Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ο ασυνείδητος … άλλος!

Ένας γιατρός μπαίνει βιαστικός στο νοσοκομείο, αφού τον κάλεσαν για μια επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Απάντησε το συντομότερο δυνατό, άλλαξε ρούχα και πήγε κατευθείαν στην αίθουσα του χειρουργείου.
Πηγαίνοντας προς το χειρουργείο, βρήκε τον πατέρα του παιδιού που θα χειρουργούσε στην αίθουσα αναμονής.
Ο πατέρας, μόλις είδε το γιατρό, του φώναξε:
-«Γιατί έκανες τόση ώρα να έρθεις; Δεν ξέρεις, ότι η ζωή του γιου μου είναι σε κίνδυνο; Δεν έχεις καμιά αίσθηση ευθύνης;»
Ο γιατρός χαμογέλασε και είπε:
-«Συγνώμη, που δεν ήμουν στο νοσοκομείο, αλλά ήρθα όσο μπορούσα πιο γρήγορα, αμέσως όταν με κάλεσαν. Και τώρα ηρεμήστε για να κάνω και εγώ τη δουλειά μου».
- «Να ηρεμήσω; Αν ήταν ο γιος σας τώρα σ΄ εκείνο το δωμάτιο, θα ηρεμούσατε; Αν ο γιος σας πέθαινε τώρα, τι θα κάνατε;», είπε ο πατέρας οργισμένος.
Ο γιατρός χαμογέλασε πάλι και είπε:
– «Θα σας έλεγα, ότι από τη σκόνη ερχόμαστε και στη σκόνη καταλήγουμε∙ ευλογημένο να είναι το όνομα του Κυρίου, προσευχηθείτε και θα κάνουμε το καλύτερο με τη βοήθεια του Θεού».
- «Να δίνουμε συμβουλές, όταν δεν μας αφορά κάτι, είναι εύκολο…», μουρμούρισε ο πατέρας.
Το χειρουργείο πήρε κάποιες ώρες. Μετά από αυτό, ο γιατρός βγήκε χαρούμενος.
- «Δόξα τω Θεώ, ο γιος σας σώθηκε», και, χωρίς να περιμένει απάντηση από τον πατέρα, συνέχισε να περπατάει στο διάδρομο.
– «Αν έχετε κάποια ερώτηση, ρωτήστε τη νοσοκόμα».
– «Γιατί είναι τόσο αλαζόνας; Δεν μπορούσε να περιμένει λίγα λεπτά για να τον ρωτήσω για την κατάσταση του γιου μου;», ρώτησε τη νοσοκόμα λίγα λεπτά, αφού έφυγε ο γιατρός.
Η νοσοκόμα απάντησε με δάκρυα στα μάτια:
- «Ο γιος του πέθανε χτες σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Όταν τον καλέσαμε για το γιο σας, ήταν στην κηδεία και τώρα που σώθηκε ο γιος σας έφυγε τρέχοντας για να ολοκληρωθεί η κηδεία!!!»

Λίγα λόγια για το θέμα του μήνα.
Όταν διάβασα το παραπάνω κείμενο σε κάποια σελίδα του ιστοχώρου, αμέσως αισθάνθηκα έλεγχο για τη δική μου συμπεριφορά, πολλές φορές. Δεν είχε τίτλο και αποφάσισα να βάλω τον τίτλο «Ο ασυνείδητος … άλλος» γιατί, δυστυχώς, πάντα θεωρούμε τους άλλους ασυνείδητους και ανεύθυνους στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να βάζουμε στο μυαλό μας το τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει.
Πόσες φορές δεν εκνευριστήκαμε, όταν καλούσαμε κάποιον στο κινητό του τηλέφωνο και δεν απαντούσε αμέσως! Το γεγονός ότι με το κινητό μπορείς να βρεις κάποιον αμέσως και χωρίς ενδιάμεσους σε κάνει να μην σκέπτεσαι ούτε για το κατάλληλο ή ακατάλληλο της ώρας που καλείς, ούτε για το ενδεχόμενο ο άλλος να μην έχει τη διάθεση να απαντήσει, ούτε αν έχει τα χέρια του απασχολημένα και δεν μπορεί να απαντήσει, ούτε να βρίσκεται κάπου και δεν μπορεί να κάνει χρήση του τηλεφώνου του. Είναι, νομίζω, χαρακτηριστικό πως τις περισσότερες φορές που κάποιος απαντάει δεν έχουμε την ευγένεια να ρωτήσουμε αν μπορεί να μιλήσει ελεύθερα, αν έχει τη δυνατότητα να τον απασχολήσουμε ή αν θα πρέπει να καλέσουμε κάποια άλλη καταλληλότερη στιγμή.
Το ίδιο ισχύει και στην προσωπική επαφή με κάποιον. Πόσες φορές δεν αισθανθήκαμε ότι ο άλλος έρχεται σε συνάντηση μαζί μας για να εκφράσει αυτό που έχει (καλό ή άσχημο) και εμείς δεν έχουμε τη διάθεση για να τον ακούσουμε! Αντιστρόφως δε, πόσες φορές ήμασταν εμείς αυτοί που μιλούσαμε και απαιτούσαμε την προσοχή και το ενδιαφέρον του άλλου, χωρίς να εξετάσουμε την διάθεση, την ψυχική του κατάσταση, τη δυνατότητα να διαθέσει το χρόνο του.
Ας σκεφτούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν τον πόνο και τη θλίψη συνανθρώπων τους, ασχέτως της δικής τους καταστάσεως ή αντιστρόφως να μοιραστούν τη χαρά των άλλων, όταν αυτοί οι ίδιοι βιώνουν μια μεγάλη στεναχώρια.
Η αρετή που απαιτείται από μας για τους άλλους είναι η διάκριση, (δηλαδή σεβασμός και ευγένεια), ώστε να μην αισθανθούμε ό,τι αισθάνθηκε ο πατέρας του παιδιού, όταν έμαθε το τι βίωνε ο γιατρός και η αγάπη για να λειτουργήσουμε όπως ο γιατρός, που ξεπέρασε τον εαυτό του για τον συνάνθρωπό του.

Τα Λειτουργικά Βιβλία της Εκκλησίας μας:
Συνεχίζουμε την αναφορά μας στα βιβλία που χρησιμοποιούμε στην Εκκλησία μας για τη Λατρεία.
7. Το Τριώδιο.
Είναι το πρωτεύον βιβλίο της ομωνύμου περιόδου και ακολουθείται η τάξη που σε αυτό καθορίζεται. Περιλαμβάνει τις Ακολουθίες της περιόδου του Τριωδίου, δηλαδή από τη Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.
8. Το Πεντηκοστάριο.
Περιλαμβάνει τις Ακολουθίες της περιόδου από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι και την Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, δηλαδή την Κυριακή των Αγίων Πάντων. Παλαιότερα ονομαζόταν «Χαρμόσυνο Τριώδιον» ή «Τριώδιον των Ρόδων».
9. Το Εγκόλπιο του Αναγνώστου
Μικρότερη και συνοπτικότερη έκδοση του Ωρολογίου, που περιλαμβάνει τις ακολουθίες του νυχθημέρου (του 24ώρου) και κυρίως τα μέρη που αναγιγνώσκει ο αναγνώστης και ο ψάλτης, καθώς και κάποια άλλα μέλη που ψέλνονται τακτικά.


ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ:
Πριν υποθέσεις, Μάθε τα γεγονότα! Πριν κρίνεις, Κατανόησε γιατί! Πριν πληγώσεις κάποιον, Αισθάνσου! Πριν μιλήσεις, Σκέψου!