ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 6 8 και 9 12.2012
Ο Άγιος Ευστάθιος
Ο Άγιος Ευστάθιος ήταν αρχικά ειδωλολάτρης και ονομαζόταν Πλακίδας. Είχε παντρευτεί την Τατιανή κι απέκτησαν δίδυμα αγοράκια και όλοι τους επαινούσαν γιατί είχαν μια όμορφη και αγαπημένη οικογένεια. Ο Πλακίδας ήταν ανώτερος αξιωματικός και μάλιστα, όταν αυτοκράτορας στη Ρώμη ήταν ο Τραϊανός, διετέλεσε αρχιστράτηγος στο ρωμαϊκό στρατό. Ήταν φημισμένος για τις πολεμικές του ικανότητες, τη συνετή διοίκηση του στρατού αλλά και τα χαρίσματα του χαρακτήρα του. Ήθελε ο στρατός του να είναι πάντα σε εγρήγορση «Γρηγορείτε!» τους έλεγε και για το πετύχει αυτό τους γύμναζε κάθε μέρα στο δάσος μ΄ έναν πρωτότυπο τρόπο. Το κυνήγι χωρίς όπλα. Κατά τη διάρκεια μιας άσκησης στο δάσος ο Πλακίδας παρασύρθηκε βαθιά κυνηγώντας ένα ελάφι, το οποίο έτρεχε και σταματούσε σαν να τον περίμενε να πλησιάσει με το άλογό του. Όταν το υπόλοιπο στράτευμα έμεινε πίσω, του αποκαλύφθηκε ότι το ελάφι αυτό ήταν ο Χριστός και είχε το σταυρό στα κέρατά του. Ο Πλακίδας μετά από σύντομο διάλογο, πίστεψε, κατηχήθηκε και βαπτίσθηκε από τον Επίσκοπο Κλήμη στην κατακόμβη της Αγίας Αγνής στη Ρώμη μαζί με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους, αλλάζοντας πλέον τα ονόματά τους σε Ευστάθιο και Θεοπίστη, ενώ τα παιδιά τους τα ονόμασαν Αγάπιο και Θεόπιστο.
Μόλις, όμως, πληροφορήθηκε ο αυτοκράτορας ότι ο αξιωματικός του έγινε χριστιανός, τον απέπεμψε από το στρατό και τον εξόρισε μαζί με την οικογένειά του σ΄ ένα μακρινό κι ασήμαντο χωριό. Κι από εκεί όμως αναγκάστηκαν να φύγουν για να γλιτώσουν από θανατηφόρα αρρώστια. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο καπετάνιος πούλησε τη Θεοπίστη σκλάβα, γιατί δεν έφταναν τα χρήματα του Ευστάθιου για τα ναύλα. Έτσι, χώρισαν τη μάνα από τα παιδιά και τον Ευστάθιο. Τα βάσανα όμως δε σταμάτησαν εκεί. Ο δύστυχος πατέρας προσπαθώντας να βρει κάποιο χωριό να μείνει με τα μικρά παιδιά του χρειάστηκε να περάσει κολυμπώντας ένα ορμητικό ποτάμι. Σκέφτηκε λοιπόν να τα ασφαλίσει στην κουφάλα ενός δέντρου και να γυρίσει σ αυτά αργότερα, πράγμα που έκανε. Μόνο που όταν γύρισε τα παιδιά δεν ήταν εκεί. Έτσι η αγαπημένη οικογένεια διαμελίστηκε εντελώς και ο Ευστάθιος μάζεψε το κουράγιο του, βρήκε μια καλύβα , όπου ζούσε σαν ασκητής παρακαλώντας το Θεό να προστατεύει τη γυναίκα και τα παιδιά του, όπου κι αν αυτοί βρίσκονταν.
