη Χαναναία; Είχε έρθει μόνο για τους Ισραηλίτες;
Δ. Τι εννοεί ο Χριστός με τη λέξη «σκυλάκια»;
Ε. Τι εκτίμησε ο Χριστός στη Χαναναία και της θεράπευσε την κόρη της;
ΣΤ. Τελικά το μήνυμα του Ευαγγελίου ήταν μόνο για τους Εβραίους;
Σχόλια

Χαναναία: ειδωλολάτρισσα γυναίκα, που πιθανόν άκουσε για το Χριστό. Μέσα στον πόνο της δεν υπολόγισε ότι ο Χριστός ήταν Εβραίος, δηλαδή ακολουθούσε άλλη θρησκευτική πίστη από αυτήν. Και όχι μόνο αυτό. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι πίστεψε στο πρόσωπό Του και δεν υπολόγισε τίποτε. Γι’ αυτό επέμεινε, παρά την φαινομενική άρνηση του Χριστού να της απαντήσει.
δαιμόνιο: αρρώστια, πρόβλημα υγείας.
διώξε την: οι μαθητές δεν αντέχουν να την ακούνε να φωνάζει και να παρακαλεί. Ο Θεός θέλει να δίχνουμε την πίστη μας και να επιμένουμε στις παρακλήσεις και τα αιτήματά μας.
πλανεμένους Ισραηλίτες: ο Χριστός επίτηδες λέει ότι η αποστολή Του είναι να κηρύξει το μήνυμα της Βασιλείας του Θεού στους Ισραηλίτες. Θέλει να δείξει στους μαθητές Του ότι πρώτα θέλει να σωθούν αυτοί που γνωρίζουν τον αληθινό Θεό, για να μην προσκρούσει και στο αίσθημα της φιλοπατρίας και του εθνικού φανατισμού που διέκρινε τους Εβραίους, αλλά και γιατί δεν έχει συμβεί η Ανάσταση. Μετά την Ανάσταση ο Χριστός δίνει ξεκάθαρη εντολή στους μαθητές Του: «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» (Ματθ. 28, 19). Θέλει ακόμη να δοκιμάσει την πίστη της Χαναναίας.
σκυλάκια: Ο Χριστός δοκιμάζει την πίστη της Χαναναίας. Της λέει ότι οι Ισραηλίτες είναι τα παιδιά του Θεού και οι Χαναναίοι και οι ειδωλολάτρες τα σκυλάκια. Όμως η Χαναναία έχει πολλή πίστη. Ζητά το Χριστό και Του λέει ότι ακόμη κι αν είναι σκυλάκια οι ειδωλολάτρες, τρώνε από το τραπέζι της αγάπης του Θεού. Ότι ο Θεός αγαπά τελικά όλους τους ανθρώπους.
ας γίνει όπως θέλεις: ο Χριστός διαπιστώνει την αγάπη της Χαναναίας για το Θεό και τον Ίδιο και της δείχνει ότι τελικά ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις.

Προβληματισμοί- εντοπισμός στο σήμερα

Α. Οι άνθρωποι ζούμε σήμερα την παγκοσμιοποίηση. Με την τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μαθαίνουμε τις ειδήσεις των άλλων και τους διδάσκουμε πολλά. Δεν τους διδάσκουμε όμως για το Θεό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία προσφέρει το μήνυμα του Ευαγγελίου όπου είναι δυνατόν, με την εξωτερική ιεραποστολή. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να μάθουν για την αληθινή πίστη. Η Ορθοδοξία μιλά στη γλώσσα τους και δεν συνδέει την πίστη με οικονομικά ανταλλάγματα ή προπαγάνδα. Απευθύνεται στην ελευθερία των ανθρώπων και τους κερδίζει με την αγάπη. Αυτές είναι οι δύο σπουδαίες αρχές του Ευαγγελίου και της Βασιλείας των Ουρανών.
Β. Μπορούμε να πούμε στα παιδιά ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία κάνει ιεραποστολή σήμερα στις χώρες της Αφρικής, την Κένυα, την Ουγκάντα, το Ζαίρ, τη Ρουάντα, τη Μαδαγασκάρη, όπως επίσης και στην Ασία, ιδίως στη Νότιο Κορέα, την Ινδία και το Χονγκ Κόνγκ, αλλά και στην Βόρεια Αμερική, στην Αλάσκα, ενώ ορθόδοξες κοινότητες υπάρχουν στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Σκοπός της Εκκλησίας είναι να δείξει στον κόσμο ότι όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά του Θεού, που μπορούν να μάθουν για το Ευαγγέλιο για να έχουν δικαίωμα στη σωτηρία. Η Εκκλησία βοηθά, όπου αυτό είναι εφικτό, στην εκπαίδευση των ανθρώπων ιδρύοντας και λειτουργώντας σχολεία, όπως επίσης και προσφέρει φαγητό και ιατρική βοήθεια όπου χρειάζεται στην ιεραποστολή. Την ιεραποστολή διακονούν αφιερωμένοι κληρικοί και μοναχοί, όπως επίσης και λαϊκοί, άνθρωποι, κυρίως μορφωμένοι, που αφήνουν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους, για να φέρουν το μήνυμα της σωτηρίας όπου η Εκκλησία τους καλεί.
Γ. Τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στην ιεραποστολή με την προσευχή στο Θεό για τους ιεραποστόλους, με το να γνωρίζουν ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που διψούν για την αλήθεια της πίστης και με το να καταλάβουν ότι την αλήθεια του Ευαγγελίου δεν την κρατάμε μόνο για τον εαυτό μας.
Δ. Στην Αφρική ζωγραφίζουν το Χριστό μαύρο και στην Ασία κίτρινο. Ο Χριστός ανήκει σε όλους τους λαούς και τις φυλές του κόσμου.

Συμπέρασμα

Να προσευχόμαστε όλοι οι άνθρωποι να μιλούνε τη γλώσσα του Θεού και να γνωρίσουν την αλήθεια και το Φως Του.


π. Θ. Μ.