Πέρασαν 13 χρόνια προσευχής, σκληρής δουλειάς κι ελπίδας στο Θεό, όταν, ο Τραϊανός χρειάσθηκε ξανά την πολύτιμη προσφορά του Ευσταθίου, τον ανακάλεσε στο στράτευμα του κι εκείνος δέχθηκε ταπεινά να ξαναφορέσει τη στολή του στρατηγού. Οι πολεμικές ικανότητες του Αγίου χάρισαν στον αυτοκράτορα μεγάλες νίκες. Μάλιστα ο Ευστάθιος σε μια από τις εκστρατείες του βρήκε ξανά τη γυναίκα του και η χαρά τους ήταν απερίγραπτη, όταν επιστρέφοντας στη Ρώμη ανακάλυψαν ότι οι δύο γιοί τους όχι μόνο ζούσαν αλλά είχαν καταταγεί στο ρωμαϊκό στρατό μετά από πολλές κακουχίες. Έτσι η οικογένεια μετά από πολλά χρόνια βρέθηκε πάλι μαζί να δοξολογεί το Θεό και να επιβεβαιώνει πως ο Χριστός θέλει η οικογένεια να είναι δεμένη κι αγαπημένη. Λίγο καιρό αργότερα ο Αδριανός, ανιψιός και διάδοχος του Τραϊανού, ζήτησε από τον Ευστάθιο να παραστεί οικογενειακώς σε θυσία που θα γινόταν σε ειδωλολατρικούς θεούς. Ο Ευστάθιος αρνήθηκε τονίζοντας ότι « μόνο τον Αληθινό Θεό προσκυνάω και πιστεύω, τον Ιησού Χριστό!». Ο Αδριανός τότε πρόσταξε τη γυναίκα του και τα παιδιά του να προσκυνήσουν, κι όταν κι αυτοί αρνήθηκαν, ξεχνώντας το ένδοξο παρελθόν του Ευσταθίου, διέταξε να τους βασανίσουν και να τους κάψουν κλείνοντας τους σ΄ ένα πυρακτωμένο καμίνι με σχήμα βοδιού.
Η μνήμη του Αγίου Ευσταθίου, της Θεοπίστης, του Θεοπίστου και του Αγαπίου τιμάται από την Εκκλησία στις 20 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.
Ερμηνευτικά σχόλια
χαρίσματα του χαρακτήρα του: αν και φημισμένος αήττητος στρατηλάτης, ο Πλακίδας επεδίωκε την ειρήνη. Η αγάπη για τον άνθρωπο τον έκανε να εφευρίσκει τρόπους, ώστε να αποφεύγει τις συμπλοκές και να επιλύει τις διαφωνίες ειρηνικά όσο μπορούσε. Από τότε μάλιστα που έγινε χριστιανός προσευχόταν γι αυτό κάθε μέρα. Η αγάπη του Χριστού και η πίστη του αποτελούσε παράδειγμα για όλους.
το κυνήγι χωρίς όπλα: «μπορείτε να δώσετε ζωή σ΄ ένα ελάφι;» τους έλεγε και γνωρίζοντας την αρνητική τους απάντηση, συνέχιζε: «τότε μην την αφαιρείτε!». Κι έτσι πετύχαινε δύο στόχους και να γυμνάζουν οι στρατιώτες το μυαλό και το κορμί τους για να βρουν τρόπους να αιχμαλωτίσουν ελάφια χωρίς τόξα και βέλη αλλά και να μη σκοτώνονται άσκοπα τα ζώα. Υπήρχαν από τότε φιλόζωοι!
Γρηγορείτε: αγαπημένο ρήμα και του Χριστού. Η πρώτη σημασία είναι να είστε άγρυπνοι αλλά η δεύτερη είναι να είναι το μυαλό του ανθρώπου σε εγρήγορση. Να μην «κοιμάται» το μυαλό αλλά να μένει άγρυπνο, να σκέφτεται και να «δουλεύει» προς το καλό , στην προκοπή και στην αγάπη.
να παραστεί σε μια θυσία: να συμμετέχει σε ειδωλολατρική θυσία, να θυσιάσει σαν ειδωλολάτρης στο ρωμαϊκό πάνθεο, αποκηρύττοντας έτσι τη χριστιανική του ιδιότητα.
κατακόμβη Αγίας Αγνής: κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και μέχρι να γίνει αυτοκράτορας της Ρώμης ο Μέγας και μετέπειτα Άγιος Κωνσταντίνος, οπότε και εξέδωσε το διάταγμα της ανεξιθρησκίας (313μ.Χ.Μεδιόλανο, σημερινό Μιλάνο), οι χριστιανοί κρύβονταν για να βαπτισθούν, να λειτουργηθούν, να παντρευτούν. Κάτω από τη Ρώμη λοιπόν είχαν σκάψει υπόγειους διαδρόμους, τις κατακόμβες κι εκεί μαζεύονταν για να λατρέψουν το Θεό στα κρυφά.
Βρήκε τη χαμένη οικογένειά του: μπορεί να ακούγεται τυχαίο ή άσχετο με την πίστη στο Θεό το γεγονός ότι η οικογένεια του Αγίου ξανάσμιξε μετά από χρόνια. Καθένας μάλιστα δεν ήξερε τι απέγιναν οι υπόλοιποι, πορευόταν μόνος, στηριζόμενος στις δυνατότητές του με βοηθό το Θεό. Αυτό όμως που μας ενώνει ουσιαστικά με τους άλλους δεν είναι τα γεγονότα και η συχνή μας κοντινή επαφή, αλλά η αγάπη. Και η αγάπη μένει και είναι δυνατή μόνο όταν πηγάζει από την αγάπη και πίστη στο Θεό, γιατί αυτή η αγάπη γίνεται προσευχή για τους άλλους και ελπίδα να τους ξανασυναντήσουμε. Είναι σπουδαίο λοιπόν ότι αυτή η οικογένεια δεν ξαναβρέθηκε απλώς, αλλά ξαναβρέθηκε στην αγάπη που είχε χτίσει θεμελιωμένη πάνω στην αγάπη για τον Χριστό. Γι’ αυτό της δόθηκε η αγιότητα! Ουσιαστικά δεν χάθηκαν ποτέ! Έτσι κι εμείς στο σπίτι μας, αξίζει να παλεύουμε να είμαστε μαζί με τους γονείς και τα αδέρφια μας στηριγμένοι στο Χριστό και την πίστη, γιατί αυτή θα μας βοηθήσει και να μη μαλώνουμε, αλλά και να συγχωρούμε και να προσευχόμαστε ο ένας για τον άλλο!
Ερωτήσεις
1. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη ζωή του Ευσταθίου και της οικογένειάς στην αρχή και πώς στο τέλος;
2. Γιατί άρεσε στον Ευστάθιο το «γρηγορείτε»; Το εφάρμοσε στη ζωή του;
3. Τι ένωνε την οικογένεια του Ευστάθιου τον καιρό που ήταν χώρια;
4.Τι θυσίασαν οι άνθρωποι αυτοί για την αγάπη του Χριστού;
5. Πώς μπορούμε να είμαστε μαζί με τους γονείς και τα αδέρφια μας;
Συμπέρασμα
Η Εκκλησία ζητά από μας να είμαστε ενωμένοι στην οικογένειά μας με το Χριστό και την πίστη!
Απολυτίκιο του Αγίου Ευσταθίου Ήχος α’. (Της ερήμου πολίτης)
Αγρευθείς ουρανόθεν προς ευσέβειαν ένδοξε, τη του σοι οφθέντος δυνάμει, δι’ ελάφου Ευστάθιε, ποικίλους καθυπέστης πειρασμούς, και ήστραψας εν άθλοις ιεροίς, συν τη θεία σου συμβίω καὶ τοις υιοίς, φαιδρύνων τους βοώντας σοι. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω δείξαντί σε εν παντί, Ιώβ παμμάκαρ δεύτερον.
Βρες 10 λέξεις από την ιστορία που άκουσες και διάβασες. Τις λέξεις θα τις βρεις αλλάζοντας τη σειρά των γραμμάτων των πιο κάτω «κινέζικων»!!.
1. ΤΑΡΣΟΣΤΗΓ
2. ΥΑΘΙΣΕΤΟΣ
3. ΓΙΡΑΧΟΣΤΗΣΡΑΤ
4. ΕΡΕΓΟΤΗΡΓΙ
5. ΣΙΛΠΑΚΑΔ
6. ΤΙΣΕΘΟΠΟ
7. ΣΗΧΥΡΕΠΟΣ
8. ΤΡΑΚΥΑΡΟΤΑΟ
9. ΣΡΟΧΙΣΤ
10.ΔΟΡΙΝΑΣΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου